Αρχική ΓΑΖΑ Διαψεύσεις και επιβεβαιώσεις για κατάπαυση πυρός στην Γάζα από Ισραήλ και Χαμάς...

Διαψεύσεις και επιβεβαιώσεις για κατάπαυση πυρός στην Γάζα από Ισραήλ και Χαμάς πριν την εισβολή στην Ράφα – Τι ξέρουμε ως τώρα

PHOTO: IDF

Καθώς η σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας (Χαμάς) συνεχίζεται, σημαντικές εξελίξεις εκτυλίσσονται στις τελευταίες συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός που περιλαμβάνει πιθανή απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και αποχώρηση του IDF από την Λωρίδα της Γάζας. Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς ορισμένων αραβικών μέσων ενημέρωσης για πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων σε περίπτωση συμφωνίας, ένας Ισραηλινός αξιωματούχος μιλώντας στην «Times of Israel» υπό το καθεστώς ανωνυμίας διέψευσε κατηγορηματικά αυτές τις πληροφορίες και το τοπίο παραμένει αρκετά θολό λίγο πριν την πιθανή επίθεση στην Ράφα.

Διάψευση από Ισραήλ

«Σε αντίθεση με τις αναφορές, το Ισραήλ σε καμία περίπτωση δεν θα συμφωνήσει το τέλος του πολέμου ως μέρος μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων μας», δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος. Αυτή η δήλωση δείχνει ότι το Ισραήλ επιμένει στην συνέχεια των στρατιωτικών του επιχειρήσεων, στοχεύοντας συγκεκριμένα τα τελευταία τάγματα της Χαμάς στη Ράφα, ανεξάρτητα από τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός.

«Όπως αποφάσισε το πολιτικό κλιμάκιο, ο Ισραηλινός Στρατός θα εισέλθει στη Ράφα και θα καταστρέψει τα εναπομείναντα τάγματα της Χαμάς εκεί – με ή χωρίς προσωρινή εκεχειρία για να επιτραπεί η απελευθέρωση των ομήρων μας», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η Χαμάς θα απαντήσει στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός

Διαψεύσεις και επιβεβαιώσεις για κατάπαυση πυρός στην Γάζα από Ισραήλ και Χαμάς πριν την εισβολή στην Ράφα - Τι ξέρουμε ως τώρα
Photo by By Fars Media Corporation, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=138610043

Οι προσδοκίες για επίτευξη ειρήνης αυξήθηκαν καθώς η Χαμάς ανακοίνωσε ότι αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα τη θέση της σχετικά με την τελευταία πρόταση κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με αναφορές από τις εφημερίδες Al-Quds και Asharq. Αιγυπτιακά ΜΜΕ ανέφεραν σήμερα ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες, κάτι που όμως σε άλλες προσπάθειες είχαν αναφέρει ξανά και στο τέλος δεν προχώρησε κάποια συμφωνία.

Ο ρόλος των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις

Αντικρουόμενες αναφορές έχουν προκύψει σχετικά με τον ρόλο των ΗΠΑ στη διασφάλιση της κατάπαυσης του πυρός, με ορισμένες πηγές να υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ έχουν εγγυηθεί πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων από το Ισραήλ από την Γάζα μετά την τρίτη φάση της συμφωνίας – ισχυρισμός που δεν επιβεβαιώνεται από ισραηλινές πηγές.

«Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη εις γνώση του τους όρους που αναφέρονται στις αναφορές των αραβικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με τις εγγυήσεις των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου», ανέφερε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός του Ισραήλ (Kan), επικαλούμενος ισραηλινή πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις.

Τι έπεται?

PHOTO: IDF

Με την παγκόσμια κοινότητα να παρακολουθεί στενά, αυτές οι συνομιλίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική πρόοδο για την ειρήνη. Η πιθανή απελευθέρωση ομήρων και οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση των στρατευμάτων θα αποτελούσε μια καθοριστικής σημασίας συμφωνία για τη διαμόρφωση της μελλοντικής δυναμικής της περιοχής. Η άρνηση όμως του Ισραήλ να αποχωρήσει από την Γάζα και το μπαράζ αρνήσεων της Χαμάς να δεχθεί κατάπαυση του πυρός και να απελευθερώσει τους ομήρους, δείχνει ότι το τοπίο παραμένει ακόμα θολό και επικίνδυνο.

Το Ισραήλ ετοιμάζεται να εισέλθει με τις δυνάμεις του στο τελευταίο προπύργιο της Χαμάς, την Ράφα, όπου βρίσκονται αρκετές δυνάμεις της οργάνωσης αλλά και ένα τεράστιο κύμα προσφύγων που μετακινήθηκαν από την βόρεια Γάζα και το Χαν Γιουνίς, αυξάνοντας τους φόβους για ενδεχόμενη ανθρωπιστική καταστροφή σε περίπτωση μαχών.

Exit mobile version