Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025
14.5 C
Athens

ΑΙΧΜΕΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Τι δήλωσε για τα γερμανικά υποβρύχια της Τουρκίας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Τη στάση της Γερμανίας στα ελληνοτουρκικά καταδίκασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε διαδικτυακή συζήτηση στο πλαίσιο του συνεδρίου «Europe 2021». 

Μεταφέροντας ερωτήσεις του κοινού η Nicole Bastian ρώτησε τον Κ. Μητσοτάκη πως θα χαρακτήριζε σήμερα τις σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας σήμερα και ποια είναι τα αισθήματα που επικρατούν σήμερα στην Ελλάδα αναφορικά με το συνολικό ευρωπαϊκό εγχείρημα.

«Νομίζω ότι η σχέση έχει βελτιωθεί σημαντικά. Ήταν μια δύσκολη σχέση κατά την περίοδο της κρίσης. Καμία αμφιβολία ως προς αυτό. Πιστεύω όμως ότι μπορεί να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο και ότι θα πρέπει να αλλάξει το αφήγημα. Νομίζω πως θα πρέπει να μιλήσουμε για εγχειρήματα, κοινού ενδιαφέροντος. Δεν θα πρέπει πια να μας ενώνει μια σχέση οφειλέτη-πιστωτή. Θα πρέπει να έχουμε μια σχέση εποικοδομητική, μια σχέση αμοιβαία επωφελή όταν μιλάμε για τις οικονομικές παραμέτρους αυτής της σχέσης» απάντησε ο Πρωθυπουργός.

«Έπειτα υπάρχει και η παράμετρος της εξωτερικής πολιτικής, που είναι σαφώς πιο περίπλοκη. Και θα είμαι απόλυτα ειλικρινής ως προς αυτό. Ένα μέρος των πολιτών στην Ελλάδα πιστεύει πως η Γερμανία δεν μας στήριξε όσο θα έπρεπε στις διαφορές μας με την Τουρκία. Γνωρίζω καλά πως η Καγκελάριος έπαιξε πολύ εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθειά της να μεσολαβήσει.

Χαίρομαι που η σχέση (με την Τουρκία) έχει βελτιωθεί, αλλά πάντα επιζητούμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη από όλες τις χώρες όταν υπερασπιζόμαστε αυτό που θεωρούμε ως μια σωστή θέση. Και νομίζω ότι έχουμε δίκιο να διεκδικούμε την επίλυση της μιας βασικής διαφοράς μας με την Τουρκία, η οποία είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας, βάσει του Διεθνούς Δικαίου».

Για τα γερμανικά υποβρύχια που προορίζονται για την Τουρκία είπε:

«Αυτό είναι ένα ζήτημα που μας ανησυχεί. Προηγμένης τεχνολογίας επιθετικά υποβρύχια. Απλά θεωρώ πως υπάρχουν εργαλεία και μέσα που μπορούν να αξιοποιηθούν αν κάποια χώρα θέλει να επιδείξει ισχύ, γεωπολιτική ισχύ, και όχι απλώς να αποτελεί μια οικονομική δύναμη».

«Κάποιες φορές είναι σαν να έχουμε δύο χέρια, εκ των οποίων το ένα είναι πολύ μυώδες, σαν αυτό ενός παίκτη του τένις, και αυτό είναι η οικονομική μας δύναμη. Και έπειτα υπάρχει το άλλο χέρι, που συμβολίζει τη γεωπολιτική μας ισχύ, που είναι κάπως αδύναμο. Θα ήθελα λοιπόν να δω και τα δύο χέρια, να έχουν το ίδιο μέγεθος και τον ίδιο όγκο» πρόσθεσε. 

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Πρόσφατες εξελίξεις

Αντιστέκονται οι Κούρδοι: Μπαράζ μαχών και Τουρκική εμπλοκή στις μάχες έξω από το Φράγμα Τισρίν της Συρίας

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ανέφεραν έντονες μάχες εναντίον...

Η Κύπρος ξεκινά γεωτρήσεις στο οικόπεδο 5 – Τι αναφέρει η ΕΡΤ

Η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε σήμερα, Κυριακή 19 Ιανουαρίου, NAVTEX...

Διαβάστε επίσης

AGM-114 Hellfire: Ο αντιαρματικός πύραυλος των Apache και Kiowa

Oι AGM-114 Hellfire είναι από τους πιο διαδεδομένους αντιαρματικούς...

Taurus KEPD 350: Οι δυνατότητες του πυραύλου cruise και η Ουκρανία

Στο προσκήνιο ήρθαν οι πύραυλοι cruise Taurus KEPD 350...

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ: PzH 2000 | ΑΝΑΛΥΣΗ

 Όλοι γνωρίζουμε τι διαφορά μπορεί να έχει στο πεδίο...

MIM-23 HAWK: Το αντιαεροπορικό μέσης εμβέλειας του Στρατού Ξηράς

Το κύριο αντιαεροπορικό σύστημα του Στρατού Ξηράς, αλλά και...

VBCI Philoctetes: Το Γαλλικό ΤΟΜΑ

To γνωστό σε όλους VBCI Philoctetes (Φιλοκτήτης) είναι ένα...

Περισσότερες Εξελίξεις