Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Η Ναυμαχία του Midway: Το σημείο καμπής στον Ειρηνικό (Β’ΠΠ)

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Η Μάχη του Midway έλαβε χώρα από τις 4 έως τις 7 Ιουνίου 1942, ως άμεση απάντηση στην επιδρομή Doolittle στο Τόκιο. Αυτή η επιδρομή αποκάλυψε τρωτά σημεία στην άμυνα της Ιαπωνίας και ώθησε την ιαπωνική ηγεσία να ακολουθήσει μια στρατηγική για την επέκταση της αμυντικής της περιμέτρου. Αυτή η στρατηγική περιλάμβανε το σχέδιο να δελεάσουν τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα σε μια παγίδα, με στόχο να εξασφαλίσουν την ιαπωνική κυριαρχία στον Ειρηνικό καταλαμβάνοντας την ατόλη Midway και στοχεύοντας τα νησιά Φίτζι, τη Σαμόα, ακόμη και τη Χαβάη.

Ο ναύαρχος Ισορόκου Γιαμαμότο, ο σχεδιασής της επίθεσης στο Περλ Χάρμπορ, σχεδίασε μια πολύπλοκη επιχείρηση για την κατάληψη της Ατόλης του Midway. Ο Γιαμαμότο πίστευε ότι η κατάληψη του Midway θα ανάγκαζε τον στόλο των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, ιδιαίτερα τα αεροπλανοφόρα του, σε μια αποφασιστική μάχη όπου θα μπορούσαν να καταστραφούν.

Αμερικανικές πληροφορίες και προετοιμασία

Ένας σημαντικός παράγοντας στην επιτυχία των ΗΠΑ στο Midway ήταν η παραβίαση του ιαπωνικού ναυτικού κώδικα JN-25 από αμερικανούς κρυπτογράφους. Αυτή η ανακάλυψη πληροφοριών επέτρεψε στους Αμερικανούς να προβλέψουν την ιαπωνική επίθεση στο Midway, επιτρέποντας στους ναύαρχους Chester W. Nimitz, Frank Jack Fletcher και Raymond A. Spruance να προετοιμάσουν μια αποτελεσματική αντιστρατηγική.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν ένα έξυπνο τέχνασμα πληροφοριών για να επιβεβαιώσουν ότι οι Ιάπωνες σχεδίαζαν να επιτεθούν στο Midway Atoll. Αυτό το τέχνασμα περιλάμβανε την αποστολή ενός ψευδούς μηνύματος για να υποδηλώσει ότι το σύστημα καθαρισμού νερού του Midway είχε αποτύχει.

Η Ναυμαχία του Midway: Το σημείο καμπής στον Ειρηνικό (Β'ΠΠ)
Photo By Oneam – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=54474521

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον διοικητή Τζόζεφ Ροσφόρ, είχε τη δυνατότητα να αποκρυπτογραφήσει εν μέρει τις ιαπωνικές επικοινωνίες και γνώριζε ότι σχεδιαζόταν μια επίθεση σε μια τοποθεσία που οι Ιάπωνες αναφέρονταν ως “AF”. Ωστόσο, δεν ήταν σίγουροι τι αντιπροσωπεύει το “AF”. Για να επιβεβαιώσουν ότι το “AF” ήταν πράγματι Midway, οι Αμερικανοί έστειλαν ένα μη κρυπτογραφημένο ραδιοφωνικό μήνυμα από το Midway δηλώνοντας ότι το σύστημα καθαρισμού του νερού τους είχε χαλάσει και ότι αντιμετώπιζαν έλλειψη νερού.

Οι Ιάπωνες υπέκλεψαν αυτό το μήνυμα και στη συνέχεια έστειλαν μια επικοινωνία που έδειχνε ότι το “AF” είχε έλλειψη νερού. Αυτή η υποκλοπή αποκωδικοποιήθηκε από τους Αμερικανούς κρυπτογράφους, επιβεβαιώνοντας ότι το “AF” ήταν όντως η Ατόλη του Midway. Αυτή η πληροφορία επέτρεψε στον ναύαρχο Chester Nimitz, τον Αρχηγό του Στόλου των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, να προετοιμάσει και να τοποθετήσει τις δυνάμεις του αποτελεσματικά για να αντιμετωπίσει την ιαπωνική επίθεση, οδηγώντας στην αποφασιστική αμερικανική νίκη στη μάχη του Midway.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ναυμαχία του Midway

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ τοποθέτησε τα αεροπλανοφόρα του, USS Enterprise, USS Hornet και το κατεστραμμένο αλλά βιαστικά επισκευασμένο USS Yorktown, βορειοανατολικά του Midway για να αναχαιτίσει τον ιαπωνικό στόλο. Eδώ αξίζει να γίνει μια αναφορά για τον πραγματικό άθλο της επισκευής του USS Yorktown.

Η επισκευή-άθλος στο Yorktown

Το USS Yorktown, υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη Ναυμαχία της Θάλασσας των Κοραλλίων τον Μάιο του 1942, υποβλήθηκε επισκευές στο Περλ Χάρμπορ προκειμένου να συμμετάσχει στη Μάχη του Midway. Αρχικά, οι εκτιμήσεις πρότειναν ότι οι επισκευές θα διαρκούσαν αρκετούς μήνες. Ωστόσο, αναγνωρίζοντας την επείγουσα ανάγκη για την παρουσία του Yorktown στην επερχόμενη μάχη, τα συνεργεία επισκευής στο Περλ Χάρμπορ ολοκλήρωσαν τις απαραίτητες εργασίες σε εκπληκτικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι εργασίες επισκευής στο Yorktown ξεκίνησαν στις 27 Μαΐου 1942, αμέσως μετά την άφιξή του στο Περλ Χάρμπορ. Οι εργαζόμενοι στο ναυπηγείο, δουλεύοντας όλο το εικοσιτετράωρο, κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις επισκευές σε μόλις 72 ώρες, ένα κατόρθωμα που κανονικά θα χρειαζόταν μήνες υπό συνθήκες ειρήνης. Αυτή η γρήγορη επισκευή επέτρεψε στο Yorktown να αναχωρήσει για το Midway στις 30 Μαΐου 1942, μόλις τρεις ημέρες μετά την άφιξή του στο Περλ Χάρμπορ, και συνέβαλε σημαντικά στην ετοιμότητα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ για την κομβική μάχη που εκτυλίχθηκε από τις 4 Ιουνίου έως τις 7 Ιουνίου 1942.

Η Ναυμαχία του Midway: Το σημείο καμπής στον Ειρηνικό (Β'ΠΠ)
Photo By collection by DanieleDF1995 (talk), CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9708125

Η ναυμαχία ξεκινά

Η ναυμαχία ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου, με τα ιαπωνικά αεροσκάφη να βομβαρδίζουν το νησί Midway. Σε απάντηση, αεροσκάφη των ΗΠΑ από το Midway ενέπλεξαν τα ιαπωνικά αεροσκάφη αλλά υπέστησαν μεγάλες απώλειες. Το πραγματικό σημείο καμπής υπέρ των ΗΠΑ ήρθε όταν αεροπλάνα από τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα, έχοντας εντοπίσει τη δύναμη των ιαπωνικών αερομεταφορέων, εξαπέλυσαν μια σειρά επιθέσεων.

Σε διάστημα λίγων μόλις λεπτών, βομβαρδιστικά κάθετης εφόρμησης (dive bombers) από το Enterprise και το Yorktown έπληξαν τρία ιαπωνικά πλοία του στόλου τα Akagi, Kaga και Soryu. Αργότερα μέσα στην ημέρα, μια ξεχωριστή επίθεση των ΗΠΑ προκάλεσε ζημιά στο τέταρτο αεροπλανοφόρο, το Hiryu, το οποίο αρχικά είχε διαφύγει. Το Hiryu, ωστόσο, κατάφερε να εξαπολύσει μια αντεπίθεση, πλήτωντας σοβαρά το Yorktown.

Την επόμενη μέρα, στις 5 Ιουνίου, οι Ιάπωνες προσπάθησαν να ανασυνταχθούν και να αντεπιτεθούν, αλλά οι προσπάθειές τους παρεμποδίστηκαν από την απώλεια των τεσσάρων βασικών αεροπλανοφόρων τους. Στις 6 Ιουνίου, ένα αμερικανικό υποβρύχιο βύθισε το βαριά κατεστραμμένο και εγκαταλειμμένο Yorktown και το ιαπωνικό αντιτορπιλικό Hamman. Η μάχη ολοκληρώθηκε με τις ΗΠΑ να πέτυχαν μια αποφασιστική νίκη.

Τα αποτελέσματα τις Ναυμαχίας

Η Ναυμαχία του Μίντγουεϊ ήταν ένα καταστροφικό πλήγμα για το ιαπωνικό ναυτικό, με αποτέλεσμα την απώλεια τεσσάρων αεροπλανοφόρων και ενός σημαντικού αριθμού έμπειρων πιλότων και πληρώματος. Αυτή η απώλεια αποδυνάμωσε αμετάκλητα την ικανότητα της Ιαπωνίας να διεξάγει επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας.

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Midway ήταν μια σημαντική στρατηγική νίκη, μεταβάλλοντας την ισορροπία δυνάμεων στον Ειρηνικό. Σηματοδότησε τη μετάβαση από τις αμυντικές επιχειρήσεις σε μια πιο επιθετική στρατηγική στάση, οδηγώντας σε περαιτέρω επιτυχίες στις εκστρατείες των Νήσων Σολομώντα και του Γκουανταλκανάλ.

Η μάχη είχε βαθιές επιπτώσεις στον ναυτικό πόλεμο, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αεροπορικής δύναμης και της ευφυΐας στον σύγχρονο πόλεμο. Απέδειξε επίσης την αποτελεσματικότητα των αεροπορικών δυνάμεων που βασίζονται σε αεροπλανοφόρα, αναδιαμορφώνοντας τις ναυτικές στρατηγικές για το υπόλοιπο του πολέμου.

Εν κατακλείδι, η Μάχη του Μίντγουεϊ αποτελεί μια κρίσιμη συγκυρία στο θέατρο επιχειρήσεων στον Ειρηνικό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σηματοδότησε ένα σημείο καμπής στον πόλεμο κατά της Ιαπωνίας.

Για περισσότεα άρθρα του Βασίλης Κ.

Απαγορεύεται η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Πρόσφατες εξελίξεις

00:02:23

Λουκασένκο: «Κανένα πρόβλημα μεταξύ Λευκορωσίας και Ουκρανίας» – Τι ανέφερε για τις δυνάμεις στα σύνορα

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο (Aleksandr Lukashenko) ανακοίνωσε...

Διαβάστε επίσης

Κλάση Ohio: Τα φονικά πυρηνικά υποβρύχια κατευθυνόμενων πυραύλων των ΗΠΑ

Η κλάση υποβρυχίων του Ohio αντιπροσωπεύει ένα από τα...

TOR-M1: Η «ασπίδα» των S-300 και των Μ/Κ σχηματισμών

Το Tor-M1 είναι το ικανότερο αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό σύστημα στην...

Από AGM-88 HARM στους AARGΜ και SiAW: Οι δυνατότητες της Δύσης για καταστολή της αεράμυνας

Ο AGM-88 αποτελεί μάλλον τον πιο ικανό πύραυλο καταστροφής...

Επιχείρηση Neptune Spear: Το Stealth Black Hawk κατά του Οσάμα Μπιν Λάντεν

Το MH-60 Stealth Black Hawk είναι ένα μεσαίου μεγέθους...

BOFORS ARCHER: Το καμάρι του Σουηδικού Πυροβολικού

Στις 19 Ιανουαρίου, η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αποστολή...

ΕΛΛΗΝΙΚΑ F-16 Viper: Το φονικό ραντάρ APG-83 που τα εξοπλίζει

Υπάρχει μια τάση στην Ελλάδα από αρκετούς να υποτιμούν...

K21: To Νοτιοκορεάτικο IFV

To K21 είναι ένα IFV (TOMA) της Νότιο Κορεάτικης...

Εξελίξεις