Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία: “Πετάξτε τους S400, για να φύγουν οι κυρώσεις”

Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία: “Πετάξτε τους S400, για να φύγουν οι κυρώσεις”

Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Τουρκία, David Sutterfield, παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη από τότε που ανέλαβε τα καθηκοντά του πριν από 1,5 χρόνο, χωρίς να έχει καλά νέα να πει για την τουρκική κυβέρνηση.

Στη συνέντευξη με μια ομάδα Τούρκων δημοσιογράφων, ο Sutterfield μίλησε για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία, οι οποίες αποτέλεσαν μια από τις τελευταίες πράξεις της κυβέρνησης του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

“Οι κυρώσεις απορρέουν από τη νομοθεσία των ΗΠΑ και δεν μπορούν να αρθούν, εκτός εάν η Τουρκία παραιτηθεί από το ρωσικό σύστημα πυραύλων επιφανείας-αέρος S-400”, δήλωσε ο Satterfield.

Σε δήλωση που είχει κάνει στις 14 Δεκεμβρίου, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο είχε ανακοινώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στη Διεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας σύμφωνα με τον νόμο CAATSA (Πράξη Αντιμετώπισης των Εχθρών της Αμερικής μέσω Κυρώσεων)

“επειδή εμπλέκονται εν γνώσει τους σε σημαντικές συναλλαγές με τη Rosoboronexport, την κύρια οντότητα εξαγωγής όπλων της Ρωσίας, με την απόκτηση του συστήματος πυραύλων επιφανείας-αέρος S-400.”

Η κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν ζητά τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας για την αντιμετώπιση της διαμάχης της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ σχετικά με τους S-400.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu είχε πει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν μια κοινή ομάδα εργασίας για να συζητήσουν τις κυρώσεις. Ωστόσο, αυτό τον ισχυρισμό είχε διαψεύσει άμεσα η κυβέρνηση Trump.

Την Παρασκευή, ο Sutterfield αρνήθηκε κι αυτός με τη σειρά του κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς για ύπαρξη τέτοιας ομάδας εργασίας.

Ο πρέσβης είπε ότι “δεν υπήρχε ομάδα εργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας σχετικά με το ζήτημα τωνS-400, και ούτε θα υπάρξει. Το ζήτημα αφορά την εφαρμογή των νόμων των Ηνωμένων Πολιτειών. Ελπίζουμε ότι το ζήτημα των S-400 θα επιλυθεί. Ωστόσο, εάν δεν επιλυθεί, θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε τη συνεργασία μας σε τομείς που δεν επηρεάζονται από τις κυρώσεις μας.”

Σχετικά με τον πόλεμο στη Συρία ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

Share

Written by:

2,923 Posts

View All Posts
Follow Me :
Translate »