ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΥΠΕΞ – Τραβάει το σχοινί ο Τσαβούσογλου

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΥΠΕΞ – Τραβάει το σχοινί ο Τσαβούσογλου

Την ανεπίσημη επίσκεψή του στη Θράκη ολοκλήρωσε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Τελευταίος σταθμός του Τούρκου υπουργού πριν μεταβεί στην Αθήνα ήταν το μουσουλμανικό κοιμητήριο της Κομοτηνής όπου συμετείχε σε προσευχή για τον Αχμέτ Σαδίκ και φύτεψε έναν πλάτανο.

Ο Αχμέτ Σαδίκ υπήρξε βουλευτής Ροδόπης και έχασε τη ζωή του σε τροχαίο το 1995. Ο Τσαβούσογλου συνομίλησε με την οικογένεια του Σαδίκ και ο γιος του μεταξύ άλλων ανέφερε σε δήλωσή του πως με τον Τούρκο υπουργό τους συνδέει φιλία.

“Μας τιμά σαν οικογένεια ιδιαίτερα που σήμερα ήρθε στον τάφο του πατέρα μου. Είναι οικογενειακός μας φίλος” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ στη διάρκεια της παραμονής του στη Θράκη συναντήθηκε με ψευτομουφτήδες, επισκέφθηκε το τουρκικό προξενείο, ένα μουσουλμανικό σχολείο, γευμάτισε σε τοπική ταβέρνα και δεν παρέληψε να δηλώσει στο twitter ότι η “τουρκική” μειονότητα -όπως τη χαρακτήρισε και πάλι- καταπιέζεται από το ελληνικό κράτος και ανέφερε επίσης πως η μητρική τους γλώσσα είναι η τουρκική.

Παρ’ όλ’ αυτά δεν πέρασε καθόλου από την Ξάνθη και σε αυτό ίσως να συνέβαλε η πρόσφατη ανακοίνωση του πολιτιστικού συλλόγου Πομάκων Ξάνθης στην οποία απευθυνόμενοι στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκαθάρισαν πως όσες προσπάθειες και να κάνουν οι Τούρκοι, οι ίδιοι θα εξακολουθούν να είναι Έλληνες καθώς η μειονότητα έχει να κάνει μόνο με το θρήσκευμα και όχι με την εθνικότητα των Πομάκων.

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του πολιτιστικού συλλόγου Πομάκων Ξάνθης, ο πανελλήνιος σύλλογος Πομάκων χαρακτήρισε επίσης τον Τσαβούσογλου “ανεπιθύνητο”.

Το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών σε απάντηση στις δηλώσεις Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι καλεί την Τουρκία “να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης της Λωζάννης, την οποία επίσης υπέγραψε & έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει”.

Share
Translate »