Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

«Έφαγε πόρτα» η Τουρκία από την Αυστρία: «Αδιανόητη η ένταξή τους στην ΕΕ»

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ κατέστησε σαφές ότι η Αυστρία δεν είναι υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά τις ανανεωμένες προσπάθειες της Τουρκίας να επανεκκινήσει τις ενταξιακές συνομιλίες, η Αυστρία παραμένει σταθερή στην αντίθεσή της, επικαλούμενη ανησυχίες για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Τουρκία.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην die Welt, ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ δήλωσε ότι η Αυστρία θέλει να τερματιστούν επίσημα οι μακροχρόνιες ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία. «Η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι αδιανόητη για εμάς», είπε ο Νεχάμερ. Τόνισε την ανάγκη για ειλικρίνεια και πρότεινε την ανάπτυξη ενός νέου σχεδίου για «γειτονική συνεργασία».

«Έφαγε πόρτα» η Τουρκία από την Αυστρία: «Αδιανόητη η ένταξή τους στην ΕΕ»
Photo: Council of the European Union

Η Τουρκία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ εδώ και 18 χρόνια, αλλά οι συνομιλίες τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε αδιέξοδο. Η στασιμότητα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ανησυχίες για τις δημοκρατικές διαδικασίες και το κράτος δικαίου της Τουρκίας. Παρόλα αυτά, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν δήλωσε πρόσφατα ότι η ΕΕ «δεν μπορεί να είναι ένας πραγματικά παγκόσμιος παράγοντας χωρίς την Τουρκία», σηματοδοτώντας μια νέα ώθηση για ένταξη στην ΕΕ.

Ο Όλιβερ Βαρχέλι, ο Επίτροπος Γειτονίας της ΕΕ, ανέφερε ότι ένα νέο κεφάλαιο στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα μπορούσε να ανοίξει εάν η Τουρκία παρουσιάσει έναν «αξιόπιστο οδικό χάρτη» για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, οποιαδήποτε νέα εξέλιξη θα απαιτούσε ομόφωνη συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, δίνοντας στην Αυστρία την εξουσία να ασκήσει βέτο σε μια τέτοια κίνηση.

Ενώ η Αυστρία αναγνωρίζει την Τουρκία ως σημαντικό διεθνή εταίρο, η χώρα είναι σταθερή στη θέση της ότι η Τουρκία δεν πρέπει να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ. Ο Αυστριακός καγκελάριος αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ερντογάν στο εγγύς μέλλον για να συζητήσουν περαιτέρω το θέμα.

Πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια!

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα