Το παιχνίδι Ερντογάν με τα στενά μπορεί να στείλει το Αβέρωφ ξανά στην Πόλη

“Θα συνεχίσουμε να δεσμευόμαστε σε αυτή την συνθήκη μέχρι να βρούμε την ευκαιρία για μια καλύτερη”

ανέφερε ο Ερντογάν σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu για την Συνθήκη του Μοντρέ.

Η συνθήκη αφορά το καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Η συμφωνία, η οποία υπογράφηκε το 1936, παραχωρεί τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στην Τουρκία και ρυθμίζει την στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή.

Η σύμβαση παραχωρεί στη Τουρκία τον πλήρη έλεγχο των Στενών και εγγυάται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα από τα μη στρατιωτικά πλοία σε καιρό ειρήνης.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν ηταν “σημαντικό κέρδος υπό τις συνθήκες της εποχής της” αν και περιόρισε τον έλεγχο της Τουρκίας στις πλωτές οδούς, ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος δηλώνοντας τον εκνευρισμό του για αυτην την συνθήκη που εξακολουθεί να ισχύει.

Η δημόσια συζήτηση για την Συνθήκη του Μοντρέ ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα όταν η Τουρκία αποσύρθηκε από τη Σύμβαση της Κωσταντινούπολης που είχε ως σκοπό την αποτροπή βιαιοπραγιών εναντίον γυναικών προκαλόντας μαζικές διαδηλώσεις γυναικών της γείτονας χώρας οι οποίες υπέστησαν βιαίη καταστολή.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η συμφόρηση στο Βόσπορο, ο οποίος διέρχεται από την Κωνσταντινούπολη, μια πόλη περίπου 15 εκατομμυρίων ανθρώπων, έχει φτάσει σε επίπεδα που απειλούν την ασφάλεια και προκαλούν δαπανηρές καθυστερήσεις στο εμπόριο αγαθών της Μαύρης Θάλασσας.

Στις 25 Μαρτίου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν η Τουρκία θα μπορούσε να αποσυρθεί από άλλες διεθνείς συμβάσεις όπως η συγκεκριμένη, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Μουσταφά Σεντόπ δήλωσε ότι ο Ερντογάν εχει την εξουσία να το πραγματοποιήσει.

Τα σχόλια του Μουσταφά Σεντόπ οδήγησαν 103 απόστρατους Τούρκους ναυάρχους να στείλουν κοινη επιστολη το βράδυ του Σαββάτου εναντίον οποιασδήποτε τετοιας κίνησης απο τον Ερντογάν.

Σημειώνεται οτι αυτη η συνθήκη ειναι τρομερά σημαντική για σειρά εθνών και αν η Ελλάδα το εκμεταλλευτεί σωστα, ενδεχόμενη απόσυρση της Τουρκίας απο αυτην με τα γεγονότα που μπορει να πυροδοτήσει θα μπορούσε να τοποθετήσει το Θρυλικό Αβέρωφ ξανα στην προκυμαία της Βασιλεύουσας.

Share