Τα επάκτια αντιπλοϊκά συστήματα όπως το NSM CDS αποτελούν βασικό κομμάτι του αμυντικού σχεδιασμού πολλών χωρών. Συγκεκριμένα, το NSM COASTAL DEFENCE SYSTEM (CDS) συνεχώς αποκτά νέους χρήστες.
Χρησιμοποιεί τον σίγουρα αξιόλογο αντιπλοϊκό πύραυλο NSM που εξοπλίζει όλο και παραπανώ μονάδες επιφανείας και μαζί με την εμπειρία των Raytheon και Kongsberg από το αντιαεροπορικό NASAMS, το NSM CDS θεωρείται ένα πολύ αξιόλογο και εύχρηστο σύστημα.
Η φιλοσοφία του συστήματος NSM CDS
Ακολουθόντας τον ρυθμό της εποχής βασικό κομμάτι της σχεδίασης του NSM CDS είναι δικτυοκεντρική του προσσέγγιση. Το σύστημα αποτελείται από το κέντρο ελέγχου πυρός (FCC), το κέντρο διαχείρησης μάχης, διοίκησης, ελέγχου και πληροφοριών (BMC4I), τον εκτοξευτή (ή εκτοξευτές) τοποθετημένο σε φορτηγά 6×6 και ένα ραντάρ έρευνας επιφανείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα χάρις στο δίκτυο που χρησιμοποιεί μπορεί να κατευθύνει ταυτόχρονα έως 48 πυραύλους NSM σε 48 ξεχωριστούς στόχους. Οι στόχοι αυτοί μπορεί να είναι, προφανώς, πλοία αλλά και επίγειοι στατικοί στόχοι (αντιαεροπορικά συστήματα, κτήρια κλπ) εντός του βεληνεκούς του πυραύλου.
Η κατασκευάστρια υποστηρίζει ότι η ενσωμάτωση του συστήματος στο υπάρχων δίκτυο μίας χώρας είναι αρκετά εύκολη (“plug & fight”) όπως και ενσωμάτωση παραπάνω αισθητήρων στο σύστημα. Παράλληλα, η επικοινωνία με άλλες πλατφόρμες μέσω datalinks όπως Link-11A, Link-11B, Link-16, Joint Range Extension Applications Protocol (JREAP) και Asterix ενώ μπορούν να ενσωματωθούν και ξεχωριστά datalinks της χώρας-χρήστη.
Σχετικά με τον NSM
Όπως αναφέρθηκε και πάνω, το σύστημα κάνει χρήση των πυραύλων NSM. Ο πύραλος χαρακτηρίζεται από την ευελιξία του ενώ μαζί με την υψηλή υποηχητική του ταχύτητα είναι ικανός να κάνει αρκετά αποδοτικούς ελιγμούς στην τερματική φάση προσσέγγισης στον στόχο, κατά την οποία κάνει χρήση του υπέρυθρου (ΙR) ερευνητή του ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί αλγορίθμους αναγνώρισης στόχων.
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που λειτουργεί υπέρ του είναι η ίδια του η σχεδίαση η οποία ενσωματώνει χαρακτηριστικά στελθ τα οποία μειώνουν την διατομή του πυραύλου στο ραντάρ.
Τέλος, η εμβέλεια του πυραύλου ξεπερνάει τα 185 χιλιόμετρα σύμφωνα με την Kongsberg ενώ αξίζει να σημειωθεί
Θα είχε θέση στην Ελλάδα πλάι στους Exocet;
Όπως αναφέρθηκε και πάνω, το NSM CDS αποκτά όλο και παραπάνω χρήστες στους οποίους βρίσκουμε τις ΗΠΑ, την Ρουμανία, την Πολωνία και πλέον την Λετονία ενώ ακόμα παραπάνω χώρες έχουν διαλέξει τον NSM για να εξοπλίσει μονάδες επιφανείας.
Η Ελλάδα διαθέτει επάκτιες συστοιχίες πυραύλων Exocet MM40 Block 2, άρα την έκδοση με την μικρότερη εμβέλεια και χωρίς τις νέες δυνατότητες των Exocet MM40 Block 3c που θα εξοπλίσουν τις φρεγάτες FDI ή όπως αυτούς που εξοπλίζουν τους επάκτιους εκτοξευτές που αγόρασε η Κύπρος.
Από την άλλη, μια πιθανή αγορά NSM CDS θα απέδιδε ένα σύστημα πιο σύγχρονο σε σχέση με τα ανάλογα συστήματα σε υπηρεσία, μεγαλύτερης εμβέλειας και με μικρότερο κόστος μιας και το κόστος μίας συστοιχίας NSM κυμαίνεται στα 100-110 εκατομμύρια.
Παράλληλα, μια πιθανή τοποθέτηση συστοιχιών NSM CDS σε νησιά του Αιγαίου θα λειτουργούσε διπλά, τόσο «στοχεύοντας» κυρίως πολεμικά πλοία, με την δυνατότητα των 48 ταυτόχρονων εμπλοκών να είναι τεράστιο πλεονέκτημα, αλλά και εγκαταστάσεις όπως ναυτικές βάσεις, σταθερά οπλικά συστήματα ή άλλους στόχους αξίας στα παράλια, προσθέτοντας στο δίκτυο αισθητήρων και όπλων που φαίνεται να «χτίζεται» στα νησιά.
Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια!
Για περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.
Απαγορεύεται η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD.