Τζόνσον αυξήσει πυρηνικά ΒρΕΤΑΝΊΑς, ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ: “Θα αυξήσουμε την πυρηνική μας δύναμη”, NEMESIS HD

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ: “Θα αυξήσουμε την πυρηνική μας δύναμη”

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε την Τρίτη το 10ετές σχέδιο της κυβέρνησής του για ενίσχυση του διεθνούς εμπορίου και άσκηση επιρροής σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, η κυβέρνηση Τζόνσον εξέπληξε πολλούς δηλώνοντας ότι θα αυξήσει τα πυρηνικά στο οπλοστάσιό της, όχι μόνο για την αποτροπή παραδοσιακών απειλών αλλά και για την αντιμετώπιση βιολογικών και χημικών επιθέσεων ίσως ακόμη και κυβερνοεπιθέσεων.

Στην εκτεταμένη έκθεση των προτεραιοτήτων της για την επόμενη δεκαετία, το έγγραφο 110 σελίδων με τίτλο «Παγκόσμια Βρετανία σε μια ανταγωνιστική εποχή» δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξήσει το όριο στον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών στα υποβρύχια Trident του Βασιλικού Ναυτικού – από 180 έως 260, αύξηση άνω του 40%.

Το έγγραφο επισημαίνει την διατήρηση ενός στόλου τεσσάρων υποβρυχίων οπλισμένων με πυρηνικά, ώστε πάντα να βρίσκεται ένα θάλασσα, έτοιμο να ανταποκριθεί.

Εδώ και δεκαετίες, η Βρετανία φαινόταν ικανοποιημένη με το να μειώνει το γηράσκον πυρηνικό της οπλοστάσιο, και όχι να το ενισχύει. Η Βρετανία έχει περίπου 200 πυρηνικές κεφαλές και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του Συντηρητικού Κόμματος είχαν δεσμευτεί να μειώσουν τον αριθμό σε 180 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ραμπ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η χώρα δεν επιδιώκει έναν νέο εξοπλιστικό αγώνα, αλλά απλώς ήθελε να διατηρήσει μια ελάχιστη αξιόπιστη αποτροπή.

Η έκθεση που κυκλοφόρησε την Τρίτη, η οποία προετοιμαζόταν επί δύο χρόνια, προβλέπει πιθανό πολλαπλασιασμό πυρηνικών όπλων εκτός της Βρετανίας, μαζί με προηγμένα συμβατικά όπλα και “νέες στρατιωτικές τεχνολογίες“.

Αυτή η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τα υπόλοιπα κόμματα.

Share
Translate »