ΑΥΞΗΣΗ ΘΗΤΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΞΗΡΑΣ: Τι θα ισχύσει και από πότε, ποιες οι εξαιρέσεις

ΑΥΞΗΣΗ ΘΗΤΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΞΗΡΑΣ: Τι θα ισχύσει και από πότε, ποιες οι εξαιρέσεις

Αύξηση θητείας στον Στρατό Ξηράς κατά τρεις μήνες αποφάσισε σήμερα το ΚΥΣΕΑ, κάνοντας δεκτή τη σχετική εισήγηση των Γενικών Επιτελείων. Συγκεκριμένα, εξισώνεται η διάρκεια της πλήρους θητείας των οπλιτών του Στρατού Ξηράς με τη διάρκεια της θητείας των οπλιτών σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία (12 μήνες για τους υπόχρεους πλήρους θητείας αντί για 9 που ισχύει σήμερα). Η 12μηνη θητεία θα ισχύσει από τη σειρά που θα καταταγεί το Μάιο.

Με βάση την απόφαση εφαρμόζεται «διζωνικό» σύστημα και καθορίζεται θητεία διάρκειας 9 μηνών, για τους στρατιώτες που υπηρετούν σε ακριτικές μονάδες του Στρατού Ξηράς, οι οποίες είτε εδρεύουν στην περιοχή της Θράκης είτε στα νησιά του Αιγαίου κατά μήκος των ελληνοτουρκικών θαλάσσιων συνόρων. Το ίδιο θα ισχύει και για τους στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ. 

Για τους υπόχρεους μειωμένης θητείας στρατιώτες (πολύτεκνοι, προστάτες οικογενειών κτλ.), που υπηρετούν σε μονάδες Στρατού Ξηράς στη Θράκη ή σε ακριτικά νησιά του Αιγαίου, αυτή αυξάνεται κατά δύο μήνες, δηλαδή στους 8 μήνες από 6 μήνες που ήταν ως τώρα.

Όσο για τη θητεία των Δόκιμων Έφεδρων Αξιωματικών και των Έφεδρων Ανθυπολοχαγών του Στρατού Ξηράς, αυτή εξισώνεται με τη διάρκεια της θητείας των αντίστοιχων κατηγοριών του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας (17 μήνες αντί για 14 που ισχύει σήμερα). Επίσης διάρκεια θητείας 14 μηνών προβλέπεται για τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και τους Έφεδρους Ανθυπολοχαγούς του Στρατού Ξηράς που υπηρετούν στη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου.

Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις δεν αφορούν τους οπλίτες που κατατάχθηκαν πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της απόφασης, καθώς και όλους εκείνους που πρόκειται να επανακαταταχθούν μετά την έναρξη ισχύος της.

Share
Translate »