ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΓΙΟΚ: Το Τουρκικό  “αεροπλανοφόρο” των ανύπαρκτων F35

ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΓΙΟΚ: Το Τουρκικό “αεροπλανοφόρο” των ανύπαρκτων F35

Καθώς πλησιάζει ο χρόνος για την ένταξη του αμφίβιου επιθετικού πλοίου TCG Anadolu (L400) στις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις, έχει αρχίσει να εκφράζεται ολο και περισσότερο στην Τουρκία η ανάγκη ανάπτυξης αεροσκαφών στο δηθεν “αεροπλανοφόρο”.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εδιωξαν την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 λόγω της αγοράς των S-400, και τα αεροσκάφη που ήδη είχαν παραχθεί για την Τουρκία δόθηκαν στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.

Η Τουρκία ομως είχε αρχίσει να κατασκευάζει ηδη το TCG Anadolu για την έκδοση F35 “B”, δηλαδή τη ναυτική έκδοση των F-35, η οποία είναι κατάλληλη για κάθετη απογείωση και προσγείωση.

Ωστόσο, η ακύρωση των F-35 έχει προκαλέσει μεγάλο θέμα στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου σχετικά με το ποια αεροσκάφη θα εξοπλισουν τελικα αυτό το πλοίο.

Τα βρετανικά Harriers, έχουν τη δυνατότητα να προσγειώνονται και να απογειώνονται κάθετα, έχουν αναφερθεί ως πιθανή προμήθεια απο Τούρκους αναλυτές, αλλά η Τουρκία ακομα δεν έχει δηλώσει τίποτα επίσημα.

Ο ε.α. Τούρκος ναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί μίλησε πρόσφατα στον ιστότοπο Defense Turk επαναφέροντας το ζήτημα των αεροσκαφών του “μίνι” αεροπλανοφόρου.

Ο Γιαϊτζί ανέφερε πως “είναι ζωτικής σημασίας η Τουρκία να προμηθευτεί ιταλικά Harriers. Τα Harrier θα εκσυγχρονιστούν προκειμένου να συνεργαστούν με τα Bayraktar TB2 και Akinci, τα οποία θα αναπτυχθούν στο TCG Anadolu”.

Το μόνο πρόβλημα που ξέχασε ο ναύαρχος ειναι οτι για οποιαδήποτε εξαγωγή harrier στη Τουρκία είτε απο την βρετανία ειτε απο την Ιταλία χρειάζεται αδεια εξαγωγής απο τις Ηνωμένες Πολιτείες κατι το οποίο ειναι πολυ δύσκολο να συμβεί.

Share
Translate »