ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΟΝ ΔΕΝΔΙΑ: “Να δείτε τον εαυτό σας στον καθρέφτη”

ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΟΝ ΔΕΝΔΙΑ: “Να δείτε τον εαυτό σας στον καθρέφτη”

Ο Χαμί Ακσόι επιτέθηκε στην Ελλάδα για τις δηλώσεις Δένδια για Ίμβρο και Τένεδο και την συμβούλευσε “να κοιτάξει τον ευατό της στον καθρέφτη”

Ο Έλληνας υπουργός σε ομιλία του για την τελετή κοπής Βασιλόπιτας του Συλλόγου Ιμβρίων, κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας σε Ίμβρο, Τένεδο και Κωνσταντινούπολη, υπενθυμίζοντας πως αυτό παραμένει διεθνής υποχρέωση του τουρκικού κράτους, βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με τις δηλώσεις Δένδια, ο Χαμί Ακσόι απάντησε:

“Είναι κωμικοτραγικό για τον Υπουργό Εξωτερικών μιας χώρας που έχει καταδικαστεί τρεις φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λόγω των πολιτικών αφομοίωσης και καταστολής που εφαρμόστηκαν κατά της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, να κατακρίνει τη χώρα μας σχετικά με τις μειονότητες.

Πολλά εποικοδομητικά βήματα

για την επίλυση των προβλημάτων της ελληνικής Ορθόδοξης Μειονότητας έχουν γίνει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, σε συντονισμό με τους Έλληνες Ορθόδοξους πολίτες μας. Ενώ στην Ελλάδα, μέλος της ΕΕ που αναφέρεται ως λίκνο της δημοκρατίας, δεν υπάρχει πρόοδος αλλά μια οπισθοδρομική πρακτική όσον αφορά την επίλυση των προβλημάτων της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη.

Η Ελλάδα παραβιάζει επίμονα τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, τα οποία έχουν παραχωρηθεί από τη Συνθήκη της Λωζάνης και άλλες πολυμερείς συμφωνίες, και εξακολουθεί να μην εφαρμόζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την άρνηση της τουρκικής ταυτότητας. Πρόσφατες πρακτικές σχετικά με τα σχολεία στη Δυτική Θράκη δείχνουν ότι όχι μόνο ο χαρακτηρισμός “τουρκική” αλλά και ο χαρακτηρισμός “μειονότητα” δεν είναι πλέον ανεκτοι στην Ελλάδα.

Ενώ η Τουρκία άνοιξε σχολεία στην Ίμβρο για τέσσερις μόνο μαθητές ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις των Ελλήνων Ορθόδοξων πολιτών της, η Ελλάδα συνεχίζει να κλείνει σχολεία της μειονότητας στη Δυτική Θράκη. Η μείωση του αριθμού των μειονοτικών σχολείων στη Δυτική Θράκη από 231 σε 115 τα τελευταία 25 χρόνια αποτελεί το πιο τρανταχτό παράδειγμα της διαφοράς μεταξύ της στάσης των δύο χωρών απέναντι στις μειονότητες. Πριν κάνει τέτοιες ολέθριες δηλώσεις, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει πρώτα να κοιτάξει έναν καθρέφτη.

Η Ελλάδα πρέπει να επιλύσει τα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, ειδικά σε ζητήματα όπως θρησκευτικές ελευθερίες, άρνηση της τουρκικής ταυτότητας και εκπαίδευσης, σε διάλογο με την τουρκική μουσουλμανική μειονότητα, ακολουθώντας το παράδειγμα των εποικοδομητικών μέτρων που έχει λάβει η χώρα μας για τις μειονότητες.”

Share
Translate »