24.7 C
Athens
Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΝΤΙΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ: Αποκαλύψεις Δένδια για νέα τριμερή

ΑΝΤΙΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ: Αποκαλύψεις Δένδια για νέα τριμερή

Ημερομηνία:

Διαβάστε ακόμα:

ARGO 22: Ελλάδα και Γαλλία θα δείξουν τα δόντια τους

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ από το «Σάββατο...

Απάντηση του Πρωθυπουργού σε Ερντογάν: «Κόκκινη γραμμή» η αμφισβήτηση των συνόρων

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε στον Ερντογάν απο το...

Η Hellenic Technology of Robotics παρουσίασε τις δυνατότητες της στο ΓΕΑ

Πολύ θετικά είναι τα σημερινά εξοπλιστικά νέα καθώς μια...

Αναβαθμίζεται συνεχώς η Αλεξανδρούπολη: Επίσκεψη Α/ΓΕΕΘΑ και Τσούνη

Αναβαθμίζεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο η Αλεξανδρούπολη καθώς...

Γκας Μπιλιράκης για F-16: «Ο Ερντογάν μπερδεύει τα όνειρα με την πραγματικότητα»

Ο Γκας (Κωνσταντίνος) Μπιλιράκης μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των...

Για τις σχέσεις Ελλάδας-Ινδίας μίλησε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας το ινδικό δίκτυο WION σύμφωνα με ανάρτησή του στο twitter. Ο υπουργός επεσήμανε επίσης τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας εις βάρος της ευρύτερης περιοχής και και έκανε μια σημαντική αποκάλυψη για σχέδια δημιουργίας μιας νέας τριμερούς συνεργασίας.

“Η επίσκεψη του Δρ. Jaishankar ήταν η πρώτη επίσκεψη ενός Ινδού Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. Αυτή η επίσκεψη είχε καθυστερήσει πολύ. Και ανυπομονώ να επισκεφθώ το Νέο Δελχί στο εγγύς μέλλον.

Η Ελλάδα είναι η γενέτειρα της δημοκρατίας. Η Ινδία είναι η μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο. Και οι δύο χώρες έχουν τις ίδιες αρχές. Σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ειρηνική επίλυση διαφορών.

Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε μια στρατηγική εταιρική σχέση που θα αντικατοπτρίζει το επίπεδο των διμερών μας σχέσεων. Θα συνεργαστούμε τους επόμενους μήνες, προκειμένου να οριστικοποιήσουμε μια σειρά συμφωνιών που, δυστυχώς, εκκρεμούν εδώ και χρόνια.

Η Ελλάδα ως κράτος μέλος της ΕΕ έχει την ικανότητα να ενεργεί ως γέφυρα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ινδίας. Από αυτήν την άποψη, υποστηρίζουμε πλήρως την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Ινδίας.

Η Ελλάδα, ως χώρα που είναι ευλογημένη από τον ήλιο, έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί την ηλιακή ενέργεια. Από αυτή την άποψη, η συμμετοχή μας στην ηλιακή συμμαχία θα μας βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων μας.

Τόνισα ότι η επιβολή επιθετικών και αναθεωρητικών πολιτικών από ένα συγκεκριμένο κράτος αποσταθεροποιεί όχι μόνο την άμεση γειτονιά, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Τόνισα επίσης ότι το εν λόγω κράτος χρησιμοποιεί θρησκευτικές τάσεις στην προσπάθειά του να αναβιώσει το όνειρο της αυτοκρατορίας. Ή μάλλον, τα φαντάσματα του παρελθόντος.

Επαίνεσα τη συμβολή της Ινδίας στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, καθώς και τις προσπάθειες της Ινδίας στην εξεύρεση δίκαιης και διαρκούς λύσης στο Κυπριακό, σύμφωνα με τις διατάξεις των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου του ΟΗΕ, δηλαδή μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Αναδύονται ευκαιρίες για νέα σχήματα. Και θέλουμε η Ινδία να συμμετέχει ενεργά σε αυτές. Έχουμε αναπτύξει μια στρατηγική συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Και ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε τριμερή διάλογο στο εγγύς μέλλον.

Εκτός από τη σκιαγράφηση των φιλοδοξιών της Τουρκίας στην περιοχή, καθώς και της συμπεριφοράς της εναντίον σχεδόν όλων των γειτόνων της, υπάρχει ανάγκη να επισημανθούν δύο σημεία, τα οποία θα πρέπει επίσης να ανησυχούν και την Ινδία.

Πρώτον, η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει μόνιμη στρατιωτική παρουσία σε πολλές χώρες. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένας αποσταθεροποιητικός παράγοντας.

Δεύτερον, η Τουρκία παίζει όλο και περισσότερο τη θρησκευτική κάρτα για να προωθήσει τη γεωπολιτική της ατζέντα. Έχουμε δει τέτοια παραδείγματα στην εγγύς γειτονιά μας, στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και όλο και περισσότερο και σε άλλα μέρη του κόσμου. Ειδικά στην Αφρική.

Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο εάν η Ελλάδα ασκήσει τα σύμφυτα κυριαρχικά της δικαιώματα. Επιπλέον, η Τουρκία αρνείται να αντιμετωπίσει το μοναδικό διμερές ζήτημα που έχει με την Ελλάδα βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Η πρόκληση δεν είναι η Τουρκία ως χώρα. Είναι γεγονός ότι η Τουρκία αρνείται να τηρήσει τους κανόνες που ορίζονται και γίνονται αποδεκτοί από τη Διεθνή Κοινότητα. Από αυτή την άποψη, η Ινδία, μια χώρα που τηρεί αυτούς τους κανόνες, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο διεθνώς.

Η Ινδία έχει συνάψει συμφωνίες με σχεδόν όλους τους γείτονές της σχετικά με την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό αντικατοπτρίζει ακριβώς τη θέση της Ελλάδας επί του θέματος.

YouTube

Video thumbnail
Απάντηση Μητσοτάκη σε Ερντογάν: «Κόκκινη γραμμή και μη διαπραγματεύσιμη η εθνική μας ακεραιότητα»
03:49
Video thumbnail
ΘΕΤΙΚΟ: Ελληνική εταιρεία παρουσίασε τεχνολογικές λύσεις για τα UAV στις Ένοπλες Δυνάμεις
01:37
Video thumbnail
Στρατηγική αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης: Μεγάλο ενδιαφέρον των ΗΠΑ
01:31
Video thumbnail
Απάντηση Μπιλιράκη σε Ερντογάν για τα F-16: «Μπερδεύει τα όνειρα με την πραγματικότητα»
01:48
Video thumbnail
MQ-9: Ετοιμασίες του ΓΕΑ για την προμήθεια των UAV
01:46
Video thumbnail
Η Συντήρηση των φονικών «Οχιών» στο μυαλό του ΓΕΑ: Στόχος η αύξηση διαθέσιμων μαχητικών
01:46
Video thumbnail
Νεύρα του Τούρκου ναυάρχου Cem Gurdeniz με Ορούτς Ρέις: «Όπου δεν πάς, δεν είναι δικό σου»
01:36
Video thumbnail
Ειδικές Δυνάμεις της Ελλάδας, Κύπρου και ΗΠΑ έδειξαν τα δόντια τους - Χρήση και των Mark-V
02:33
Video thumbnail
ΕΚΤΑΚΤΟ: Σοβαρή κλιμάκωση Ερντογάν - Άμεση απάντηση Δένδια: «Η Τουρκία δεν δικαιούται δια να ομιλεί»
02:33
Video thumbnail
Ξεκίνησε τα παράπονα ο Ερντογάν: Νεύρα με ΗΠΑ και Ελληνικά F-16V
01:45

Αναλύσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ