Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024

ΥΕΘΑ: Στόχος τα 48 F-35, συμμετοχή σε Spike NLOS, ΕΑΣ και MEKO

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Στην πρόσφατη τοποθέτησή του στην Βουλή των Ελλήνων (ΒτΕ), ο ΥΕΘΑ έκανε αναφορές στην συμμετοχή της ΕΑΒΙ στα πρόσφατα εξοπλιστικά προγράμματα. Μίλησε για τον στόχο των 48 αεροσκαφών 5ης γενιάς και την συμμετοχή στην παραγωγή των Spike NLOS. Στην ναυπήγηση των φρεγατών “Belharra” (FDI HN) και στον ΕΜΖ των ΜΕΚΟ αλλά και στην συνεργασία μεταξύ ΕΑΣ και Heckler & Koch (H&K).

F-35 και συμμετοχή της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας 

Σχετικά με τα F-35, ο Υπουργός ανέφερε ότι η απόκτησή τους γίνεται με βάση του σχεδιασμού που υποδεικνύει η Δομή Δυνάμεων, η οποία μάλιστα «κάνει λόγο» για 48 μαχητικά 5ης γενιάς. Έτσι, μένει να δούμε αν όντως η Πολεμική Αεροπορία θα αποκτήσει τον επιθυμητό αριθμό F-35.

Σχετικά με την συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, έγινε γνωστό ότι τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα η ΓΔΑΕΕ απέστειλε επιστολή προς την κατασκευάστρια εταιρεία ώστε, μεταξύ άλλων, να προσδιοριστούν οι ακριβείς όροι συμμετοχής της ΕΑΒΙ.

Συνεργασία ΕΑΣ και Heckler & Koch

Παράλληλα, χθες τα ΕΑΣ υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας με την Γερμανική Heckler & Koch η οποία περιλαμβάνει ανάθεση έργου αξίας 50 εκατομμυρίων στην Ελληνική βιομηχανία.

Συμμετοχή στα ναυπηγικά προγράμματα

Σχετικά με την συμμετοχή στο πρόγραμμα ναυπήγησης των φρεγατών “Belharra” τοποθετήθηκε ξανά ο ΥΕΘΑ, αναφέροντας εγχώρια συμμετοχή ίση με το 12-15% της αξίας του προγράμματος. Παράλληλα, μετά την απόφαση Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής (ΕΜΖ) και των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ, προστίθεται ένα ακόμα πρόγραμμα το οποίο θα αναλάβουν Ελληνικά ναυπηγεία, μαζί με την ναυπήγηση 2 ή 3 κορβετών.

ΥΕΘΑ: Στόχος τα 48 F-35, συμμετοχή σε Spike NLOS, ΕΑΣ και MEKO
Photo by Naval Group

Συμμετοχή στην παραγωγή των Spike NLOS

Το πρόγραμμα των Spike NLOS, το οποίο μας έχει απασχολήσει για πολύ καιρό, έχει πλέον μπει στην τελική ευθεία και μέσω της διακρατικής συμφωνίας με το Ισραήλ, προβλέπεται συμμετοχή της τάξης των 30 εκατομμυρίων της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας τόσο για τα 3 προγράμματα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και ως μέρος της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας.

Μπορείτε να διαβάσετε όλη την ομιλία του ΥΕΘΑ εδώ.

Για περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.

Πείτε μας την γνώμη σας!

Τελευταίες εξελίξεις

«Ερντογάν… καλύτερα να σωπάσεις και να ντρέπεσαι» Πυρά ΥΠΕΞ Ισραήλ κατά Τουρκίας

Κατά του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξέσπασε...

Το Ισραήλ «ακρωτηριάζει» την ηγεσία της Χεζμπολάχ και του IRGC του Ιράν – Επίθεση στην Συρία

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη συριακή πόλη Μπανιγιάς στην περιοχή...

Διαβάστε ακόμα