Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΟ ΤΕΙΧΟΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Με δύο κινήσεις ματ απάντησε η Ελλάδα στις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας, η οποία επιμένει στη συντήρηση της έντασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου.

Οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή ενισχύθηκαν από την Frontex, ενώ τα σύνορα, στο ύψος του Παζάρ Κουλέ, θωρακίστηκαν με μπλοκ από μπετό.

Στην πρώτη περίπτωση, πρόκειται για στρατιώτες, οι οποίοι προέρχονται από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες και αναμένεται να επιδράσουν καθοριστικά, τόσο στο επιχειρησιακό πεδίο, όσο και στο συμβολικό.

Η Αθήνα μάλιστα, αξιολογεί την παρουσία τους ως πολύτιμη, καθώς λειτουργούν αποτρεπτικά απέναντι σε πιθανές προβοκάτσιες.

Ως προς το μπετό που ορθώθηκε στα σύνορα, οπτικό υλικό αποθανατίζει τους μετανάστες να κοιτούν έκπληκτοι τον τεράστιο όγκο που τοποθετείται μπροστά από το φυλάκιο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους και επικριτικά δημοσιεύματα για αυτό στον Τουρκικό τύπο.

Παράλληλα, ο Στρατός Ξηράς συνεχίζει να θωρακίζει και να ενισχύει το συρματόπλεγμα κατά μήκος της συνοριακής γραμμής, ενώ έχει επίσης δημιουργήσει αναχώματα και τάφρους, κάνοντας απροσπέλαστα ακόμα και κάποια από τα μέχρι χθες πιο ευάλωτα σημεία που επέλεγαν οι μετανάστες, μετά από προτροπές της τουρκικής χωροφυλακής.

Με τον τρόπο αυτόν ανακόπτει μία πιθανή μαζική είσοδο μεταναστών στο ελληνικό έδαφος. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται να υποκινούνται οι μετανάστες. 

Όχι μόνο δεν μετακινούνται από το σημείο, παρ’ ότι ύστερα από 16 ολόκληρες μέρες έχει καταστεί σαφές ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν, αλλά προκαλούν επεισόδια, πετώντας χημικά, πέτρες και βόμβες μολότοφ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το υπουργείο εξωτερικών παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή την προπαγάνδα, στην οποία συνεχίζει να επιδίδεται η Άγκυρα, αυτή τη φορά μέσω των διεθνών μέσων.

Σε αυτά είναι που κορυφαία κυβερνητικά στελέχη της γείτονος προωθούν συγκεκριμένες διαρροές και ψευδείς ειδήσεις. Στόχος τους είναι να πλήξουν το προφίλ της Ελλάδας, ειδικά τώρα που η Αθήνα πέτυχε να πείσει για τις προθέσεις της και τους συμμάχους της.

Μόνο τυχαία δεν θεωρείται, άλλωστε η επιμονή της Τουρκίας να υποστηρίζει και να αναπαραγάγει την υποτιθέμενη είδηση περί νεκρών στον Έβρο από ελληνικά πυρά. Να θυμίσουμε ότι η Αθήνα διέψευσε και επισήμως κάθε τέτοια φήμη, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου της.

Η κατάσταση στον Έβρο δεν αναμένεται να αποφορτιστεί τις επόμενες ημέρες, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι για την ερχόμενη Τρίτη έχει προγραμματιστεί η τηλεδιάσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν με τους δύο Ευρωπαίους ηγέτες: τον Εμμανουελ Μακρόν και την Άνγκελα Μέρκελ. 

Η Αθήνα υπολογίζει ότι ενόψει της διαπραγμάτευσης που θα ακολουθήσει, η Άγκυρα θα συνεχίσει να ασκεί πίεση. Η επικείμενη συζήτηση, όμως, μεταξύ των τριών ηγετών είναι που θα κρίνει λίγο ως πολύ τί μέλλει γενέσθαι στο μεταναστευτικό.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα