Ο διοικητής του PKK Μπαχόζ Ερντάλ ζητά διάλογο με τις ΗΠΑ

Από Nemesis HD
2 Λεπτά Ανάγνωσης

Ο Μπαχόζ Ερντάλ, διοικητής της στρατιωτικής πτέρυγας του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), κάλεσε τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ να ξεκινήσει διάλογο. Το PKK περιλαμβάνεται στις λίστες τρομοκρατικών οργανώσεων της Τουρκίας, των ΗΠΑ και της ΕΕ.

«Το PKK είναι ανοιχτό σε διάλογο», δήλωσε ο Ερντάλ την Τετάρτη στο Medya News.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η κυβέρνησή του πρέπει να εξετάσουν «έναν νέο τρόπο πολιτικής σχετικά με το κουρδικό ζήτημα», βασισμένο σε μια προοπτική που θα αναπτυχθεί μαζί με τους Κούρδους, πρόσθεσε ο Ερντάλ.

Μιλώντας για την επιχείρηση της Τουρκίας εναντίον του PKK στο βόρειο Ιράκ στα μέσα Φεβρουαρίου, ο Ερντάλ είπε ότι η Άγκυρα δεν στόχευε ειλικρινά να σώσει αιχμαλώτους του HPG και του PKK.

- Advertisement -

Στις 14 Φεβρουαρίου, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι 13 Τούρκοι πολίτες βρέθηκαν νεκροί σε σπηλιά στην περιοχή Γκάρα του βόρειου Ιράκ, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης κατά του PKK.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι το PKK εκτέλεσε τους Τούρκους πολίτες, οι οποίοι είχαν συλληφθεί σε διάφορες τοποθεσίες τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ το PKK έχει δηλώσει ότι πέθαναν σε τουρκικές αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Ο Ερντάλ ανέφερε ότι, αν η Τουρκία είχε πραγματικά σκοπό να σώσει τις ζωές των κρατουμένων, θα το είχε κάνει με διπλωματικούς τρόπους.

«Εάν τέσσερις ειρηνικοί δημοκράτες έρχονταν μαζί με τις οικογένειες των κρατουμένων, αυτό το ζήτημα θα επιλυόταν εύκολα», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Ερντάλ, η Τουρκία στοχεύει τις περιοχές Σιντζάρ, Γκάρα και Καντίλ στο βόρειο Ιράκ, όπου βρίσκονται η κύρια έδρα του PKK και αρκετές βάσεις του, επειδή σχεδιάζει να τις καταλάβει, όπως και τις επαρχίες Μοσούλης και Κιρκούκ του Ιράκ, καθώς θεωρεί ότι μετά την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έπρεπε να είχαν συμπεριληφθεί στα τουρκικά σύνορα.

Κοινοποιήστε αυτό το Άρθρο
Η συντακτική ομάδα του NEMESISHD.GR