ΤΟΥΡΚΙΑ: “Θα πάρουμε F-16V με τα λεφτά των F-35”

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Τουρκία θέλει να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες και διευκρίνισε επίσης τις λεπτομέρειες της τουρκικής επιστολής προς τις ΗΠΑ, αναφέροντας ότι η Τουρκία προτίθεται να αγοράσει περίπου 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιώντας τα χρήματα από τη συμφωνία για τα F-35.

“Ο πρώτος μας στόχος είναι να αγοράσουμε τα F-35 που δικαιούμαστε. Εάν αυτή η κρίση με τις Ηνωμένες Πολιτείες φτάσει στο τέλος της, η Τουρκία θα επιστρέψει στο πρόγραμμα, θα πάρουμε τα F-35 μας, αλλά αν δεν επιλυθεί, θα συνεχίσουμε την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων”.

Ο Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι οι εναλλακτικές λύσεις μπορούν να αξιολογηθούν με αντάλλαγμα τα χρήματα που πλήρωσαν.

“Αφού δούμε τους όρους, θα ληφθεί μια τελική απόφαση στο πλαίσιο των αναγκών μας. Για τα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια που καταβλήθηκαν στο πρόγραμμα F-35, η αύξηση των F-16 του στόλου μας και ο εκσυγχρονισμός των F-16 που διαθέτουμε μπορούν να θεωρηθούν ως εναλλακτική λύση. Το θέμα πλέον παίρνει σάρκα και οστά”, είπε ο Ιμπαραήμ Καλίν αλλά όπως έχουμε ξαναπεί στο NEMESISHD.GR αυτό θα είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει.

Ακόμα και αν το Πεντάγωνο εγκρίνει τον εκσυγχρονισμό, το Κογκρέσο των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά απίθανο να το εγκρίνει αφού ο γερουσιαστής και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μπομπ Μενέντεζ έχει δηλώσει πολλές φορές ότι δεν θα εγκριθούν πωλήσεις αμερικανικών όπλων στην Τουρκία εάν ο Ερντογάν δεν αλλάξει τη στάση του για τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400.

NEMESISHD.GR – Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου χωρίς σχετική άδεια

Share
Translate »