Τα υπουργεία Άμυνας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ τόνισαν τη σημασία της σύστασης τριμερούς ομάδας εργασίας για την αμυντική βιομηχανία, στην τριμερή συνάντηση που έγινε την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου στην Αθήνα. Στην Κοινή Δήλωση που υιοθέτησαν στο τέλος της συνάντησης, οι τρεις πλευρές επανέλαβαν ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα για τρίτα κράτη. Το κείμενο δημοσιοποίησαν το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας με ανάρτησή του και το κυπριακό υπουργείο Άμυνας, που συμμετείχε με αντιπροσωπεία υπό τον διευθυντή Αμυντικής Πολιτικής. Η Λευκωσία είχε στο περιθώριο της τριμερούς και ξεχωριστές διμερείς συναντήσεις με την ελληνική και την ισραηλινή αντιπροσωπεία.
Στο τραπέζι κάθισαν οι επικεφαλής αμυντικής πολιτικής των τριών υπουργείων, μαζί με άλλους ανώτερους αξιωματούχους. Αφετηρία της συζήτησης ήταν η Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής της Ιερουσαλήμ, στις 22 Δεκεμβρίου 2025, όπου οι ηγέτες των τριών χωρών είχαν ορίσει την άμυνα ως κεντρικό πυλώνα της συνεργασίας τους και είχαν ανοίξει την πόρτα και σε άλλους εταίρους με κοινή αντίληψη.
Ομάδα εργασίας για κοινή ανάπτυξη και παραγωγή
Το πιο συγκεκριμένο σημείο αφορά τις αμυντικές βιομηχανίες. Οι τρεις πλευρές θέλουν να προωθήσουν συμπράξεις ανάμεσα σε εταιρείες των χωρών τους και να εξετάσουν από κοινού ανάπτυξη, παραγωγή και τεχνολογική συνεργασία. Τόνισαν επίσης τη σημασία της σύστασης τριμερούς ομάδας εργασίας, με στόχο να ενισχυθούν οι κοινές δυνατότητες, να βελτιωθεί η διαλειτουργικότητα και να αποκτήσει ισχυρότερη βιομηχανική βάση η σχέση ασφαλείας των τριών κρατών.
Η ατζέντα περιλάμβανε επίσης εκτιμήσεις για την ασφάλεια στην περιοχή, την αμυντική καινοτομία, την ασφάλεια στη θάλασσα με έμφαση στην προστασία των θαλάσσιων οδών και των υποδομών ζωτικής σημασίας, καθώς και την ετοιμότητα και την απόκριση σε καταστροφές, καθώς και την πολιτική προστασία. Για να μετατραπούν τα κοινά στρατηγικά συμφέροντα σε πρακτική τριμερή συνεργασία, οι τρεις πλευρές εξέτασαν ανταλλαγές στελεχών, τον εντοπισμό κοινών πρωτοβουλιών και τακτικό διάλογο μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών.
Αιχμές για Άγκυρα και Τρίπολη
Η ανακοίνωση αφιερώνει ξεχωριστή παράγραφο στο μνημόνιο Τουρκίας και Λιβύης για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο, που κύρωσε η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης στις 20 Οκτωβρίου 2026. Τα τρία υπουργεία Άμυνας επαναβεβαιώνουν ότι το μνημόνιο θίγει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και αγνοεί τους διεθνείς κανόνες για τις θαλάσσιες ζώνες.
Οι τρεις πλευρές τάσσονται κατά των μονομερών διεκδικήσεων, του εξαναγκασμού, των απειλών χρήσης βίας και των αποσταθεροποιητικών στρατιωτικών συγκεντρώσεων, τονίζοντας ότι καμία χώρα της περιοχής δεν πρέπει να γίνεται βάση για ενέργειες που απειλούν την περιφερειακή ασφάλεια. Επαναβεβαιώνουν τη στήριξή τους στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, βάσει των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου, και ζητούν σεβασμό του δικαίου της θάλασσας, όπως αποτυπώνεται στο εθιμικό διεθνές δίκαιο.
Στις κοινές απειλές καταγράφονται η τρομοκρατία, η διάδοση προηγμένων οπλικών συστημάτων και η αποσταθεροποιητική δράση κρατικών και μη κρατικών δρώντων. Οι τρεις χώρες συμφώνησαν να συντονίζονται στενότερα απέναντι σε νέες απειλές. Ως πυλώνα σταθερότητας ανέδειξαν και την ενεργειακή συνεργασία, αντιτιθέμενες σε κάθε προσπάθεια να εμποδιστεί κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, ενώ υπογράμμισαν τη σημασία της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και της προστασίας των υποδομών ζωτικής σημασίας και των οδών ενεργειακού εφοδιασμού για την Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.




