Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Τουρκικές κατοχικές δυνάμεις μπήκαν στην Νεκρή Ζώνη της Κύπρου

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Σε μια πρόσφατη εξέλιξη που έχει εγείρει ανησυχίες στην Κύπρο, οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις προχώρησαν σε νέα παραβίαση της νεκρής ζώνης κοντά στην περιοχή του Αγίου Δομετίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, δήλωσε σε κυπριακά μέσα ενημέρωσης ότι το περιστατικό σηματοδοτεί μια σοβαρή συνεχιζόμενη παραβίαση του status quo.

Το εν λόγω περιστατικό αφορά μη εξουσιοδοτημένη είσοδο τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στην νεκρή ζώνη κοντά στον Άγιο Δομέτιο το απόγευμα της Δευτέρας, κατά την οποία εγκατέστησαν μεταλλικό ιστό με περιστρεφόμενη κάμερα και κεραία σε ένα ακατοίκητο σπίτι, γνωστό ως «Σπίτι της Μαρίας». Το προηγούμενο διάστημα το ψευδοκράτος είχε προχωρήσει και σε ηλεκτροδότηση του ακινήτου προς υποστήριξη της ανωτέρω εγκατάστασης.

Τουρκικές κατοχικές δυνάμεις μπήκαν στην Νεκρή Ζώνη της Κύπρου
Photo by pio.gov.cy

«Tο τουρκικό κατοχικό καθεστώς επιχειρεί την πρόκληση νέων τετελεσμένων, εντός της νεκρής ζώνης» επεσήμανε ο κ. Λετυμπιώτης για το περιστατικό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε επίσης τη συνεχή επαφή της κυπριακής κυβέρνησης με την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ για «επαναφορά της κατάστασης εκεί που βρισκόταν πριν από τα χθεσινά γεγονότα».

«Αναμένουμε από την Ειρηνευτική Δύναμη να αποκαταστήσει το καθεστώς της νεκρής ζώνης, σύμφωνα με τους όρους εντολής της, οι οποίοι απορρέουν κυρίως από το Ψήφισμα 186 (1964) του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών» πρόσθεσε.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ειρηνευτικής Δύμανης, Αλίμ Σιντίκ, δήλωσε πως οι δυνάμεις του ΟΗΕ παρακολουθούν την κατάσταση και πως συνεργάζονται με την κατεχόμενη πλευρά για να αποτρέψουν εντάσεις και να διασφαλίσουν τη διατήρηση του status quo.

Υπενθυμίζουμε, ότι το ψευδοκράτος είχε προχωρήσει πάλι σε παραβίαση της νεκρής ζώνης μόλις πριν από τρεις μήνες στην περιοχή της Πύλας όπου είχε επιτεθεί στις δυνάμεις του ΟΗΕ με μπουλντόζα.

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Τελευταίες εξελίξεις

Πούτιν σε Κίνα: «Ρώσοι και Κινέζοι είναι αδέρφια» – Τι αναφέρει η κοινή δήλωση

Πεκίνο, Κίνα – Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε...

Η Ρωσία απέλασε τον στρατιωτικό ακόλουθο του Ηνωμένου Βασιλείου – Τι έχει συμβεί

Σε μια σημαντική διπλωματική κλιμάκωση μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένου...

Διαβάστε ακόμα