Link 16 / JTIDS / MIDS: Συνεργατική εμπλοκή και διαμοιρασμός δεδομένων

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Το Link 16 είναι ένα από τα πιο σημαντικά πρωτόκολλα επικοινωνίας κάνει δυνατή τη συνεργατική εμπλοκή και τον διαμοιρασμό δεδομένων. Στην ουσία, είναι η ονομασία που περιγράφει την χρήση του Joint Tactical Information Distribution System (JTIDS) και του Multifunctional Information Distribution System (MIDS).

Πρόκειται για μία μέθοδο μεταφοράς πληροφοριών η οποία προσφέρει ασφάλεια απέναντι σε παρεμβολές και υποκλοπές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλο το φάσμα των C4I (command, control, communications, computing and intelligence) εφαρμογών.

Link 16/JTIDS/MIDS: Συνεργατική εμπλοκή και διαμοιρασμός δεδομένων
Photo by BAE SYSTEMS

Joint Tactical Information Distribution System (JTIDS)

Το JTIDS είναι ένα ασφαλές σύστημα επικοινωνίας, το οποίο επιτρέπει τον διαμοιρασμό δεδομένων. Αυτά μπορεί να είναι δεδομένα σχετικά με το C2 (command and control) των φίλιων δυνάμεων, δεδομένα ταυτοποίησης (identification) αλλά και προσδιορισμού τοποθεσίας (location).

Οι πληροφορίες στο JTIDS μεταδίδονται προς κάθε κατεύθυνση (omnidirectional) με υψηλή ταχύτητα και μπορούν να ληφθούν από οποιονδήποτε τερματικό εντός εμβέλειας. Οι πληροφορίες ρέουν απευθείας από πολλούς πομπούς σε πολλούς δέκτες χρησιμοποιώντας ένα σχήμα μετάδοσης με αναπήδηση συχνότητας (frequency-hopping).

Multifunctional Information Distribution System (MIDS)

Είναι το κομμάτι που αναλαμβάνει την επικοινωνία μεταξύ των πλατφορμών εφοδιασμένα με τα κατάλληλα συστήματα (πομπούς, δέκτες κλπ.) μέσω του Link 16. Επιτρέπει δηλαδή την επικοινωνία μεταξύ μαχητικών, όπως τα Rafale ή τα F-16, σταθμών εδάφους και σκάφη επιφανείας.

Έχει χρήση σε τομείς όπως η πλοήγηση (Tactical Air Navigation/TACAN), η επιτήρηση (surveillance) και στον συντονισμό κατά την εμπλοκή ενός στόχου (weapons engagement coordination and direction).

Το Link 16 συνολικά

Είναι τυποποιημένο σύστημα διαμοιρασμού δεδομένων στο ΝΑΤΟ και η ανάπτυξη του είχε ως έναν από τους στόχους της την διευκόλυνση τις διαλειτουργικότητας μεταξύ των χωρών της συμμαχίας. Παράλληλα, είναι σημαντικό για την από κοινού δράση αεροσκαφών, πλοίων και μονάδων στο έδαφος μπορώντας να μεταφέρει να μεταφέρει την εικόνα του πεδίου σε πραγματικό χρόνο και επιτρέπει την συνεργατική εμπλοκή στόχων.

Link 16/JTIDS/MIDS: Συνεργατική εμπλοκή και διαμοιρασμός δεδομένων
Photo by haf.gr

Χρησιμοποιεί Time Division Multiple Access (TDMA) για να παρέχει πολλαπλές, ταυτόχρονες «διαδρομές» επικοινωνίας μέσω διαφορετικών δικτύων. Οι πληροφορίες του Link 16 μεταδίδονται συνήθως μέσω ραδιοσυχνοτήτων αλλά μπορούν επίσης να διανεμηθούν μέσω σταθερών γραμμών, δορυφόρων και σειριακών συνδέσεων.

Οι ικανότητες που παρέχει

Μέσω του Link 16 μπορεί να επιτευχθεί η μεταφορά δεδομένων σε πραγματικό χρόνο όπως εικόνα/βίντεο, επικοινωνία μεταξύ προσωπικού καθώς και στοιχεία πλοήγησης. Το σύνολο αυτό επιτρέπει την δημιουργία μια κοινής επιχειρησιακής εικόνας (Common Operational Picture/COP) καθώς και την διάδοση των πληροφοριών τόσο από και προς τα κέντρα διοίκησης και ελέγχου αλλά και μεταξύ των δυνάμεων στο πεδίο.

Παράλληλα, το Link 16 είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε εφαρμογές σχετικές με την αεράμυνα. Επιτρέπει την διασύνδεση πολλών διαφορετικών συστημάτων και αισθητήρων επιτρέποντας έτσι την εμπλοκή στόχων σε αποστάσεις πέραν του οπτικού. Στόχος μπορεί να είναι αεροσκάφη, βαλλιστικοί πύραυλο ή οποιαδήποτε άλλη εναέρια απειλή.

Επίσης, το Link 16 μπορεί να αξιοποιηθεί στην στοχοποίηση στόχων τόσο στην επιφάνεια/έδαφος αλλά και απέναντι σε υποθαλάσσιες απειλές.

Link 16/JTIDS/MIDS: Συνεργατική εμπλοκή και διαμοιρασμός δεδομένων
Photo By Hunini – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=66405067

Τέλος, συνοπτικά μερικοί από τους τομείς στους οποίους το Link 16 έχει εφαρμογές είναι:

  • Αεράμυνα
  • Πόλεμος επιφανείας
  • Ανθυπορβυχιακός πόλεμος
  • Συλλογή πληροφοριών
  • Αναγνώριση
  • Ηλεκτρονικός Πόλεμος
  • Στοχοποίηση στόχων σε αέρα και έδαφος
  • Συνεργατική εμπλοκή
  • Επικοινωνία και μεταφορά πληροφοριών

Με τις Ένοπλες Δυνάμεις της να προμηθεύονται συστήματα ικανά να φέρουν πάνω τους τον εξοπλισμό και να λειτουργήσουν μέσω του Link 16, όπως τα Rafale, τα F-16V, τα EMB-145H Erieye, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι ικανότητες συνεργατικής εμπλοκής αλλά και διαμοιρασμός της τακτικής γίνονται πιο εύκολα, αναβαθμίζοντας τις ικανότητες και την αξιοπιστία των ΕΔ να διεξάγουν επιχειρήσεις.

Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια!

Για περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.

Απαγορεύεται η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD

Πρόσφατα

Τελική Αξιολόγηση για τα Rafale: «Υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και ετοιμότητας»

Την τελίκη επιχειρησιακή αξιολόγηση των νεοαποκτηθέντων μαχητικών αεροσκαφών Rafale...

«Αυτοκρατορία του ψεύδους»: Ρώσος ΥΠΕΞ για Δύση και «νέα τάξη πραγμάτων»

Στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Ρώσος υπουργός...

Ουκρανός Στρατηγός: «Σπάσαμε τις αμυντικές γραμμές των Ρώσων στο Βερμπόβε»

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σύμφωνα με Ουκρανό στρατηγό και...

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Πύραυλοι Harpoon: Ιστορία και εκδόσεις του φονικού αντιπλοϊκού των ΗΠΑ

Ένας απο τους πιο δημοφιλής πυραύλους κατά πλοίων (anti-ship)...

Άμυνα ενάντια σε χτυπήματα βαλλιστικών πυραύλων

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι αποτελούν σημαντική απειλή στον σημερινό κόσμο,...