Στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και στον Α.Παπαχελά ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε στην ανάγκη να “επικαιροποιηθεί” η Συνθήκη της Λωζάνης.
Οταν ρωτήθηκε για το τι έχει στο μυαλό του όταν μιλά για αλλαγή της Συνθήκης της Λωζάνης, ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε:
«Πρώτα και κύρια, η Συνθήκη της Λωζάνης δεν περιβάλει μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την περιοχή. Εξαιτίας αυτού πιστεύω ότι συν τω χρόνω όλες οι Συνθήκες χρειάζονται μια επικαιροποίηση. Και η Συνθήκη της Λωζάνης, με βάση τα πρόσφατα γεγονότα, χρειάζεται μια επικαιροποίηση.
Ο Τούρκος πρόεδρος δεν θέλησε να αναφερθεί σε παλιότερη δήλωσή του, ότι ήταν λάθος ότι συμπεριλήφθηκαν κάποια νησιά στη Συνθήκη της Λωζάνης- απάντησε ότι δεν θυμάται αυτή την ομιλία- και συμπλήρωσε:
«Οταν μιλάω για επικαιροποίηση, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α ως το Ω. Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε και να συζητήσουμε».
Η δήλωση του Δ. Τζανακόπουλου: «Η σημερινή συνέντευξη του κ. Ερντογάν εγείρει έντονο προβληματισμό και ερωτήματα. Η ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός επιθυμούν η επίσκεψη του να αποτελέσει αφορμή να χτιστούν γέφυρες όχι να υψωθούν τείχη.
Ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών.
Οι αναφορές περί αναθεώρησης της δε συμβάλλουν στο κλίμα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στις σχέσεις μας και στην περιοχή».
Φυσικα και να συζητήσουμε την αναθεώρηση της Συνθήκη της Λωζάνης ξανα , μιας και το καθε δικαίωμα που οριζε η συνθήκη για τους Έλληνες της Πόλης και της Μ.Ασιας οσο και της Ιμβρού και της Τενέδου εχει καταπατηθεί και επιδιώκουμε την άμεση επιστροφή των εδαφών μας. Επίσης , να τον ενημερώσουμε οτι εφόσον εχουν γίνει τοσα “Πογκρόμ” εναντίων μας , επιστρέφει αμεσά στην Τουρκία ο καθένας Θρακιώτης μουσουλμάνος που ξαφνικά νιώθει πιο πολύ Τούρκος απο οτι Έλληνας!
– Απο Nemesis HD
NemesisHd.Blogspot.GR