Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

ISIS-K: Ποια είναι η οργάνωση της επίθεσης στο Crocus City Hall της Μόσχας

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Η επίθεση του ISIS-K στο Crocus City Hall της Μόσχας μονοπολεί το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας, με την Ισλαμιστική Οργάνωση να αναλαμβάνει την ευθύνη. To Ισλαμικό Κράτος της επαρχίας Χορασά, κοινώς γνωστό ως ISIS-K (Islamic State – Khorasan Province), αποτελεί ένα από τα παρακλάδια του ISIS.

Η ίδρυση και ο ρόλος του ISIS-K

Ιδρύθηκε το 2015, εμφανίστηκε ως παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στην περιοχή Χορασάν, που περιλαμβάνει τμήματα του Αφγανιστάν, του Πακιστάν και άλλων γειτονικών περιοχών. Καθώς το Ισλαμικό Κράτος αντιμετώπιζε αποτυχίες στα κεντρικά του εδάφη στο Ιράκ και τη Συρία, προσπάθησε να επεκτείνει την επιρροή του σε νέα εδάφη, οδηγώντας στο σχηματισμό του ISIS-K.

Η προέλευση του ISIS-K βασίζεται σε μια περίπλοκη αλληλεπίδραση ιστορικών, γεωπολιτικών και ιδεολογικών παραγόντων. Το Αφγανιστάν, που μαστίζεται εδώ και χρόνια από συγκρούσεις και αστάθεια, παρείχε γόνιμο έδαφος για την εμφάνιση εξτρεμιστικών ομάδων που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την αναταρχή και να πραγματοποιήσουν το όραμά τους για το Ισλάμ.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν από τις δυνάμεις του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, οδήγησε σε κατακερματισμό των μαχητών στην περιοχή. Οι δυσαρεστημένοι μαχητές των Ταλιμπάν, μαζί με στοιχεία της Αλ Κάιντα και άλλων τζιχαντιστικών οργανώσεων, βρέθηκαν στο περιθώριο λόγω της αλλαγής εξουσίας και αναζήτησαν νέους δρόμους για τις ριζοσπαστικές τους φιλοδοξίες.

Η άνοδος του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS) παρουσίασε μια εναλλακτική για αυτούς τους μαχητές. Tο ISIS υποσχέθηκε να ιδρύσει ένα παγκόσμιο χαλιφάτο και να αμφισβητήσει την υπάρχουσα τάξη των εθνών-κρατών. Η προπαγάνδα του, η έξυπνη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και οι επιτυχίες στο πεδίο της μάχης προσέλκυσαν οπαδούς από όλο τον μουσουλμανικό κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Αφγανιστάν και του Πακιστάν.

Τί είναι η επαρχία Χορασάν (Khorasan)

Η έννοια του Χορασάν έχει βαθιά συμβολική σημασία στην τζιχαντιστική ιδεολογία, αναφερόμενη σε μια ιστορική περιοχή που περιλαμβάνει τμήματα του σημερινού Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράν και Κεντρικής Ασίας. Οι προφητείες και οι παραδόσεις μέσα στο Ισλάμ απεικονίζουν το Χορασάν ως βασικό πεδίο μάχης, όπου οι μουσουλμάνοι θα συγκεντρωθούν κάτω από τη σημαία του Μαχντί, μιας μεσσιανικής φιγούρας, για να αντιμετωπίσουν τους εχθρούς τους.

Το 2015, μια φατρία μαχητών με επικεφαλής τον πρώην διοικητή των Ταλιμπάν Χαφίζ Σαΐντ Χαν ορκίστηκε πίστη στον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, δηλώνοντας την ίδρυση της Επαρχίας Χορασάν του ISIS. Αυτό σηματοδότησε την επίσημη εμφάνιση του ISIS-K ως μια ξεχωριστή οντότητα, με στόχο την επέκταση της εμβέλειας του ISIS στη Νότια Ασία.

Επιθέσεις του ISIS-K στο παρελθόν

Το ISIS-K έχει εμπλακεί σε μια σειρά θανατηφόρων επιθέσεων τόσο εντός του Αφγανιστάν όσο και εκτός. Αυτές οι επιθέσεις έχουν συχνά χαρακτηριστεί από συνδυασμό βομβιστικών επιθέσεων, πυροβολισμών και επιθέσεων αυτοκτονίας, με αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες. Η ομάδα έχει δείξει ιδιαίτερη προθυμία να στοχεύσει ευάλωτους πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων θρησκευτικών μειονοτήτων όπως οι Σιίτες και οι Χαζάρες, όπως αποδεικνύεται από τις επιθέσεις σε ένα μαιευτήριο στην Καμπούλ και σε μια κηδεία στο Kuz Kunar, με αποτέλεσμα πολλούς θανάτους και τραυματισμούς, μεταξύ των οποίων νεογέννητα μωρά, μητέρες, νοσοκόμες και πενθούντες.

Επιπλέον, το ISIS-K έχει επιδείξει την ικανότητά του να χτυπά στόχους υψηλού προφίλ, όπως η επίθεση στο Πανεπιστήμιο της Καμπούλ και η καταστροφική βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο διεθνές αεροδρόμιο Hamid Karzai επισης στη Καμπούλ. Η επίθεση η οποία σημειώθηκε εν μέσω της κατάληψης της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 170 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων μελών Ταλιμπάν και στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ.

Επίσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέκλεψαν επικοινωνίες που επιβεβαίωναν τη συμμετοχή της ομάδας σε δύο βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράν, με αποτέλεσμα τον θάνατο σχεδόν 100 ανθρώπων. Επιπλέον, τον Σεπτέμβριο του 2022, μαχητές του ISIS-K ανέλαβαν την ευθύνη για μια θανατηφόρα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με στόχο τη ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ.

Η ικανότητα της ομάδας να πραγματοποιεί τέτοιες επιθέσεις υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη απειλή που συνιστά για το Αφγανιστάν και στην ευρύτερη περιοχή. Παρά τις προσπάθειες των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και άλλων χωρών για την καταπολέμηση του ISIS-K, η οργάνωση συνεχίζει να εκμεταλλεύεται τα κενά ασφαλείας και τις θρησκευτικές εντάσεις για τις επιθέσεις της.

Η επίθεση στο Crocus Hall

Η πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στο Crocus Hall στη Μόσχα αποδόθηκε στο ISIS-K, έπειτα και από την πιθανή ανάληψη ευθύνης μέσω του Al-Amaq, το επίσημο Μέσο ενημέρωσης του ISIS. Από την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν το 2021, το ISIS-K στρέφει όλο και περισσότερο την προσοχή του στη Ρωσία, όπως αποδεικνύεται από τη φερόμενη ανάμειξή του σε προηγούμενες επιθέσεις. Η επίθεση στην Μόσχα αντιπροσωπεύει μια κλιμάκωση όσον αφορά τις επιθέσεις του ISIS-K με την τελευταία ανακοίνωση του Al Amaq να «πανηγυρίζει» για τον θάνατο ή τραυματισμό εκατοντάδων χριστιανών.

Απαγορεύεται αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Πρόσφατες εξελίξεις

Η Δέσποινα Βανδή δέχτηκε τα τουρκικά «πυρά» επειδή έπραξε το αυτονόητο

Την προγραμματισμένη συναυλία της στο Τσεσμέ της Τουρκίας ακύρωσε...

Διαβάστε επίσης

C-130 “Hercules”: Το θρυλικό μεταγωγικό αεροσκάφος

Το C-130 είναι μάλλον το πιο εμβληματικό μεταγωγικό αεροσκάφος...

MILAN: Το γαλλικό αντιαρματικό σύστημα του Ελληνικού Στρατού

Ένα από τα πιο σημαντικά αντιαρματικά συστήματα πάνω στα...

VBL ULTIMA: Η πρόταση της Arquus για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών VBL

Στα πλαίσια της αμυντικής έκθεσης DEFEA 2023, η γαλλική...

Μπορεί η Ελλάδα να υπερασπιστεί ένοπλα την Κύπρο έναντι των απειλών της Χεζμπολάχ;

Ελλάδα-Κύπρος-Χεζμπολάχ - Το γεωπολιτικό τοπίο της Ανατολικής Μεσογείου γίνεται...

M110A2: Το «βαρύ πυροβολικό» της ΑΣΔΕΝ

Το M110A2 είναι ένα από τα παλαιότερα αλλά και...

Στρατός Ξηράς: Η Δύναμη του για το 2022

Αναρωτηθήκατε ποτέ ποια είναι η στρατιωτική ισχύς του Στρατού...

Τα Άρματα μάχης στο σύγχρονο περιβάλλον μάχης

Με την σύγκρουση στην Ουκρανία να βρίσκεται σε πλήρη...

Επιχείρηση Neptune Spear: Το Stealth Black Hawk κατά του Οσάμα Μπιν Λάντεν

Το MH-60 Stealth Black Hawk είναι ένα μεσαίου μεγέθους...

Εξελίξεις