Σε διάγγελμα προς τον Ρωσικό λαό προχώρησε πριν από λίγο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κερδίσει, εκφώνησε την ετήσια ομιλία του για την «Κατάσταση του Έθνους» με ένα σαφές μήνυμα προς τη Δύση. Το επίκεντρο της ομιλίας του Πούτιν ήταν μια αυστηρή προειδοποίηση ενάντια σε οποιαδήποτε δυτική στρατιωτική εμπλοκή στην Ουκρανία, ένα θέμα που έχει συγκεντρώσει τη διεθνή προσοχή μετά την άρνηση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να απορρίψει την πιθανότητα αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία. Αυτή η άρνηση συνάντησε την αποδοκιμασία διαφόρων Ευρωπαίων ηγετών, θέτοντας το υπόβαθρο για τις αιχμηρές προειδοποιήσεις του Πούτιν.
«Έχουν ανακοινώσει τη δυνατότητα αποστολής δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία… Οι συνέπειες για την πιθανή επέμβαση θα είναι πολύ πιο τραγικές», δήλωσε ο Πούτιν, τονίζοντας ότι η Ρωσία θα κλιμακώσει ενάντια σε οποιαδήποτε τέτοια επέμβασης.
Ο Πούτιν ανέπτυξε περαιτέρω τις πιθανές επιπτώσεις, δηλώνοντας: «Θα πρέπει τελικά να συνειδητοποιήσουν ότι έχουμε επίσης όπλα που μπορούν να χτυπήσουν στόχους στο έδαφός τους. Ό,τι σκέφτεται η Δύση δημιουργεί την πραγματική απειλή μιας σύγκρουσης με τη χρήση πυρηνικών όπλων και, κατά συνέπεια, της καταστροφής του πολιτισμού».
Η ομιλία του Πούτιν δεν περιορίστηκε στις απειλές για στρατιωτικά αντίποινα. Έκανε μια ευρεία κριτική στις δυτικές πολιτικές έναντι της Ρωσίας, υποδεικνύοντας ότι η Δύση δεν αναζητά έναν εταίρο στη Ρωσία αλλά μια υποδεέστερη οντότητα που μπορεί να ελέγξει.
«Αντί για τη Ρωσία, χρειάζονται έναν εξαρτημένο, ξεθωριασμένο, ετοιμοθάνατο χώρο όπου μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν» είπε ο Πούτιν. Αυτός ο ισχυρισμός συνδέεται με ένα ευρύτερο ισχυρισμό της Ρωσίας περί περικύκλωσης και πίεσης από το ΝΑΤΟ, ειδικά με την πρόσφατη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία, την οποία ο Πούτιν θεωρεί ως άμεση πρόκληση για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας.
Επιπλέον, ο Πούτιν χρησιμοποίησε την ομιλία του για να τονίσει τις προόδους και την ανθεκτικότητα των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, δηλώνοντας: «Οι μονάδες μας κρατούν σταθερά την πρωτοβουλία κινήσεων. Προχωρούν με αυτοπεποίθηση σε διάφορες επιχειρησιακές κατευθύνσεις και απελευθερώνουν όλο και περισσότερα νέα εδάφη».
Συνεχίζοντας από τους ισχυρισμούς του για στρατιωτική πρόοδο, ο Πούτιν τόνισε τις ενισχυμένες ικανότητες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, αποδίδοντάς το στην ουσιαστική εμπειρία μάχης που αποκτήθηκε μέσω της σύγκρουσης.
«Οι ένοπλες δυνάμεις μας έχουν αποκτήσει τεράστια εμπειρία μάχης… Οι μαχητικές ικανότητες των ενόπλων δυνάμεων έχουν πολλαπλασιαστεί»
Ο διάλογος με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη στρατηγική σταθερότητα ήταν ένα άλλο βασικό σημείο της ομιλίας του Πούτιν, όπου κατηγόρησε τις ΗΠΑ για υποκρισία. Ενώ προτείνουν συνομιλίες για στρατηγική σταθερότητα, οι ΗΠΑ επιδιώκουν ταυτόχρονα να επιφέρουν μια «στρατηγική ήττα στο πεδίο της μάχης» κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με τον Πούτιν.
Απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς ότι η Μόσχα σκοπεύει να τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στο διάστημα, χαρακτηρίζοντάς την ως τακτική να τραβήξει τη Ρωσία σε διαπραγματεύσεις με όρους ευνοϊκούς μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Επιπρόσθετα, ο Πούτιν έθιξε το θέμα της κούρσας εξοπλισμών, μια ανησυχία που πιστεύει ότι τροφοδοτείται από τις προσπάθειες της Δύσης να σύρουν τη Ρωσία σε ένα μη βιώσιμο σχέδιο στρατιωτικών δαπανών. Συνέκρινε αυτές τις προσπάθειες με τις στρατηγικές που χρησιμοποιήθηκαν στη δεκαετία του 1980 που συνέβαλαν στην οικονομική πίεση στη Σοβιετική Ένωση, οδηγώντας στην τελική διάλυσή της.
«Οι δυτικές χώρες προσπαθούν να σύρουν τη Ρωσία σε μια κούρσα εξοπλισμών – «για να επαναλάβουν το κόλπο που πέτυχαν τη δεκαετία του 1980 με τη Σοβιετική Ένωση», δήλωσε ο Πούτιν σε σημεία του διαγγέλματος του.
Μείνετε συντονισμένοι για περαιτέρω ενημερώσεις – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ