Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

A-10 Warthog: Η ιστορία και το μέλλον του «εναέριου φονιά» των ΗΠΑ

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Από την πρώτη στιγμή που το A-10 Warthog, ένα αεροσκάφος εγγύς αεροπορικής υποστήριξης, τέθηκε σε υπηρεσία στην Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών (USAF) έγινε γνωστή η φοβερή δύναμη πυρός του. Το αεροσκάφος αυτό έχει συμμετάσχει στις περισσότερες συγκρούσεις των τελευταίων δεκαετιών και έχει αποδείξει την αξία του επιχειρησιακά.

Eπίσημα γνωστό ως Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II, είναι ένα μονοθέσιο, δικινητήριο αεροσκάφος που έχει σχεδιαστεί κυρίως για την παροχή εγγύς αεροπορικής υποστήριξης των επίγειων δυνάμεων. Η ανάπτυξη του A-10 ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και σχεδιάστηκε από την Fairchild Republic μπαίνοντας σε υπηρεσία με την Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών (USAF) το 1976.

A-10 Warthog: Επιταχύνεται η απόσυρση του φονικού μαχητικού εγγύς αεροπορικής υποστήριξης
U.S. Air Force photo by Andrea Jenkins

Η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών (USAF) αποκάλυψε όμως πριν λίγα χρόνια ότι σκοπεύει να τερματίσει την υπηρεσία του A-10 Warthog, παρά την επιτυχία του αεροσκάφους στο πεδίο της μάχης και υπάρχουν λόγοι που ζητάει κάτι τέτοιο.

Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του A-10 Warthog και θα διερευνήσουμε τους λόγους για τους οποίους η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών επέλεξε να προχωρήσει σταδιακά στην απόσυρση ενός τόσο διάσημου αεροσκάφους.

Τα πλεονεκτήματα του

Λόγω της αντοχής του, της δύναμης πυρός του και της φήμης που έχει αποκτήσει στους εχθρούς του, το A-10 Warthog είναι ένα αεροσκάφος που είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για επιχειρήσεις εγγύς αεροπορικής υποστήριξης.

brrttt a-10 warthog
A U.S. Air Force pilot flies an A-10 Warthog during Hawgsmoke 2022 at Saylor Creek Bombing Range, Idaho, Sep. 8, 2022. Hawgsmoke is an A-10 gunnery and bombing competition consisting of Warthog units from around the world. (U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Benjamin Ingold)

Είναι σε θέση να λειτουργεί αποτελεσματικά σε επικίνδυνα περιβάλλοντα χάρη στην ικανότητα της θωράκισης να αντέχει σε σημαντικές ζημιές από πυρά από ελαφρύ και όχι μόνο οπλισμό αλλά και από αντιαεροπορικά όπλα. Επιπλέον, οι δύο κινητήρες του A-10 Warthog προσφέρουν δυνατότητα αποφυγής πυρών και ευελιξία που συμβάλλει στην βελτιωμένη ικανότητα επιβίωσης του αεροσκάφους.

Η τεράστια δύναμη πυρός του είναι ένα ακόμη πλεονέκτημα αυτού του αεροσκάφους. Το αεροπλάνο είναι οπλισμένο με ένα φονικό περιστροφικό πυροβόλο GAU-8 Avenger, το οποίο έχει ρυθμό βολής 3.900 βολές ανά λεπτό.

Αυτό το πυροβόλο είναι ικανό, χάρις στα βλήματά του, να διαπεράσει μέταλλο πάχους έως και τριών ιντσών και έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει ένα άρμα ή άλλο τύπο τεθωρακισμένου οχήματος με μία μόνο βολή. Το A-10 Warthog είναι ένα εξαιρετικά προσαρμόσιμο οπλικό σύστημα επειδή, εκτός από το πυροβόλο του, είναι οπλισμένο με μια ποικιλία από πυραύλους, βόμβες και ρουκέτες.

Επιπλέον, η ικανότητα του A-10 Warthog να πετάει με χαμηλή ταχύτητα πάνω από το πεδίο της μάχης για παρατεταμένες χρονικές περιόδους το καθιστά ιδανική πλατφόρμα για αποστολές εγγύς αεροπορικής υποστήριξης. Δεδομένου ότι το αεροσκάφος είναι ικανό να πετάει σε χαμηλά ύψη, είναι σε θέση να εμπλέξει στόχους με μεγαλύτερη ακρίβεια από τα αεροσκάφη που ταξιδεύουν σε μεγαλύτερα ύψη.

Ενώ είναι επίσης λιγότερο πιθανό να εντοπιστεί από εχθρικά ραντάρ και να δεχθεί πυρά από εχθρικές δυνάμεις που βρίσκονται σε απόσταση.

Σύνοψη πλεονεκτημάτων A-10 Warthog

  • Αντοχή
  • Δύναμη πυρός
  • Χαμηλές πτήσεις

Το A-10 Warthog έχει όμως τα μειονεκτήματά του

Η ταχύτητα του A-10 Warthog είναι ένα από τα μειονεκτήματα του αεροσκάφους. Η μέγιστη ταχύτητα του αεροσκάφους είναι ελαφρώς υψηλότερη από 400 μίλια την ώρα, η οποία είναι πολύ μικρότερη από την τελική ταχύτητα άλλων μαχητικών αεροσκαφών του αεροπορικού στόλου της USAF.

A-10 Warthog Thunderbolt ii
Four Joint Terminal Attack Controllers assigned to the 6th Combat Training Squadron, Nellis Air Force Base, Nevada, display the Tactical Air Control Party flag after completing a mission on the Nevada Test and Training Range, Nevada, Aug. 3, 2022. As members of Air Force Special Warfare, TACP specialists imbed with Army and Marine units on the frontline with the incredible responsibility of calling in an air strike on the right target at just the right time. (U.S. Air Force photo by William R. Lewis)

Λόγω της χαμηλής ταχύτητάς του, το A-10 Warthog είναι ευάλωτο απέναντι σε επιθέσεις από εχθρικά μαχητικά αεροπλάνα, τα οποία είναι σε θέση να το καταδιώξουν και να το εμπλέξουν αρκετά εύκολα αλλά και από σύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα ή manpads.

Ένα άλλο από τα μειονεκτήματα του είναι ότι έχει σχετικά μικρή εμβέλεια.

Το αεροσκάφος έχει ακτίνα μάχης ελαφρώς μεγαλύτερη από 250 μίλια, πράγμα που σημαίνει ότι για να είναι επιτυχημένο στη μάχη, πρέπει να επιχειρεί από κοντινές αεροπορικές βάσεις. Λόγω του περιορισμένου βεληνεκούς του, η ικανότητα παροχής εγγύς αεροπορικής υποστήριξης σε χερσαίες δυνάμεις σε περιοχές που είναι απομακρυσμένες ή απρόσιτες μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη.

Επιπλέον, η ηλικία του A-10 Warthog καθώς και οι απαιτήσεις για τη συντήρησή του είναι και τα δύο πολύ σοβαρά μειονεκτήματα. Δεδομένου ότι το αεροπλάνο βρίσκεται σε υπηρεσία για περισσότερα από σαράντα χρόνια, σημαντικός αριθμός εξαρτημάτων και συστημάτων του είναι πλέον απαρχαιωμένος.

Εξαιτίας αυτού, είναι πιο δύσκολη και δαπανηρή η συντήρηση και η αποκατάσταση σε σχέση με τα νεότερα αεροσκάφη στον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USAF).

Επιπλέον, η ηλικία και οι υψηλές απαιτήσεις συντήρησης του A-10 Warthog το καθιστούν λιγότερο αξιόπιστο από τα πιο σύγχρονα αεροσκάφη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες περιόδους αδράνειας και μειωμένη ικανότητα προετοιμασίας αποστολής.

Σύνοψη Μειονεκτημάτων A-10 Warthog

  • Ταχύτητα
  • Ηλικία
  • Εμβέλεια
  • Συντήρηση
  • Επιβιωσιμότητα

Γιατί το A-10 Warthog αποσύρεται από την Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών;

Παρόλο που αποδίδει εξαιρετικά στη μάχη, το A-10 Warthog πρόκειται να αποσυρθεί σταδιακά από την Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών τα επόμενα χρόνια.

Αυτή η απόφαση ελήφθη για διάφορους παράγοντες.

A-10 Warthog: Η ιστορία και το μέλλον του «εναέριου φονιά» των ΗΠΑ - NEMESIS HD
Thirty-seven A-10 Thunderbolt II’s sit on the flightline at Gowen Field, Boise, Idaho, to compete in Hawgsmoke 2022, Sept 8, 2022. Hawgsmoke is a biennial USAF bombing, missile, and tactical gunnery competition for A-10 Thunderbolt II units which provides unique training. (U.S. Air National Guard photo by Staff Sgt. Mercedee Wilds)

Το κόστος συντήρησης του στόλου των A-10 Warthog είναι ένας λόγος για την απόσυρσή του.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η ηλικία του αεροσκάφους και οι απαιτήσεις για τη συντήρησή του το κάνουν να έχει υψηλότερο κόστος συντήρησης και επισκευής σε σύγκριση με νεότερα αεροσκάφη του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Επιπλέον, η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών αντιμετωπίζει οικονομικούς περιορισμούς και η απόσυρση του A-10 Warthog θα απελευθερώσει κεφάλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλες προτεραιότητες των Αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων.

Η περιορισμένη δράση που θα μπορούσε να διαδραματίσει το A-10 Warthog σε σύγχρονους πολέμους είναι ένας άλλος λόγος για την απόσυρσή του. Σε ένα πεδίο μάχης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το A-10 Warthog προοριζόταν σχεδόν αποκλειστικά στο να παρέχει εγγύς αεροπορική υποστήριξη στις φίλιες χερσαίες δυνάμεις.

Ωστόσο, οι σύγχρονες αντιπαραθέσεις απαιτούν διαφορετική στρατηγική. Η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών (USAF) τα τελευταία χρόνια εστιάζει στα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) και στην τεχνολογία stealth, που παρέχουν μεγαλύτερη επίγνωση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος και μπορούν να επιτεθούν σε στόχους με μεγαλύτερο βαθμό ακρίβειας και με αρκετά πιο σύγχρονα όπλα.

A-10 Warthog: Η ιστορία και το μέλλον του «εναέριου φονιά» των ΗΠΑ - NEMESIS HD
The Idaho Air National Guard’s 124th Fighter Wing hosted the biennial A-10 Thunderbolt II competition, Hawgsmoke, Sept. 6-9, 2022. On Sept. 8, nearly 30 A-10s from across the nation took off from Gowen Field’s flight line for the competition that took place at Idaho’s Saylor Creek Range. More than 150 pilots, maintainers and weapon teams from approximately 14 active duty, Air National Guard and Air Force Reserve units from across the globe are in the competition. (U.S. Air National Guard photo by Master Sgt. Becky Vanshur)

Επιπλέον, η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών διαθέτει άλλα, πιο σύγχρονα αεροσκάφη που είναι ικανά να εκτελούν τα καθήκοντα του A-10 Warthog με πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Ωστόσο, η επιλογή της σταδιακής κατάργησης της παραγωγής του A-10 Warthog βρήκε σημαντική αντίσταση από το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ. Υπάρχει συναίνεση μεταξύ στρατιωτικών αναλυτών και έμπειρων στελεχών των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που αναφέρει συχνά ότι το A-10 Warthog δεν πρέπει να αποσυρθεί επειδή εξακολουθεί να αποτελεί «ανεκτίμητο πλεονέκτημα» για την Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών (USAF).

Υπογραμμίζουν το γεγονός ότι το αεροσκάφος έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του στη μάχη και ότι άλλα αεροσκάφη δεν έχουν τις μοναδικές δυνατότητές του κατά την παροχή εγγύς αεροπορικής υποστήριξης.

Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι ΗΠΑ αναμένεται τα επόμενα χρόνια να έχουν προχωρήσει στην απόσυρση όλων των 250 A-10 Warthog’s που βρίσκονται σε υπηρεσία

Η φήμη του A-10 Warthog

Λόγω του αναγνωρίσιμου σχήματός του και του ισχυρού πυροβόλου του, έχει αποκτήσει τη φήμη του «καταστροφέα αρμάτων μάχης» και θεωρείται σύμβολο της δύναμης του αμερικανικού στρατού.

Μάλιστα παγκοσμίως το συγκεκριμένο αεροσκάφος έχει δημιουργήσει μια τρομερή φήμη που εξαπλώνεται πέρα από τις ΗΠΑ λόγω του ήχου του κανονιού του που χιουμοριστικά αναφέρεται πολλές φορές και ως «BRRTTT».

Σύνοψη

Συνοψίζοντας, το A-10 Warthog είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στην ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USAF) και παραμένει ενεργό για περισσότερα από σαράντα χρόνια.

Σε επιχειρήσεις εγγύς αεροπορικής υποστήριξης, έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό χάρη στην αντοχή του, τη δύναμη πυρός και την ευελιξία του. Ωστόσο, λόγω της προχωρημένης ηλικίας του αεροσκάφους, των εκτεταμένων απαιτήσεων συντήρησης και της περιορισμένης επιβιωσιμότητας του στους σύγχρονους πολέμους, η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε να το αποσύρει.

A-10 Warthog: Η ιστορία και το μέλλον του «εναέριου φονιά» των ΗΠΑ - NEMESIS HD
Sr. Airman Jethro Ignacio, avionics specialist with the 924th Fighter Group, and Maj. Joe Martin, A-10 Thunderbolt II pilot with the 924th Fighter Group, walk off the flight line after A-10 post flight procedures on Marine Corps Base Hawaii, July 30, 2022. More than 200 Airmen and 10 A-10’s from the 924th FG of the 944th Fighter Wing are working out of Marine Corps Base Hawaii July 21-Aug. 4, during the unit’s participation in Rim of the Pacific (RIMPAC) 2022. (U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Tyler J. Bolken)

Η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών (USAF) πιστεύει ότι νεότερα αεροσκάφη, όπως το F-35 Lightning II, είναι ικανά να εκτελέσουν αυτές τις αποστολές πιο αποτελεσματικά, παρά το γεγονός ότι η απόφαση να αποσυρθεί το A-10 Warthog έχει αντιμετωπιστεί με αντιδράσεις.

Παρόλα αυτά, το A-10 θα αναγνωρίζεται για πολύ καιρό ως ένα θρυλικό αεροσκάφος που ήταν ουσιαστικό μέρος της δύναμης του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών.

Copyright: Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου και η αναπαραγωγή του χωρίς σχετική άδεια από το NEMESIS HD

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα