ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ: Μεσολάβηση της ΕΕ μεταξύ Βελιγραδίου και Πριστίνας

Τις τελευταίες εβδομάδες οι εντάσεις κλιμακώθηκαν κατά μήκος των συνόρων μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, καθώς Σέρβοι πυρπόλησαν ένα κυβερνητικό γραφείο και εκτόξευσαν χειροβομβίδες σε ενα άλλο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση εισόδου αυτοκινήτων με Σερβικές πινακίδες στην επικράτεια του Κοσόβου.

Το Βελιγράδι απο την πρώτη στιγμή είχε δηλώσει οτι θα στηρίξει τους Σέρβους του Κοσόβου ακομα και ένοπλα αν χρειαστεί. Ο ισχυρισμός της Σερβίας αν και στην αρχή δεν έλαβε την προσοχή που θα έπρεπε απο το ΝΑΤΟ, μόλις τα πρώτα Σερβικά μηχανοκίνητα τμήματα πλησίασαν την συνοριογραμμή, στο ΝΑΤΟ χτύπησε κόκκινος συναγερμός οδηγώντας στην ενίσχυση των περιπολιών στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

Με το θερμόμετρο στα ύψη και τις απειλές εισβολής απο την Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο τελικά αναγκάστηκε να κάνει πίσω με διαμεσολάβηση της ΕΕ που πέτυχε μια προσωρινή συμφωνία με τους Σέρβους.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ θα αντικαταστήσουν τις αστυνομικές μονάδες του Κοσσυφοπεδίου στα σύνορα και από τη Δευτέρα, Σερβία και Κοσσυφοπέδιο θα τοποθετήσουν ειδικά αυτοκόλλητα στις πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων για να αφαιρέσουν τα εθνικά σύμβολα και να επιτρέψουν την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών.

NEMESISHD.GR – Η αντιγραφή του κειμένου απαγορεύεται χωρίς σχετική άδεια.

Share
Translate »