Σφοδρή καταδίκη εξέδωσε τη Δευτέρα η Τουρκία, μετά την επέμβαση του Ισραηλινού Ναυτικού στο πλοίο Madleen, το οποίο μετέφερε διεθνείς ακτιβιστές και ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα. Η Άγκυρα χαρακτήρισε την ενέργεια «σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι ενεργεί ως «τρομοκρατικό κράτος».
Σε έντονη ανακοίνωσή του, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι στο πλοίο επέβαιναν και Τούρκοι πολίτες και κατήγγειλε ότι η επιχείρηση έλαβε χώρα σε διεθνή ύδατα, παραβιάζοντας το δικαίωμα στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα.
«Αυτή η αποτρόπαια πράξη της κυβέρνησης Νετανιάχου, που απειλεί την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια στη θάλασσα, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι το Ισραήλ δρα ως τρομοκρατικό κράτος», αναφέρει σε σημεία της η ανακοίνωση.
Το Madleen, αποστολή της Freedom Flotilla Coalition, είχε αποπλεύσει από τη Σικελία με 12 ακτιβιστές — μεταξύ αυτών η Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ και η Γαλλο-Παλαιστίνια ευρωβουλευτής Ρίμα Χασάν — με σκοπό να παραδώσει συμβολική ανθρωπιστική βοήθεια και να αμφισβητήσει τον αποκλεισμό της Γάζας. Παρά τις προειδοποιήσεις να γυρίσει πίσω, αναχαιτίστηκε τελικά από ισραηλινές ειδικές δυνάμεις προτού προσεγγίσει τα παράλια.
Η Τουρκία κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί την πείνα ως «όπλο» και εμποδίζει τη διανομή βοήθειας στον παλαιστινιακό πληθυσμό.
«Η δίκαιη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στις γενοκτονικές πολιτικές του Ισραήλ, το οποίο χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο στη Γάζα και εμποδίζει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, θα συνεχιστεί. Οι επιθετικές και παράνομες ενέργειες του Ισραήλ δεν θα φιμώσουν τις φωνές που υπερασπίζονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τις παγκόσμιες αξίες», κατέληξε η τουρκική ανακοίνωση.
Το Ισραήλ υπερασπίστηκε την επιχείρηση, λέγοντας ότι οι ακτιβιστές αψήφησαν νόμιμες προειδοποιήσεις και έθεσαν σε κίνδυνο τη ναυτική ασφάλεια. Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ διέταξε να προβληθεί στους συλληφθέντες βίντεο με ωμότητες της Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας αποκάλεσε την αποστολή «Instagram σόου».
Η Τουρκία βέβαια ακόμα δεν έχει απαντήσει γιατί χρησιμοποιεί και η ίδια την πείνα και την λειψυδρία όπως σας έχουμε ενημερώσει στο NEMESIS HD, με την αποκοπή και στην στοχοποίηση κρίσιμων πολιτικών υπδομών στην Συρία που έχουν αφήσει εκατομμύρια με ελάχιστο νερό και φαγητό.

