Υεμένη: Θολό τοπίο στις ακτές του Μπαμπ αλ-Μαντέμπ, οι Χούθι δείχνουν τη μαχητικότητά τους – Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Ταΐζ

3 Λεπτά Ανάγνωσης
Τα Στενά του Μπαμπ αλ-Μαντέμπ από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, Φεβρουάριος 2020 (φωτογραφία αρχείου). Φωτογραφία: NASA

Θολή παραμένει η εικόνα στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας στη νοτιοδυτική Υεμένη. Πληροφορίες από το πεδίο αναφέρουν ότι καμία πλευρά δεν έχει σαφή έλεγχο στο Ντουμπάμπ, την περιοχή που δεσπόζει στα Στενά του Μπαμπ αλ-Μαντέμπ, και ότι τόσο οι κυβερνητικές δυνάμεις όσο και οι Χούθι αποχωρούν και επανέρχονται σε θέσεις μέσα σε λίγες ώρες. Πλάνα από παραλία κοντά στα Στενά δείχνουν δυνάμεις που πρόσκεινται στην αναγνωρισμένη κυβέρνηση να βάλλουν από οχήματα εναντίον μαχητών των Χούθι. Ορισμένοι από τους μαχητές, που φαίνονται οπλισμένοι, περπατούν μέσα στη θάλασσα, ενώ άλλοι βρίσκονται στην άμμο καθώς το όχημα κινείται προς το μέρος τους.

Η κυβέρνηση, με αεροπορική υποστήριξη από τον συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε ότι απώθησε τους Χούθι από τις περιοχές γύρω από το Μπαμπ αλ-Μαντέμπ και πήρε το λιμάνι της Μόκα. Οι Χούθι απαντούν ότι εξακολουθούν να ελέγχουν τα εδάφη που κατέλαβαν τον Σεπτέμβριο και χαρακτηρίζουν τις κυβερνητικές ανακοινώσεις «κατασκευασμένους ηρωισμούς». Η πραγματική έκταση των κυβερνητικών κερδών δεν έχει επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα.

Οι Χούθι κρατούν την πρωτοβουλία

Παρά τα κύματα αεροπορικών επιδρομών του σαουδαραβικού συνασπισμού και της κυβερνητικής αεροπορίας, οι Χούθι εμφανίζονται να έχουν το πάνω χέρι σε αρκετές από τις συγκρούσεις στο έδαφος. Η οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που, όπως λέει, δείχνουν πλήγματα σε θέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων κατά μήκος της δυτικής ακτής. Στη Σαναά, υποστηρικτές τους συγκεντρώθηκαν για να δηλώσουν τη στήριξή τους στους μαχητές της πρώτης γραμμής.

Απειλή για ολόκληρη την Ταΐζ

Ο κλοιός σφίγγει γύρω από την Ταΐζ, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, και οι Χούθι απειλούν να την καταλάβουν ολόκληρη. Η περικυκλωμένη πλέον πλήρως Ταΐζ συνδέει τον βορρά που ελέγχουν οι Χούθι με τον κυβερνητικό νότο και την ακτή της Ερυθράς Θάλασσας, και όποιος την κρατά ελέγχει τη διακίνηση όπλων και εφοδίων προς το Άντεν.

- Advertisement -

Οι Χούθι έχουν συγκεντρώσει δυνάμεις στην ύπαιθρο της επαρχίας και επιτίθενται σε πολλά μέτωπα ακόμα και εντός της πόλης, ενώ ο κυβερνητικός στρατός ανακοινώνει δεκάδες αεροπορικές επιδρομές στα περίχωρα της πόλης. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη, Χανς Γκρούντμπεργκ, δήλωσε ανησυχία για την κλιμάκωση στην Ταΐζ και κάλεσε τους Χούθι να σταματήσουν την επίθεσή τους.

Σχετικό άρθρο για την κυκλωτική κίνηση των Χούθι πριν λίγες ημέρες

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, οι νέες συγκρούσεις έχουν εκτοπίσει πάνω από 149.000 ανθρώπους, κυρίως από τις επαρχίες Ταΐζ και Λαχτζ. Ο πόλεμος επανήλθε σε πλήρη κλίμακα τον Σεπτέμβριο, μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια σχετικής ηρεμίας από την εκεχειρία του 2022.

Σχετικό: Έκτακτο-Υεμένη: Οι κυβερνητικές δυνάμεις αντεπιτέθηκαν και ελέγχουν το Μπαμπ ελ Μαντέμπ – Επίθεση και προς τη Σαναά των Χούθι.

Κοινοποιήστε αυτό το Άρθρο