Ρόδος: Συνελήφθησαν ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου και μάγειρας

Από Nemesis HD
3 Λεπτά Ανάγνωσης

Συνελήφθησαν το πρωί της Παρασκευής ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και ένας μάγειρας, με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Ο γραμματέας του προξενείου είχε λάβει προθεσμία για να απολογηθεί στον ανακριτή, κάτι που έκανε σήμερα. Αμέσως μετά εκδόθηκε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης, το οποίο και εκτελέστηκε. Ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε και για τον μάγειρα.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) άρχισε εδώ και καιρό, όταν έφτασαν πληροφορίες για τον 35χρονο Έλληνα μουσουλμάνο από τη Ροδόπη, υπάλληλο του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο, ότι εκφράζει απόψεις περί «ανεξαρτητοποίησης της Θράκης» και περί ύπαρξης «μειονότητας των μουσουλμάνων» στη βόρεια Ελλάδα.

Ο 35χρονος τέθηκε υπό παρακολούθηση από τις ελληνικές αρχές, οι οποίες διαπίστωσαν ότι είχε έρθει σε επαφή με άλλον Έλληνα μουσουλμάνο, 56 ετών, ο οποίος εργαζόταν ως μάγειρας σε πλοίο που εκτελούσε δρομολόγια Ρόδου – Καστελλόριζου.

- Advertisement -

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο 56χρονος, ο υπάλληλος του τουρκικού προξενείου τον στρατολόγησε και του ζητούσε πληροφορίες για το πότε αλλάζει η φρουρά στο Καστελλόριζο και για τους αριθμούς που αναγράφονται στα πολεμικά πλοία που βρίσκονταν το καλοκαίρι στην περιοχή, να τα φωτογραφίζει και να του περιγράφει με ακρίβεια τον εξοπλισμό τους.

Του ζητούσε επίσης, όταν στο πλοίο επέβαιναν στρατιωτικοί, να προσπαθεί να ακούει τις συνομιλίες τους και να τους καταγράφει με το κινητό του.

Οι συναντήσεις των δύο ανδρών γίνονταν σε καφενεία της Ρόδου. Ο 56χρονος υποστηρίζει ότι δεν εισέπραττε χρήματα, αλλά ότι το έκανε επειδή ο 35χρονος τον είχε πείσει ότι ήταν υποχρέωσή τους να βοηθούν την Τουρκία.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο 56χρονος έστελνε φωτογραφίες και πληροφορίες στον 35χρονο από τον Αύγουστο μέχρι και πριν από περίπου έναν μήνα.

Το σημαντικό αυτή τη στιγμή για τις ελληνικές αρχές ασφαλείας είναι να διαπιστωθεί αν ο υπάλληλος του τουρκικού προξενείου είχε στρατολογήσει και άλλους, δημιουργώντας δίκτυο πληροφοριοδοτών για στρατιωτικά δεδομένα, καθώς και ποιες ήταν οι επαφές του με τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας.

- Advertisement -

Μιλώντας στο CNN Greece, υψηλόβαθμο στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας ανέφερε ότι «η υπόθεση δημοσιοποιήθηκε και εξελίχθηκε με αυτόν τον τρόπο, επειδή θέλαμε να στείλουμε μήνυμα προς την απέναντι πλευρά ότι γνωρίζουμε πολύ καλά τι συμβαίνει στη χώρα σε επίπεδο προσπάθειας κατασκοπείας και ότι θα παρεμβαίνουμε και θα “ακυρώνουμε” κάθε τέτοιο πρόσωπο».

Ο 35χρονος έλαβε προθεσμία να απολογηθεί σε τέσσερις ημέρες, ενώ η δικογραφία διαβιβάζεται σε εισαγγελέα και ανακριτή, οι οποίοι θα αποφασίσουν για τις κατηγορίες. Ο 56χρονος είχε αφεθεί ελεύθερος μετά την κατάθεσή του στις αστυνομικές αρχές.

Πηγή: CNN Greece

- Advertisement -
Κοινοποιήστε αυτό το Άρθρο
Η συντακτική ομάδα του NEMESISHD.GR