Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024

A-10 Warthog: Επιταχύνεται η απόσυρση του θρυλικού αεροσκάφους

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Το A-10 Warthog, επίσημα γνωστό ως Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II, είναι ένα μονοθέσιο, δικινητήριο αεροσκάφος που έχει σχεδιαστεί κυρίως για την παροχή εγγύς αεροπορικής υποστήριξης των επίγειων δυνάμεων.

Η ανάπτυξη του A-10 ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και σχεδιάστηκε από την Fairchild Republic μπαίνοντας σε υπηρεσία με την Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών (USAF) το 1976.

Η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών μετά από σχεδόν μισό αιώνα υπηρεσίας του προσπαθεί εδώ και πολύ καιρό να απαλλαγεί από τα A-10 Warthog’s και σταδιακά πιέζει στο να αποσυρθούν με σκοπό να εξοικονομηθούν χρήματα που αυτήν την στιγμή δαπανούντε ώστε να μείνουν στον αέρα.

A-10 Warthog
U.S. Air National Guard photo by Staff Sgt. Joseph R. Morgan

Το A-10 έχει υπηρετήσει σε μια σειρά ένοπλων συγκρούσεων, όπως ο πόλεμος του Κόλπου, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν και ο πόλεμος στο Ιράκ. Έχει κερδίσει τη φήμη ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού φονικού αεροσκάφους, ικανό να αντέξει σημαντικές ζημιές και να ολοκληρώσει την αποστολή του με επιτυχία.

Αλλά μετά από είκοσι χρόνια συμμετοχών σε μάχες με τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πλέον σημαντικό αριθμό στρατευμάτων μάχης σταθμευμένες σε αυτές τις χώρες και έτσι δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ανάγκη παροχής εγγύς αεροπορικής υποστήριξης.

Παράλληλα, με την αλλαγή του δόγματος στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, θεωρούν το αεροσκάφος αρκετά παρωχημένο και αναμένουν την αντικατάσταση του από νεώτερους τύπους μαχητικών.

Τα περίπου 250 A-10 Warthog που παραμένουν ακόμα σε υπηρεσία αναμένεται να αποσυρθούν τα επόμενα πέντε με έξι χρόνια.

Τελευταίες εξελίξεις

«Ερντογάν… καλύτερα να σωπάσεις και να ντρέπεσαι» Πυρά ΥΠΕΞ Ισραήλ κατά Τουρκίας

Κατά του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξέσπασε...

Το Ισραήλ «ακρωτηριάζει» την ηγεσία της Χεζμπολάχ και του IRGC του Ιράν – Επίθεση στην Συρία

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη συριακή πόλη Μπανιγιάς στην περιοχή...

Διαβάστε ακόμα