Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

CV90: Το πετυχημένο Σουηδικό θωρακισμένο

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

To CV90 είναι ένα ερπυστριοφόρο όχημα μάχης, το οποίο διατίθεται σε διάφορες εκδόσεις.

To όχημα έχει εξαχθεί σε πολλές χώρες, ενώ παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2022 από εκπροσώπους της BAE Systems στο ΓΕΣ.

Το όχημα έχει βάρος 28-35t, μήκος 7m, πλάτος 3,42m και ύψος 2,75m. Έχει πλήρωμα 3 ατόμων, ενώ δύναται να μεταφέρει επιπλέον μια ομάδα 6 ατόμων.

Το όχημα φέρει έναν εξακύλινδρο ή οκτακύλινδρο κινητήρα SCANIA των 550-1000hp, παρέχοντας του μέγιστη ταχύτητα σε δρόμο τα 70χλμ και αυτονομία 600χλμ.

Θωράκιση:

Διαθέτει θωράκιση STANAG 4569 5++/3a/3b. Τα πλαϊνά και το πισινό μέρος του σασί αντέχει βλήματα των 14,5mm, ενώ η μπροστινή του θωράκιση αν και απόρρητη υπολογίζεται ότι αντέχει βλήματα των 30mm. Μπορεί επίσης να τοποθετηθεί Σύστημα Ενεργούς Αυτοπροστασίας APS (Iron Fist).

Οπλισμός:

CV90: Το πετυχημένο Σουηδικό θωρακισμένο
CV90 (U.S. Army photo by Spc. Hayden Allega)

Το όχημα είναι πολύ ευέλικτο στον οπλισμό που φέρει, αλλά συνήθως φέρει ένα κύριο πυροβόλο με δυνατότητα επιλογής μεταξύ σε διαμέτρημα 40mm, 35mm και 30mm, ενώ δύναται να τοποθετηθούν δύο αντιαρματικοί πύραυλοι SPIKLE LR2. Επιπλέον υπάρχουν διάφορα μοντέλα με πυροβόλα των 105 ή 120mm, αντιαεροπορικά πυροβόλα ή ακόμη και με ολμοβόλα.

Σύνοψη

Το CV90 είναι ένα όχημα το οποίο έχει αποδείξει την αξία του, είναι ιδιαίτερα ευέλικτο στην θωράκιση, αλλά και στον οπλισμό, που δύναται να φέρει.

Με όλα αυτά τα πλεονεκτήματα δεν είναι τυχαίο, το γεγονός ότι τρείς δεκαετίες ύστερα την ένταξη του σε υπηρεσία, όλο και περισσότερες ένοπλες δυνάμεις το επιλέγουν σήμερα ως το επόμενο ΤΟΜΑ τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα απο Στέλιος Π.

Copyright: Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου χωρίς άδεια απο το NEMESIS HD.

Γρήγορη πλοήγηση

Τελευταίες εξελίξεις

Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ βομβάρδισαν τις τελευταίες ώρες οι ένοπλες...

Διαβάστε ακόμα