ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ: Νέα βάση στήνει η Τουρκία στο Ιρακινό Κουρδιστάν

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ: Νέα βάση στήνει η Τουρκία στο Ιρακινό Κουρδιστάν

Η Τουρκία ανακοίνωσε την Παρασκευή την ίδρυση νέας στρατιωτικής βάσης στο Ιρακινό Κουρδιστάν για διακοπή της μετακίνησης Κούρδων μαχητών στην περιοχή. Η κίνηση λαμβάνει χώρα λίγες ημέρες μετά την έναρξη νέας επίθεσης από την Άγκυρα στην περιοχή με στόχο το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ).

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε σε συνεδρίαση του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ την Παρασκευή ότι η τελευταία επίθεση στο Κουρδιστάν θα συνεχιστεί και τα κέρδη της Τουρκίας θα εδραιωθούν με την κατασκευή νέας βάσης στη Μετίνα, “όπως κάναμε στη Συρία”.

“Αυτή η περιοχή είναι μια διαδρομή προς το Καντίλ και θα ελέγξουμε αυτή τη γραμμή”, δήλωσε ο Σοϊλού. Σημειώνεται ότι στο Καντίλ βρίσκεται το αρχηγείο του ΡΚΚ.

Η Μετίνα επίσης, έχει στρατηγική σημασία για το ΡΚΚ και μια βάση στην περιοχή θα έδινε στην Τουρκία τη δυνατότητα να ελέγχει αποτελεσματικά τις κινήσεις των Κούρδων μαχητών μεταξύ Καντίλ, Συρίας, Ιρακινού Κουρδιστάν και νοτιοανατολικής Τουρκίας, αναφέρει το Rudaw, κουρδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο με έδρα την Ερμπίλ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ανακοίνωσε τις νέες αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις στο βόρειο Ιράκ εναντίον του ΡΚΚ. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις αποσκοπούν στον πλήρη τερματισμό της παρουσίας της τρομοκρατικής απειλής κατά μήκος των νότιων συνόρων της Τουρκίας.”

“Δεν υπάρχει χώρος για την αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση στο μέλλον της Τουρκίας, του Ιράκ ή της Συρίας, ανέφερε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι “θα συνεχίσουμε να πολεμάμε μέχρι να εξαλείψουμε αυτές τις συμμορίες δολοφόνων, οι οποίοι προκαλούν μόνο δάκρυα και καταστροφή”.

Share

Written by:

2,919 Posts

View All Posts
Follow Me :
Translate »