ΑρχικήΑΝΑΛΥΣΕΙΣDupuy de Lôme: Το γαλλικό πλοίο υποκλοπών και ηλεκτρονικού πολέμου

Dupuy de Lôme: Το γαλλικό πλοίο υποκλοπών και ηλεκτρονικού πολέμου

Ημερομηνία:

Διαβάστε ακόμα:

Βιάστηκαν να χαρούν οι Τούρκοι – Απάντηση Μενέντεζ για τα F-16

Δεν προλαβαίνουν να βαρέσουν παλαμάκια οι Τούρκοι με τις...

Απειλητική δήλωση της Λιβύης κατά της Ελλάδας

Την Τετάρτη, το Υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης εξέδωσε μια...

VCAC MEPHISTO: Ο Γαλλικός καταστροφέας αρμάτων

To VCAC Mephisto είναι ένα γαλλικό αμφίβιο Tank Destroyer...

«ΑΣΤΡΑΠΗ 4/22»: Σε υψηλή ετοιμότητα ο στόλος

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εθνική άσκηση «ΑΣΤΡΑΠΗ 4/22», στέλνοντας...

Ένα από τα πιο σύγχρονα και καλά εξοπλισμένα πλοία ηλεκτρονικού πολέμου και υποκλοπών είναι το Dupuy de Lôme του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Πολλά πολεμικά ναυτικά στον κόσμο, μεταξύ άλλων μέσων, χρησιμοποιούν και πλοία συλλογής πληροφοριών. Τόσο λόγω του μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος που μπορούν να μείνουν σε αποστολή είτε λόγω μεγέθους και αισθητήρων αποτελούν χρήσιμες πλατφόρμες.

Πρόγραμμα MINREM

Το 2002 η Γαλλία διάλεξε την Thales ως την κατάλληλη εταιρεία για να εξοπλίσει το Dupuy de Lôme. Το πρόγραμμα είχε την ονομασία MINERM (Moyen Interarmées Naval de Recherche ElectroMagnétique) με στόχο την ναυπήγηση ενός νέου πλοίου ηλεκτρονικού πολέμου.

Ο εξοπλισμός του πλοίου περιλαμβάνει συστήματα υποκλοπών επικοινωνιών (COMINT). Συστήματα (ELINT) που εντοπίζουν οποιαδήποτε εκπομπή ραδιοκυμάτων όπως εκπομπές ραντάρ. Παράλληλα, είναι εξοπλισμένο με συστήματα υποκλοπών επικοινωνιών δορυφόρων (SATCOM).

Dupuy de Lôme: Το γαλλικό πλοίο υποκλοπών και ηλεκτρονικού πολέμου
Photo By Photograph by Rama, Wikimedia Commons, Cc-by-sa-2.0-fr, CC BY-SA 2.0 fr, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=88927451

Οι δυνατότητες που παρέχει το Dupuy de Lôme

Συνολικά, το πλοίο υποκλέπτει επικοινωνίες και εκπομπές ραντάρ τόσο υψηλών αλλά και χαμηλών συχνοτήτων. Παράλληλα, μπορεί να επεξεργάζεται τα σήματα και να βρίσκει την θέση εχθρικών μονάδων αλλά και να καταγράφει και να ακούει συνομιλίες.  

Το πλοίο δεν είναι εργαλείο μόνο του Ναυτικού αλλά των Ενόπλων Δυνάμεων συνολικά. Είναι βασικός κρίκος του γαλλικού συστήματος Διοίκησης, Ελέγχου, Επικοινωνιών και Συλλογής Πληροφοριών (C3I). Είναι στρατηγικής σημασίας για την Γαλλία και η δράση του καθορίζεται από τη Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών (DRM).

Τέλος, το Dupuy de Lôme διακρίνεται από την μεγάλη αξιοπιστία του. Ήταν βασική προϋπόθεση του προγράμματος MINREM και κατάφεραν το σκάφος να είναι λειτουργικό σχεδόν όλο τον χρόνο, συγκεκριμένα 350 μέρες τον χρόνο.

Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια!

Διαβάστε παραπάνω άρθρα του Βασίλης Κ.

YouTube

Αναλύσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ