Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Aermacchi M-346: Tο μελλοντικό εκπαιδευτικό αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Το σημερινό άρθρο της στήλης μας «Αεροπορική Τρίτη» θα είναι αφιερωμένο στο αεροσκάφος M-346 της Ιταλικής Leonardo, στο οποίο πρόκειται να εκπαιδευτούν οι επόμενες γενιές Ικάρων της Πολεμικής Αεροπορίας μας.

Το Μ-346 θα αντικαταστήσει τα παλαιότερα εκπαιδευτικά αεροσκάφη τύπου Τ-2 Buckeye, τα οποία αδυνατούν πλέον να παρέχουν την κατάλληλη εκπαίδευση που απαιτούν τα νέα μαχητικά υπηρετώντας στην Πολεμική Αεροπορία από το 1976.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Το Μ-346 είναι ένα δικινητήριο, διθέσιο εκπαιδευτικό αεροσκάφος νέας γενιάς που φέρει πλήρως ψηφιακό πιλοτήριο και ηλεκτρονικά συστήματα. Έχει μήκος 11.49m, άνοιγμα φτερών 9.72m και μπορεί να ξεπεράσει τα 1.000 χιλιόμετρα ανά ώρα κάνοντας χρήση δύο κινητήρων turbofan τύπου Honeywell F124-GA-200.

Παράλληλα, έχει εμβέλεια 1.925 χιλιομέτρων και μπορεί να πετά για 4 ώρες φέροντας 3 εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου.

Τέλος, ενσωματώνει εύρος συστημάτων αεροπορικής εκπαίδευσης όπως το ETTS (Embedded Tactical Training System), το ΤΝΑ (Training Need Analysis) και το TMIS (Training Management Information System).

Μ-346FA

Aermacchi M-346: Tο μελλοντικό εκπαιδευτικό αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας - NEMESIS HD
PHOTO By Gian Marco Anzellotti from Roma, Italia – Alenia Aermacchi T-346A Master CSX55152 / M346 with marshal, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=44175345

Πρόκειται για την μαχητική έκδοση του Μ-346 (Fighter Attack) και μπορεί να αναλάβει αποστολές εγγύς αεροπορικής υποστήριξης και αναγνώρισης. Φέρει radar συχνότητας Χ τύπου GRIFO-346, το οποίο αποτελεί έκδοση του radar AESA GRIFO της εταιρείας.

Μπορεί να οπλιστεί με κατευθυνόμενους πυραύλους αέρος – αέρος, πυραύλους αέρος – εδάφους, βόμβες με καταδείκτη λέιζερ, εκτοξευτές ρουκετών, πυροβόλα και ατρακτίδια στόχευσης, παρεμβολών και συλλογής πληροφοριών.

To M-346 σε Ελληνική υπηρεσία

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία πρόκειται να αποκτήσει έναν αριθμό από τα εν λόγω αεροσκάφη (M-346) στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems, και θα σταθμεύουν στο Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων, στην Αεροπορική Βάση Καλαμάτας. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό κατασκευή στις εγκαταστάσεις της Leonardo στην Ιταλία.

Επίλογος

Το Μ-346 είναι ένα κορυφαίο εκπαιδευτικό αεροσκάφος το οποίο είναι ιδανικό για την κάλυψη των αναγκών της Πολεμικής Αεροπορίας στον τομέα της εναέριας εκπαίδευσης. Η απόκτηση του κυριολεκτικά θα «απογειώσει» την Σχολή Ικάρων, θέτοντας ισχυρά θεμέλια στην εκπαίδευση των μελλοντικών χειριστών των F-16V, Rafale και F-35.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της «Αεροπορικής Τρίτης»

Copyright: Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου από άλλα site/media χωρίς άδεια απο το NEMESISHD.GR

Τελευταίες εξελίξεις

Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ βομβάρδισαν τις τελευταίες ώρες οι ένοπλες...

Διαβάστε ακόμα