Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

B-21 Raider: Όσα ξέρουμε για το αμερικανικό stealth βομβαρδιστικό 6ης γενιάς

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Το B-21 Raider είναι το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας προσπάθειας για την αντικατάσταση του γηρασμένου στόλου των βομβαρδιστικών της USAF, συμπεριλαμβανομένων των αξιοσέβαστων B-52 Stratofortress και B-1 Lancer. Κατά πόσο θα καταφέρει να τα αντικαταστήσει βέβαια μάλλον δεν είναι σίγουρο αφού, όπως θα δούμε και παρακάτω, το Raider έχει ένα αρκετά μεγάλο κόστος αγοράς.

Ονομάστηκε έτσι προς τιμήν της φήμης των Doolittle Raiders του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, το B-21 είναι μέρος του προγράμματος Long Range Strike Bomber (LRS-B), ενός έργου που ξεκίνησε για να διασφαλίσει την κυριαρχία της USAF στους ουρανούς για τις επόμενες δεκαετίες.

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του B-21

Στο συνεχώς εξελισσόμενο τοπίο της εναέριας μάχης και της αμυντικής τεχνολογίας, η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών (USAF) βρίσκεται σταθερά στην πρώτη γραμμή, ωθώντας τα όρια του δυνατού. Η τελευταία απόδειξη αυτής της αδυσώπητης επιδίωξης προόδου είναι το B-21 Raider, ένα βομβαρδιστικό 6ης γενιάς που υπόσχεται να επαναπροσδιορίσει τον αεροπορικό πόλεμο.

Το stealth βρίσκεται στο επίκεντρο της σχεδιαστικής φιλοσοφίας του B-21. Βασισμένο στην κληρονομιά του B-2 Spirit, που αναπτύχθηκε επίσης από τη Northrop Grumman, το B-21 ενσωματώνει προηγμένη τεχνολογία stealth που έχει ως σκοπό να το καθιστά ουσιαστικά «αόρατο» στα εχθρικά συστήματα ραντάρ. Ο σχεδιασμός του (flying wing) μειώνει τη διατομή του ραντάρ και τη θερμική υπογραφή του. Οι ακριβείς προδιαγραφές παραμένουν απόρρητες, αλλά είναι σαφές ότι το stealth έχει δοθεί προτεραιότητα για να παρέχει στην USAF ένα βομβαρδιστικό ικανό να διεισδύει απαρατήρητα σε περιοχές προστατευόμνες από εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας.

B-21 Raider: Όσα ξέρουμε για το αμερικανικό stealth βομβαρδιστικό 6ης γενιάς
B-2 Spirit – Photo By Jonathan Cutrer from San Angelo, Texas, United States – Stealth B2 Spirit Bomber, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=84528802

Το B-21 Raider συχνά περιγράφεται ως παρόμοιο στην εμφάνιση με το B-2 Spirit, υποδηλώνοντας συγκρίσιμες διαστάσεις. Ωστόσο, φαίνεται ότι το B-21 είναι ελαφρώς μικρότερο. Κάποια γενικά χαρακτηριστικά έχουν μείνει κοινά όμως, όπως για παράδειγμα η γωνία το φτερών.

Η Northrop Grumman ανέλαβε τη σύμβαση για την Μηχανική και Κατασκευαστική Ανάπτυξη του B-21 στις 27 Οκτωβρίου 2015, σε συνεργασία με εταίρους όπως οι Pratt & Whitney, Janicki Industries, Collins Aerospace, GKN Aerospace, BAE Systems και Spirit Aerosystems. Ένα σημαντικό ορόσημο επιτεύχθηκε το 2018, όταν το πρόγραμμα πέρασε με επιτυχία την Κριτική Επισκόπηση Σχεδιασμού, αξιολογώντας την ωριμότητα και τη σταθερότητα του σχεδίου.

Ενώ στις 10 Νοεμβρίου του 2023 το Raider πέτυχε έναν ακόμα πολύ σημαντικό στόχο, αυτόν της πρώτης του πτήσης. Η πρώτη του πτήση έγινε στην Καλιφόρνια από το “Plant 42”, το εργοστάσιο της Northrop Grumman.

Η ανάπτυξη του B-21 δεν ολοκληρώθηκε χωρίς προκλήσεις. Το κόστος του προγράμματος, που εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 550 εκατομμύρια δολάρια ανά αεροσκάφος, αποτέλεσε σημείο διαμάχης. Σύμφωνα με την USAF το εκτιμώμενο ανά μονάδα κόστος υπολογίζεται στα 692 εκαταμμύρια δολάρια. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με τους τεχνολογικούς κινδύνους που ενέχει ένα τόσο προηγμένο έργο και την πιθανότητα καθυστερήσεων και υπερβάσεων κόστους.

Το πρώτο αεροσκάφος 6ης γενιάς

Το B-21 Raider θέτει πρότυπα για την τεχνολογία 6ης γενιάς. Εξωτερικά, το αεροσκάφος ενσωματώνει τεχνλογία stealth «επόμενης γενιάς», όπως αναφέρει η Northrop Grumman, η οποία θα κάνει το αεροσκάφος πιο εύκολο και λιγότερο δαπανηρό στη συντήρηση από τα προηγούμενα ανάλογα αεροσκάφη.

B-21 Raider: Όσα ξέρουμε για το αμερικανικό stealth βομβαρδιστικό 6ης γενιάς
Photo by Northrop Grumman

Στο εσωτερικό, η ανοιχτή αρχιτεκτονική του B-21 θα επιτρέψει τη γρήγορη αναβάθμιση από τη συμπερίληψη νέων όπλων έως τις αναβαθμίσεις λογισμικού χάρη στις προηγμένες δυνατότητες δικτύωσης και την επιτυχημένη μετάβαση στο περιβάλλον cloud. Με αυτές τις καινοτομίες, το B-21 έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει τις εξελισσόμενες απειλές για τις επόμενες δεκαετίες.

Το B-21 στην USAF

Όσον αφορά τη βάση από την οποία θα επιχειρεί, η Πολεμική Αεροπορία (USAF) διάλεξε την βάση Ellsworth AFB ορίστηκε το 2021 ως τη πρώτη κύρια επιχειρησιακή βάση για το B-21 και ο χώρος για την Επίσημη Μονάδα Εκπαίδευσης. Επιπλέον, το Κέντρο Δοκιμών της Πολεμικής Αεροπορίας στο Edwards AFB στην Καλιφόρνια θα φιλοξενήσει τη Συνδυασμένη Δοκιμαστική Δύναμη (Combined Test Force) B-21 και το Κέντρο Υποστήριξης της Πολεμικής Αεροπορίας στο Tinker AFB στην Οκλαχόμα.

Οπλισμός

Το B-21 Raider αναμένεται να είναι εξοπλισμένο με avionics «αιχμής» και μια σειρά από συμβατικά και πυρηνικά όπλα. Αυτό περιλαμβάνει πυρομαχικά με καθοδήγηση ακριβείας, πυραύλους cruise και δυνητικά υπερηχητικά όπλα. Το βομβαρδιστικό έχει σχεδιαστεί για να είναι εξαιρετικά προσαρμόσιμο, ικανό να εκτελεί μια ποικιλία αποστολών, συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών βομβαρδισμών, επιτήρησης και ηλεκτρονικού πολέμου.

Δικτυοκεντρική προσέγγιση

Μια σημαντική πτυχή του B-21 είναι η ενσωμάτωσή του σε δικτυοκεντρικό πόλεμο. Το βομβαρδιστικό αναμένεται να λειτουργεί μέσα σε ένα συνδεδεμένο δίκτυο πόρων της USAF, μοιράζοντας πληροφορίες και συντονίζοντας με άλλες πλατφόρμες. Αυτή η δικτυοκεντρική προσέγγιση ενισχύει την επίγνωση της κατάστασης και τις ικανότητες λήψης αποφάσεων. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι το B-21 θα ενσωματώσει τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να βοηθήσει τους πιλότους και πιθανώς, στο μέλλον, να επιτρέψει μη επανδρωμένες επιχειρήσεις.

B-21 Raider: Όσα ξέρουμε για το αμερικανικό stealth βομβαρδιστικό 6ης γενιάς
Photo by Northrop Grumman

Στρατηγική σημασία του B-21 Raider

Το B-21 Raider είναι κάτι περισσότερο από ένα βομβαρδιστικό. Eίναι στρατηγικό πλεονέκτημα. Σε μια εποχή όπου οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνονται, το B-21 παρέχει σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα έναντι πιθανών αντιπάλων. Η ικανότητά του να φέρει τόσο συμβατικά όσο και πυρηνικά όπλα τονίζει την σημασία του και την ισχύς πυρός τόσο σε ενδεχόμενη σύγκρουση όσο και στην αποτροπή. Η ικανότητα της USAF να προβάλλει ισχύ σε παγκόσμιο επίπεδο ενισχύεται σημαντικά από τις δυνατότητες μακράς εμβέλειας και stealth του B-21.

Για περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.

Απαγορεύεται η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα