Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Αμερικανικοί ATACMS στην Ουκρανία: «Απέδειξαν την αξία τους» λέει ο Ζελένσκι – Τι δήλωσε ο Πούτιν

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε την ανάπτυξη πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS στο πεδίο της μάχης, όπου χρησιμοποιούνται κατά των ρωσικών δυνάμεων. Ο Ουκρανός Πρόεδρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στις ΗΠΑ και είπε πως οι ATACMS έχουν αποδείξει την αξία τους. Ουκρανοί έχουν αναφέρει πως οι νέοι πύραυλοι έχουν ήδη προκαλέσει ζημιές στις δυνάμεις της Ρωσίας.

Οι ATACMS, ή Army Tactical Missile Systems, μπορούν να καλύψουν αποστάσεις από 160 έως 300 χιλιόμετρα. Ωστόσο, η έκδοση που παρέχεται στην Ουκρανία φέρεται να έχει βεληνεκές περίπου 160 χλμ, κάτι που εξακολουθεί να είναι μια σημαντική αναβάθμιση από τα πυρομαχικά που παρείχαν προηγουμένως οι ΗΠΑ για τα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών τύπου HIMARS.

Αυτοί οι πύραυλοι έχουν τη δυνατότητα να στοχεύουν ρωσικές αεροπορικές βάσεις, γραμμές ανεφοδιασμού και αποθήκες πυρομαχικών βαθιά μέσα στις ρωσικές γραμμές , ελαττώνοντας δυνητικά τα πλεονεκτήματα της Ρωσίας σε αεροπορική ισχύ και δύναμη πυρός.

Αμερικανικοί ATACMS στην Ουκρανία: «Απέδειξαν την αξία τους» λέει ο Ζελένσκι - Τι δήλωσε ο Πούτιν
By John Hamilton, identified by DVIDS, “The appearance of U.S. Department of Defense (DoD) visual information does not imply or constitute DoD endorsement.”

Οι ουκρανικές επιθέσεις με ATACMS είχαν στόχο αεροδρόμια που ελέγχονται από τη Ρωσία στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν σημαντικές ζημιές, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής εννέα ελικοπτέρων και ζημιών στους διαδρόμους των αεροδρομίων.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σχολιάζοντας την προμήθεια των πυραύλων στην Ουκρανία, δήλωσε πως η απόφαση των ΗΠΑ να προμηθεύσουν την Ουκρανία με πυραύλους ATACMS ήταν «άλλο ένα λάθος των Ηνωμένων Πολιτειών». Υποστήριξε ότι ενώ οι πύραυλοι μπορεί να προκαλέσουν «περιττές απώλειες», δεν θα άλλαζαν ουσιαστικά την κατάσταση στο πεδίο της μάχης. Ο Πούτιν τόνισε περαιτέρω ότι τα πυραυλικά συστήματα, αν και προκαλούν ζημιές, δεν είναι game-changers στη συνεχιζόμενη σύγκρουση.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα