Connect with us

ΓΝΩΜΗ

ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ: Η «αυτοκτονία» του προϋπολογισμού της Εθνικής Φρουράς

ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ
Photo by NEMESISHD.GR (includes photos of pio.gov.cy & defenseimagery)

Τις τελευταίες μέρες έχουνε δεί πολλά τα μάτια μας περί αναφορών ανεπίσημα πάντα για απόκτηση μαχητικών απο την Κύπρο και είτε ισχύουν οι πληροφορίες αυτές είτε όχι θα θέλαμε να αναπτύξουμε τις σκέψεις μας πάνω στα λεγόμενα «ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ».

Πρώτον, οι πληροφορίες εξαρχής φαίνεται οτι στηρίζονται κάπου αλλά ο κάθε αρθρογράφος επινοεί και από ένα διαφορετικό μαχητικό που δήθεν έχει προταθεί για την Κύπρο, άσχετα βέβαια ότι στα επίσημα έγγραφα δεν υπάρχει ούτε καν υπόνοια τέτοιας προμήθειας.

Γιατί όμως τα Κυπριακά μαχητικά θα ήταν μια οικονομική αυτοκτονία για την Εθνική Φρουρά;

GRIPEN JAS 39 ΚΥΠΡΟΣ
Photo By © Milan Nykodym, Czech Republic

Αρχικά, τα περί απόψεων για προμήθεια Gripen και RAFALE ή και F-16 πέφτουν στο κενό καθώς πολυ απλά παρά την παραπληροφόρηση που υπάρχει ότι η Κύπρος έχει την δυνατότητα να αγοράσει ικανό αριθμό μαχητικών, στην πραγματικότητα ο συνολικός προϋπολογισμός για την άμυνα της νήσου δεν ξεπερνά τα 470 εκατομμύρια σύμφωνα με ανοικτές πηγές και το Κυπριακό ΥΠΑΜ που θα βρείτε στο σχετικό pdf εδω.

Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι το κόστος προμήθειας 12 μεταχειρισμένων μαχητικών RAFALE για την Κροατία χωρίς να είναι απαραίτητα η αναβαθμισμένη έκδοση F3R κοστολογείται περίπου στο 1 δις ευρώ με τα Σουηδικά Gripen να κοστολογούνται λίγο πιο κάτω από το 1 δις μαζί με όπλα.

Δηλαδή ακόμα και να έβρισκαν τα χρήματα θα εξαντλούσαν μέχρι και την σίτιση των Κυπριακών δυνάμεων.

Γιατί όμως τα «ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ» θα ήταν μια πραγματική αυτοκτονία για τους πιλότους της Εθνικής Φρουράς;

Το μόνο αεροδρόμιο που ρεαλιστικά θα μπορούσε να φιλοξενήσει μαχητικά στην Κύπρο είναι αυτό της Πάφου, το «Ανδρέας Παπανδρέου».

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΠΑΦΟΥ «Ανδρέας Παπανδρέου» – Google Earth

Το αεροδρόμιο βρίσκεται πίσω από το βουνό Τρόοδος και θεωρητικά παρέχει μια κάλυψη στην στάθμευση των μαχητικων.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΠΑΦΟΥ «Ανδρέας Παπανδρέου» – Google Earth

Η απόσταση όμως από την Μόρφου και τον Πενταδάκτυλο κυμαίνεται μεταξύ 67- 90 χιλιομέτρων, απόσταση που όμως καλύπτει το Τουρκικό πυροβολικό το οποίο στα Κατεχόμενα πρόσφατα έχει μεταφέρει σύμφωνα με πληροφορίες μονάδες τύπου MLRS Kasirga και FIRTINA.

Τα TRG-300 Tiger (Kasirga) ενδεικτικά αναφέρουμε ότι έχουν εμβέλεια περίπου 120 χιλιόμετρα και τα υπόλοιπα τα αφήνουμε στην κρίση σας.

( MLRS Κασίργκα) Photo by CeeGee (Wikipedia)

Πέρα όμως από αυτό, γιατί τα περισσότερα site υποτιμούν διαρκώς την δυνατότητα της Τουρκίας να τα βάλει με περίπου 10 αεροσκάφη που υποστηρίζουν ότι θα έχει η Κυπριακή Πολεμική Αεροπορία;

ΤΟΥΡΚΙΚΟ F-16
Τουρκικό F-16 (Photo By Robert Sullivan)

Πραγματικά το επιχειρήμα ότι θα σταθούν εμπόδιο στην Τουρκία περίπου 10-12 μαχητικά είναι πραγματικά αστείο, με τους αρθρογράφους προφανώς να μην γνωρίζουν την δυνατότητα της Τουρκίας να σηκώσει μαχητικά αεροσκάφη σε τόσο κοντινή περιοχή στα Τουρκικά αεροδρόμια και μακρία απο την Ελληνική ΠΑ.

Στην πιο ευνοϊκή κατάσταση τα Τουρκικά μαχητικά θα απέχουν 280 χιλιόμετρα από την εμπλοκή τους με τα αντίστοιχα Κυπριακά και περίπου 120 χιλιόμετρα απο την περιοχή των Αδάνων.

Η Τουρκική πολεμική αεροπορία παρά την αισθητή μείωση της δύναμής της διατηρεί μεγάλο αριθμό πυραύλων AMRAAM C5/C7 με αρκετά μεγάλες εμβέλειες αλλά και AWACS τα οποία θα κάνουν την αερομαχία για τους Τούρκους αρκετά πιο εύκολη.

Στάθμευση των “Κυπριακών μαχητικών” στην Ελλάδα

ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΕΛΛΑΔΑ
Photo By Mitch Fuqua, U.S. Air Force

Μια από τις προτάσεις που φαίνεται να ρίχνουν αρκετοί στο τραπέζι είναι η στάθμευση της Κυπριακής Πολεμικής Αεροπορίας σε ελληνικά αεροδρόμια και η πτήση τους μέσω του FIR Αθηνών για την υπεράσπιση της Κύπρου.

Θα θέλαμε πολύ να το σχολιάσουμε αυτό, αλλά δεν βλέπουμε κάποιο επιχειρησιακό πλεονέκτημα πάνω σε αυτό καθώς αυτό θα σήμαινε ότι θεωρητικά θα μπορούν να πάνε μόνα τους στην Κύπρο υπό την τουρκική απειλή χωρίς να μπλεχτεί η Ελλάδα, πράγμα το οποίο δεν μπορεί να γίνει.

Αν η Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει στην μάχη δεν υπάρχει και κανένας λόγος να διατηρούνται τα Κυπριακά μαχητικά στην Ελλάδα…

Με λίγα λόγια…

Η Κύπρος δεν χρειάζεται μαχητικά αεροσκάφη τα οποία πέρα από το κόστος απόκτησης τους θα τινάξουν τον αμυντικό προϋπολογισμό της Εθνικής Φρουράς στον άερα καθώς αρκετά site δεν υπολογίζουν τα έξοδα συντήρησης και την κατανάλωση καυσίμου από τις πτήσεις των μαχητικών.

Η Κύπρος έχει Πολεμική Αεροπορία, την ελληνική, καθώς είμαστε το ίδιο έθνος και όταν ζητηθεί θα πρέπει να συνδράμουμε την αεράμυνα του νησιού.

Κατά την γνώμη μας πάντα, η Κύπρος με το μικρό αμυντικό προϋπολογισμό που έχει θα πρέπει να αποκτήσει συστήματα αεράμυνας όπως τα IRON DOME για να καθυστερήσει την Τουρκία μέχρι να φτάσει η Πολεμική Αεροπορία με τα νέα όπλα και μαχητικά της για να συντρίψει τον εχθρό.

NEMESISHD.GR – Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου!

Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου απο αλλα media χωρίς σχετική άδεια

Comments

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πούτιν Ζελένσκι - Ουκρανία Πούτιν Ζελένσκι - Ουκρανία

«Ο Πούτιν τον έχει για πρωινό» – Ουκρανός πολιτικός για Ζελένσκι

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άσκηση Εθνικής Φρουράς - Κύπρος Άσκηση Εθνικής Φρουράς - Κύπρος

Κυπριακή Δύναμη | Άσκηση Εθνικής Φρουράς – Επικοινωνία με Αίγυπτο

ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Κύπρος - γεώτρηση Κύπρος - γεώτρηση

«ΓΛΑΥΚΟΣ-2»: Η Κύπρος δίνει το παράδειγμα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

RAFALE - Τανάγρα RAFALE - Τανάγρα

ΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ RAFALE | Προσγειώνονται 19 Ιανουαρίου στην Τανάγρα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Advertisement

Copyright © 2014-2021 NEMESISHD. All Rights Reserved

Connect
Translate »
day
night