Η Άγκυρα χορήγησε τουρκική υπηκοότητα στον Σύριο υπήκοο Μανάρ Αλ-Σάμι, πρώην διοικητή της Αλ Κάιντα, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Λίντσεϊ Σνελ.
Η Τουρκία κατηγορείται εδώ και καιρό ότι υποστηρίζει ομάδες στη Συρία που συνδέονται με την Αλ Κάιντα. Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές ότι η Τουρκία, αναδιαμορφώνοντας αρκετές συριακές φατρίες ως Συριακό Εθνικό Στρατό (SNA), έχει ενσωματώσει σε αυτόν ομάδες ακραίων ισλαμιστών.
«Καθώς οι Τούρκοι πολιτικοί συνεχίζουν να μιλούν για απέλαση Σύρων προσφύγων πίσω στη Συρία, ο πρώην διοικητής της Αλ Κάιντα Μανάρ Αλ-Σάμι αποκτά τουρκική υπηκοότητα», δήλωσε η δημοσιογράφος μέσω ανάρτησης στο Twitter.
Σύμφωνα με αναφορές, η Τουρκία αξιοποιεί ακραίους ισλαμιστές που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα και άλλες οργανώσεις για να επιτύχει τους στόχους της και σε άλλες χώρες, όπως η Λιβύη και το Ιράκ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το ίδιο συμβαίνει και στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ), με την υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν έναντι της Αρμενίας.

