Μετάβαση στο περιεχόμενο
LIVE ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αθήνα · Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2026

LIVE

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε τουρκική εταιρεία που εξυπηρετεί ιρανικές αεροπορικές και σε ινδικό δίκτυο ψευδών σημαιών για τον σκιώδη στόλο του Ιράν LIVE Τετάρτη 22:15 | ‘Ωρα μηδέν για Τραμπ και Ιράν – Ελληνοτουρκικά – Ισραήλ και εξελίξεις Osiris της Delian: Το ελληνικό σύστημα που οδηγεί drones χωρίς GPS και δοκιμάστηκε στην Ουκρανία Hera: Τα δέκα αινίγματα του Δίμορφου που θα επιχειρήσει να λύσει το διαστημόπλοιο του ESA Έτοιμο το σχέδιο της CENTCOM για πλήγμα στο Ιράν: Τρία αεροπλανοφόρα και νύχτες χωρίς φεγγάρι – Πηγές UVEX-2/26: Τα drone της ελληνικής Robotdrones σε εικονική εξουδετέρωση εχθρικών δυνάμεων σε βραχονησίδα και όχι μόνο [ΒΙΝΤΕΟ] Έκθεση Κομισιόν για την Τουρκία: Casus belli, «Γαλάζια Πατρίδα» στα σχολικά βιβλία, αυξημένες παραβιάσεις και εμπόδια στο καλώδιο Η Άγκυρα απαντά στην έκθεση της Κομισιόν: «Προκατειλημμένη» η στάση της ΕΕ, «μαξιμαλιστικές» οι θέσεις Ελλάδας και Κύπρου Μοτζτάμπα Χαμενεΐ μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: «Σοβαρό λάθος» όσοι περιμένουν αλλαγή στάσης – Νέα επίθεση θα φέρει πολύ μεγαλύτερη απάντηση Sierra Nevada: Αποχωρεί από τον διαγωνισμό του Ναυτικού των ΗΠΑ για το νέο εκπαιδευτικό τζετ – Η Textron μένει μόνη
Το κινεζικό αεροπλανοφόρο Liaoning με αριθμό νηολογίου 16 και μαχητικά στο κατάστρωμα, φωτογραφημένο από την ιαπωνική Ναυτική Δύναμη Αυτοάμυνας

Ασία – Ειρηνικός

Ταϊβάν: Πάνω από 100 κινεζικά πολεμικά πλοία και σκάφη ακτοφυλακής στον Δυτικό Ειρηνικό – «Δεν θα υποκύψουμε σε καμία πίεση»

Η Ταϊβάν προειδοποιεί ότι η Κίνα ανέπτυξε πάνω από 100 πλοία του ναυτικού και της ακτοφυλακής στον Δυτικό Ειρηνικό, με δύο αεροπλανοφόρα σε ταυτόχρονη δραστηριότητα και αυξημένες πτήσεις γύρω από το νησί.

Το αεροπλανοφόρο Liaoning (16) όπως το φωτογράφισε η Ναυτική Δύναμη Αυτοάμυνας της Ιαπωνίας τον Οκτώβριο του 2026. Φωτογραφία: Μικτό Επιτελείο Ιαπωνίας (Joint Staff Office).

Διαφήμιση

Η Κίνα έχει αναπτύξει περισσότερα από 100 πλοία του ναυτικού και σκάφη της ακτοφυλακής στον Δυτικό Ειρηνικό, προειδοποίησε η Ταϊβάν. Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζόζεφ Γου ανέφερε ότι ο αριθμός αφορά την κατάσταση της Τρίτης 3 Νοεμβρίου και ότι η ανάπτυξη συνοδεύεται από αυξημένη δραστηριότητα κινεζικών στρατιωτικών αεροσκαφών γύρω από το νησί.

Σε ανάρτησή του στο X ο Γου χαρακτήρισε την Κίνα «μεγάλο νταή» και δήλωσε ότι η Ταϊβάν θα παραμείνει σε επαγρύπνηση. «Δεν θα προκαλέσουμε, αλλά δεν θα υποκύψουμε σε καμία πίεση», έγραψε. Σε δεύτερη ανάρτηση κατηγόρησε τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό ότι συνεχίζει να εκφοβίζει την Ταϊβάν και τις χώρες της περιοχής με στρατιωτικό εξαναγκασμό και τακτικές γκρίζας ζώνης. Πρόσθεσε ότι η Ταϊβάν θα συνεχίσει να ενισχύει τις αμυντικές της δυνατότητες και είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Ο χάρτης που συνόδευε την ανάρτηση έδειχνε τις κινεζικές αναπτύξεις του πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής στον Δυτικό Ειρηνικό.

Δύο κινεζικά αεροπλανοφόρα σε ταυτόχρονη δραστηριότητα

Το Taiwan Security Monitor επισήμανε ότι δύο κινεζικά αεροπλανοφόρα δραστηριοποιούνται ταυτόχρονα στην περιοχή: η ναυτική ομάδα κρούσης του Λιαονίνγκ στη Θάλασσα των Φιλιππίνων και το Φουτζιάν στη Νότια Σινική Θάλασσα. Οι αναπτύξεις συνέπεσαν με περισσότερες πτήσεις του κινεζικού στρατού γύρω από την Ταϊβάν. Για τις προηγούμενες κινήσεις του Λιαονίνγκ δείτε το ρεπορτάζ μας για το μοτίβο των αποστολών του, ενώ για τον χάρτη με πάνω από 50 κινεζικά πλοία από τη νότια Ιαπωνία έως τις Φιλιππίνες δείτε εδώ.

Τα στοιχεία του υπουργείου Άμυνας της Ταϊβάν

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ταϊβάν κατέγραψε στο 24ωρο έως τις 6 το πρωί της Τρίτης 49 εξόδους κινεζικών στρατιωτικών αεροσκαφών, έξι πλοία του Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού και έξι κρατικά κινεζικά σκάφη. Από τις εξόδους των αεροσκαφών, οι 31 διέσχισαν τη μέση γραμμή των Στενών της Ταϊβάν και μπήκαν στις κεντρικές, νοτιοδυτικές και ανατολικές ζώνες αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας (ADIZ) της Ταϊβάν.

Την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου το υπουργείο ανέφερε 22 εξόδους κινεζικών αεροσκαφών, επτά πλοία του ναυτικού και πέντε κρατικά σκάφη γύρω από την Ταϊβάν στο 24ωρο έως τις 6 το πρωί. Δεκατέσσερις από τις εξόδους μπήκαν στις νοτιοδυτικές και ανατολικές ADIZ, με αποτέλεσμα οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν να αναπτύξουν αεροσκάφη μάχιμης αεροπορικής περιπολίας, πλοία του Ναυτικού και παράκτια πυραυλικά συστήματα.

Η Ταϊβάν έχει απορρίψει τις κινεζικές διεκδικήσεις δικαιοδοσίας στα ύδατά της, όπως περιγράφει το σχετικό ρεπορτάζ μας.

FUJIAN Ακτοφυλακή Ταϊβάν Κίνα Ναυτικό Πολεμικό Ναυτικό Ταϊβάν