ΕΚΤΑΚΤΟ: Κατέρρευσαν οι διερευνητικές με Τουρκία – Πρόκληση Ερντογάν για Κύπρο

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τα έβαλε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος AKP, με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για το Κυπριακό.

“Είπα “μπορώ να συναντηθώ με τον Μητσοτάκη”. Είναι προκλητικός. Πώς μπορούμε να συναντηθούμε τώρα; Πρώτα απ ‘όλα, μάθε τη θέση σου. Γκρέμισες το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με αυτό που έκανες. Με αυτόν τον τρόπο, δεν καθόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί σας.” δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό.

“Τώρα, δεν υπάρχει άλλη διέξοδος στην Κύπρο εκτός από τη λύση των δύο κρατών. Είτε το αποδέχεστε είτε όχι. Δεν υπάρχει ομοσπονδία, προχωρήστε.” συνέχισε.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Ragip Soylu ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε: “Μητσοτάκη, οι φίλοι που εμπιστεύτηκες σε άφησαν μόνο σου. Θα τους πιστέψεις αυτούς τους “τρελούς” τους Τούρκους. Η μόνη λύση για την Κύπρο βασίζεται σε δύο κράτη. Έχουμε ξεπεράσει το σχέδιο της ομοσπονδίας. Το αφήσαμε πίσω.”

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του από τη Λευκωσία μαζί με τον Νίκο Αναστασιάδη επεσήμανε και πάλι την προσήλωσή του στη λύση της ομοσπονδίας και στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

“Αθήνα και Λευκωσία μένουμε προσηλωμένοι στις αποφάσεις του ΟΗΕ. Αυτό είναι το συμφωνημένο και αποδεκτό πλαίσιο λύσης. Τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή παρουσία και εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας” είπε.

“Δυστυχώς, οι δημόσιες δηλώσεις Τουρκίας και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων είναι εκτός αυτού του πλαισίου, καθώς εμμένουν στη λύση δύο κρατών. Αυτό το απορρίπτουμε όχι μόνο εμείς αλλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζουν ότι επανέναρξη του διαλόγου νοείται μόνο εντός του πλαισίου που ανέφερα.

Η Κύπρος δεν είναι μια ανοχύρωτη πολιτεία. Εχει δίπλα της όλο τον Ελληνισμό, την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και τη διεθνή κοινότητα. Ετσι θα πορευτούμε μέχρι να γίνει ξανά νησίδα ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας” δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτωντας ότι στις διερευνητικές θα δοκιμαστούν οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας.

.Share