IEA: Επιταχύνεται η αποδέσμευση 100 εκατ. βαρελιών από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης – Προτεραιότητα στο ντίζελ

3 Λεπτά Ανάγνωσης
Αγωγοί αργού πετρελαίου στην εγκατάσταση Bryan Mound του Στρατηγικού Αποθέματος Πετρελαίου των ΗΠΑ, κοντά στο Φρίπορτ του Τέξας. Φωτογραφία: U.S. Department of Energy

Τα κράτη-μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) συμφώνησαν να επιταχύνουν την αποδέσμευση των περίπου 100 εκατ. βαρελιών που απομένουν από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης, «συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 20 εκατ. βαρελιών ντίζελ το συντομότερο δυνατό». Η απόφαση ελήφθη στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού στο Παρίσι την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, όπως αναφέρει η ανακοίνωσή του για τις ενεργειακές αγορές και την ασφάλεια. Οι τελευταίες εκτιμήσεις, σημειώνει, δείχνουν επίμονη στενότητα στις αγορές πετρελαίου, «ιδίως στο ντίζελ».

Έως τώρα έχουν αποδεσμευθεί περίπου 330 εκατ. βαρέλια στο πλαίσιο της συλλογικής δράσης που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2026 εξαιτίας της κρίσης στα Στενά του Ορμούζ. Οι συνολικές αποδεσμεύσεις θα ξεπεράσουν την αρχική δέσμευση των 400 εκατ. βαρελιών, καθώς ορισμένα μέλη έδωσαν περισσότερα από όσα είχαν δεσμευθεί και άλλα σκοπεύουν να το κάνουν. Τα μέλη θα «λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να ολοκληρώσουν τις υπόλοιπες αποδεσμεύσεις έγκαιρα, σύμφωνα με τις εθνικές συνθήκες, με συγκεκριμένα σχέδια επιτάχυνσης ήδη σε ισχύ», κατά το Anadolu. Η ανακοίνωση δεν κατονομάζει χώρες ούτε δίνει χρονοδιάγραμμα.

Έκκληση για περισσότερη παραγωγή

Το Διοικητικό Συμβούλιο κάλεσε τα μέλη που διαθέτουν παραγωγή πετρελαίου και διυλιστήρια να «αυξήσουν την προσφορά αργού και προϊόντων διύλισης, ιδίως ντίζελ» και τόνισε την ανάγκη ελεύθερης ροής του εμπορίου ενέργειας. Τα μέλη δηλώνουν έτοιμα για περαιτέρω δράση, με βάση τη δήλωση της G7 της 2ας Οκτωβρίου. Η Γραμματεία του IEA θα παρακολουθεί την πρόοδο και θα ενημερώνει τους ηγέτες της G7, με νέα εκτίμηση της αγοράς με έμφαση στο ντίζελ. Μία ημέρα νωρίτερα, η μηνιαία έκθεση του οργανισμού είχε προειδοποιήσει για έλλειψη ντίζελ ως το 2027.

Τα κυβερνητικά αποθέματα έκτακτης ανάγκης των μελών του IEA ανέρχονται ακόμη σε περίπου 1,1 δισ. βαρέλια, από τα οποία πάνω από 200 εκατ. είναι ντίζελ. «Ο IEA είναι έτοιμος να αποδεσμεύσει περισσότερα από αυτά τα αποθέματα στην αγορά αν και όταν χρειαστεί», είχε δηλώσει ο εκτελεστικός διευθυντής Φατίχ Μπιρόλ στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη δήλωσή του.

- Advertisement -

Οι ΗΠΑ ζητούν περισσότερα

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στη συνεδρίαση του Παρισιού ότι τα σημερινά σχέδια «δεν πάνε αρκετά μακριά» και πιέζουν ανεπίσημα για πρόσθετη δέσμευση τουλάχιστον 100 εκατ. βαρελιών, όπως μεταφέρει το World Oil, την ώρα που οι τιμές του ντίζελ στην αντλία φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ. Αναλυτές σημειώνουν ότι τα 100 εκατ. βαρέλια είναι επιτάχυνση ποσοτήτων που είχαν ήδη υποσχεθεί και όχι νέα παρέμβαση. Ο αποκλεισμός των ιρανικών λιμανιών και οι επιθέσεις στη ναυσιπλοΐα κρατούν περιορισμένες τις ροές από τον Κόλπο, με το Ιράν να έχει δει παραίτηση του υπουργού Πετρελαίου εν μέσω πτώσης των εξαγωγών.

Κοινοποιήστε αυτό το Άρθρο