Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Σύστημα OPAL: Η Ισραηλινή λύση για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Το OPAL (Operational Avionics Layer) είναι ένα σύστημα το οποίο σίγουρα εξετάζει η Πολεμική Αεροπορία. Φέτος έχουν γίνει τέσσερις επίσημες συναντήσεις για αυτό με εκπροσώπους της IAI σε ΓΕΑ και ΑΤΑ.

Φτιαγμένο για δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις

Πολλοί στρατοί δίνουν έμφαση πλέον στον Δικτυοκεντρικό Πόλεμο και τις Διαχωρικές Επιχειρήσεις. Για να είναι όμως δυνατή η εφαρμογή αυτού του δόγματος, πρέπει να υπάρχει συνεχής ροή πληροφοριών, σε πραγματικό χρόνο.

Παράλληλα, η IAI σχεδίασε το OPAL με στόχο η ενσωμάτωσή του σε αεροσκάφη να είναι γρήγορη και με χαμηλό κόστος.

Η λειτουργεία του OPAL

Το σύστημα OPAL παρέχει Κοινή Επιχειρησιακή Εικόνα (COP) και οι ομάδες μπορούν να επικοινωνούν χωρίς να μπορεί να ανιχνευθεί η θέση τους. Παράλληλα, με την δυνατότητα να παρακολουθεί σε ζωντανό χρόνο την θέση των φίλιων αεροσκαφών μειώνει τις πιθανότητες ατυχήματος στον αέρα.

Το OPAL ουσιαστικά λειτουργεί ως η βασική υποδομή για την διασύνδεση δικτύων, τον διαμοιρασμό δεδομένων και χρησιμοποιεί το Data Distribution Service (DDS) πρωτόκολλο για την λειτουργεία του. Αυτό επιτρέπει σε όλους τους χρήστες του δικτύου τόσο να προωθούν και να λαμβάνουν δεδομένα.

Συνεργασία μεταξύ γενεών

Πολύ σημαντικό είναι ότι η ΙΑΙ σχεδίασε το OPAL με την διαλειτουργικότητα μεταξύ αεροσκαφών μαχητικών 4ης και 5ης γενιάς κατά νου. Αυτό θα καλύψει τα όποια κενά των data link που υπάρχουν ήδη αλλά και θα τα συμπληρώσει.

Καταλαβαίνουμε ότι αυτό θα βοηθήσει και την Πολεμική Αεροπορία σε μεγάλο βαθμό στην συνεργασία μεταξύ F-16, Rafale και F-35.

Σύστημα OPAL: Η Ισραηλινή λύση για τις Ένοπλες Δυνάμεις
U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Tiffany A. Emery

Παράλληλα, μπορεί να κουμπώσει σε οποιοδήποτε σύστημα διοίκησης και ελέγχου (C2) που ήδη έχει η χώρα-χρήστης.

Περιθώρια αναβάθμισης

Αξίζει να σημειωθεί ότι το OPAL κάνει πιο εύκολες τις αναβαθμίσεις των αεροσκαφών που το φέρουν. Μειώνει τον χρόνο και προσπάθεια (άρα και κόστος) που θα απαιτούσε η εμπλοκή του OEM κατασκευαστή των αεροσκαφών και κάνει ευκολότερη την ενσωμάτωση συστημάτων τρίτων.

Γενική εικόνα

Το OPAL δημιουργεί ένα δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ μονάδων του Στρατού, του Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα δίκτυα αυτά παρέχουν μεγάλη ασφάλεια, τόσο ενάντια σε συμβατικά χτυπήματα αλλά και σε παρεμβολές και κυβερνοεπιθέσεις. Συνολικά κάνει την εκτέλεση των αποστολών πιο ομαλή και παρέχει ασφάλεια στις μονάδες που επιχειρούν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.

Copyright: Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου χωρίς άδεια από το NEMESIS HD.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα