Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

RM-70: Ο Πολλαπλός Εκτοξευτής Πυραύλων 122 χιλιοστών του Ελληνικού Στρατού

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Ο πολλαπλός εκτοξευτής πυραύλων (ΠΕΠ) RM-70 είναι ένα ισχυρό και ευέλικτο σύστημα πυροβολικού που χρησιμοποιείται από πολλά χώρες. Αναπτύχθηκε στην Τσεχοσλοβακία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, έκτοτε αναβαθμίστηκε και εκσυγχρονίστηκε για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σύγχρονου πολέμου.

Γενική ματιά

Ο πολλαπλός εκτοξευτής πυραύλων RM-70 είναι μια έκδοση του Τσεχοσλοβακικού Στρατού και βαρύτερη παραλλαγή του σοβιετικού BM-21 Grad. Παρουσιάστηκε το 1971 ως διάδοχος του RM-51, με στόχο να παρέχει βελτιωμένη απόδοση σε σχέση με το υπάρχων πυραυλικό σύστημα πυροβολικού. Η ονομασία του ΝΑΤΟ για αυτό το σύστημα είναι M1972.

RM-70: Ο Πολλαπλός Εκτοξευτής Πυραύλων 122 χιλιοστών του Ελληνικού Στρατού
Photo By Vitaly V. Kuzmin – http://www.vitalykuzmin.net/Military/Exercises-4th-Tank-Brigade/, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27412463

Αρχικά πωλήθηκε στην Ανατολική Γερμανία ενώ το RM-70 επεκτάθηκε σε χώρες στην Αφρική, την Αμερική, την Ασία και την Ευρώπη, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και τη διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας σε Τσεχία και Σλοβακία.

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη RM-70

Το RM-70 χρησιμοποιεί το φορτηγό Tatra T813 8×8 το οποίο αντικατέστησε το φορτηγό Ural-375D 6×6 ως πλατφόρμα μεταφοράς για του εκτοξευτή 40 ρουκετών. Το νέο όχημα μεταφοράς παρέχει αρκετό χώρο για τη μεταφορά 40 επιπλέον ρουκετών 122 mm, ενώ διατηρεί παρόμοια απόδοση ταχύτητας και εμβέλειας με τον προκάτοχό του, το Grad.

Ρουκέτες και πυρομαχικά

Χάρις στο πόσο διαδεδομένη είναι η χρήση του RM-70 αλλά και γενικά των ΠΕΠ που κάνουν χρήση ρουκετών 122 χιλιοστών, πολλές χώρες έχουν αναπτύξει δικές τους επιλογές στον τομέα του πυρομαχικών. Η εμβέλεια των ρουκετών μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 40 περίπου χιλιόμετρα ενώ μέσω του πακέτου αναβάθμισης RM-70 Modular, το κάνει ικανό να χρησιμοποιήσει κοινά πυρομαχικά με τα M270 MLRS/HIMARS.

RM-70: Ο Πολλαπλός Εκτοξευτής Πυραύλων 122 χιλιοστών του Ελληνικού Στρατού
Photo By Argonauth – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=13258636

Εξοπλισμός

Το RM-70 είναι εξοπλισμένο με ένα εκτοξευτή 40 σωλήνων για ρουκέτες 122 mm με το βεληνεκές κυμαίνεται στα 20,5 με 40 km. Το RM-70 μπορεί να εκτοξεύσει σοβιετικούς ή τοπικά αναπτυγμένους πυραύλους, Επιπλέον, το RM-70 είναι εξοπλισμένο με ένα δευτερεύον πολυβόλο των 7,62 χιλ. τοποθετημένο στην οροφή της καμπίνας.

Κινητικότητα και Ελιγμός

Το RM-70 χρησιμοποιεί το πλαίσιο του φορτηγού Tatra T813 8×8, το οποίο τροφοδοτείται από έναν κινητήρα ντίζελ Tatra T-930-3, που αποδίδει 270 ίππους. Παράλληλα είναι ικανό να φτάσει σε μέγιστη ταχύτητα 80 km/h και έχει αυτονομία 600 km.

Η απόδοση του βέβαια μπορεί να διαφέρει σε εκδόσεις που χρησιμοποιούν άλλον φόρεα, όπως για παραδειγμά το RM-70 Vampire.

Εκδόσεις του ΠΕΠ RM-70

Πολλές παραλλαγές του ΠΕΠ RM-70 έχουν αναπτυχθεί όλα αυτά τα χρόνια, όπως:

  • RM-70: Το βασικό μοντέλο.
  • RM-70/85: Έκδοση που βασίζεται στο μη θωρακισμένο φορτηγό Tatra T815 VPR9 8×8.1R
  • RM-70/85M: Εκσυγχρονισμένη έκδοση με νέο εξοπλισμό ελέγχου βολής και πλοήγησης, ικανός να χρησιμοποιεί νέο τύπο πυραύλου με βεληνεκές 36 km.
  • RM-70 Modular: Πακέτο εκσυγχρονισμού Γερμανίας-Σλοβακίας που επιτρέπει στο σύστημα να εκτοξεύσει είτε είκοσι οκτώ πυραύλους 122mm είτε έξι πυραύλους 227mm όπως χρησιμοποιούνται στο M270 MLRS
  • Vz.92 “Križan” VMZ
  • RM-70 Vampire: Αναβαθμισμένη έκδοση με ψηφιακό έλεγχο βολής, που βασίζεται στο πλαίσιο φορτηγού Tatra 817 και τροφοδοτείται από κινητήρα Tatra T3C V8

RM-70 στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις απέκτησαν πλήθος συστημάτων RM-70 από την Ανατολική Γερμανία μετά την κατάρρευσή της. Αυτά τα συστήματα έχουν ενσωματωθεί στις ελληνικές μονάδες πυροβολικού.

RM-70: Ο Πολλαπλός Εκτοξευτής Πυραύλων 122 χιλιοστών του Ελληνικού Στρατού
Photo by army.gr

Το RM-70 έχει αποδειχθεί πολύτιμη προσθήκη στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, προσφέροντας ενισχυμένη ισχύ πυρός με την ικανότητα του συστήματος να εκπέμπει γρήγορα συγκεντρωμένα πυρά σε μεγάλες περιοχές το καθιστά ιδανική επιλογή για ορισμένα σενάρια.

Ο Ελληνικός Στρατός βρίσκεται επίσης σε διαδικασία εξεύρεσης πιθανής λύσης για την αναβάθμιση τους.

Συμπέρασμα

Το σύστημα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης RM-70 είναι ένα ισχυρό και ευέλικτο όπλο πυροβολικού, που προσφέρει βελτιωμένη απόδοση σε σχέση με τον προκάτοχό του, το BM-21 Grad. Χάρις στους παράγοντες όπως η δύναμη πυρός που μπορεί να προσφέρει και το χαμηλό του κόστος, το RM-70 έχει βρει μια θέση στα οπλοστάσια πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια

Απαγορεύεται η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD

Τελευταίες εξελίξεις

Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ βομβάρδισαν τις τελευταίες ώρες οι ένοπλες...

Διαβάστε ακόμα