Τουρκική οργή για Μπάιντεν: “Να πάρει πίσω τη δήλωσή του για γενοκτονία των Αρμενίων”

Τουρκική οργή για Μπάιντεν: “Να πάρει πίσω τη δήλωσή του για γενοκτονία των Αρμενίων”

Οργισμένες αντιδράσεις προκάλεσε στην Τουρκία η επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Πολλά από τα μέλη της τουρκικής κυβέρνησης καθώς και ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης έσπευσαν να κάνουν δηλώσεις περί αναπόδεικτων ισχυρισμών κατηγορώντας τις ΗΠΑ και την Αρμενία ότι λένε ψέματα για να δημιουργήσουν εχθρικό κλίμα απέναντι στην Τουρκία.

“Τα λόγια δεν μπορούν να αλλάξουν ή να ξαναγράψουν την ιστορία. Δεν θα πάρουμε μαθήματα από κανέναν για την ιστορία μας.”, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου λίγο μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου για την γενοκτονία των Αρμενίων.

“Απορρίπτουμε και καταγγέλλουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ σχετικά με τα γεγονότα του 1915 που έγιναν υπό την πίεση ριζοσπαστικών αρμενικών κύκλων και αντιτουρκικών ομάδων στις 24 Απριλίου”, αναφέρει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων σε ξεχωριστή μακροσκελή ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι όσα λέγονται δεν έχουν καμία νομική βάση και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι συνέβησαν.

https://twitter.com/imamoglu_int/status/1386010424643047429

Με τη σειρά του ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου έγραψε στο twitter: “Καταδικάζω έντονα τις παρατηρήσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τα γεγονότα του 1915. Αυτό είναι ένα σοβαρό λάθος. Απορρίπτουμε τέτοιες κινήσεις για ενοχοποίηση της Δημοκρατίας της Τουρκίας.”

Τις δηλώσεις Μπάιντεν απέρριψε και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας. “Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε έντονα αυτήν τη δήλωση, η οποία αντικατοπτρίζει τις συκοφαντίες κακόβουλων κύκλων, των οποίων η μόνη ατζέντα είναι η εχθρική στάση προς τη χώρα μας.

Η λεγόμενη “γενοκτονία” που προβάλλεται στη δήλωση στερείται βάσης και επιστημονικών αποδείξεων που απαιτούνται από το Διεθνές Δίκαιο. Τα ιστορικά γεγονότα πρέπει να μελετηθούν από τους ιστορικούς. Τα στενά συμφέροντα της πολιτικής συγκυρίας δεν μπορούν να ερμηνεύσουν τα ιστορικά γεγονότα”, δήλωσε.

“Εξάλλου, όταν ο πρόεδρος μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε τη σύσταση κοινής ιστορικής επιτροπής για τη διερεύνηση των γεγονότων του 1915, ήθελε να βγάλει ένα ιστορικό ζήτημα από τη σκιά της πολιτικής και των κακόβουλων κύκλων. Όσοι φοβούνται ότι η αλήθεια θα αποκαλυφθεί μέσα από τα ντοκουμέντα δεν ανταποκρίθηκαν σε αυτό το κάλεσμα. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αγνόησε τις αλήθειες αυτές και τήρησε μια άδικη στάση.

Η χώρα μας και το έθνος μας προέρχονται από έναν πολιτισμό που αποτελεί το σημαντικότερο παράδειγμα πολιτισμικής συνύπαρξης. Η Δημοκρατία της Τουρκίας δεν αποφεύγει επομένως να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ιστορική πραγματικότητα”, πρόσθεσε.

Οι απώλειες που κατεγράφησαν κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτελούν κοινό τραύμα αυτής της γεωγραφίας. Ωστόσο, είναι ιστορικό λάθος να ενεργούμε στη λογική των ριζοσπαστικών αρμενικών λόμπι που δεν παράγουν τίποτα παρά τον τρόμο και την εχθρότητα. Η δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ, που βασίζεται σε αβάσιμους ισχυρισμούς, θα βλάψει τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας.

Καλούμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να διορθώσει την ατυχή αυτή δήλωσή του, που θα ανοίξει βαθιές πληγές στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, να είναι δίκαιος και να τηρήσει μία στάση που υπηρετεί την περιφερειακή ειρήνη. Η Τουρκία θα συνεχίσει πάντα να υποστηρίζει με τον πλέον ισχυρό τρόπο το δίκαιο και την αλήθεια απέναντι σε όσους διαστρεβλώνουν την ιστορική αλήθεια”, καταλήγει η δήλωση του Ιμπραήμ Καλίν.

Share
Translate »