Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Το ΟΧΙ της Ελλάδας και το ΝΑΙ της ψευδοϊστορίας

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

28 Οκτωβρίου 2021, 81 χρόνια από την έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου και την επέκταση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στα Βαλκάνια. Η ιστορία πάνω κάτω γνωστή. Η Ελλάδα αντιστάθηκε, νίκησε, έχασε, συνέχισε να πολεμά μέχρι και την απελευθέρωση. Που αποσκοπεί λοιπόν η αποδόμηση των παραπάνω και η κατασκευή μιας νέας ψεύτικης πραγματικότητας όπως αυτήν που βλέπουμε σήμερα από μια μειοψηφία της κοινωνίας;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Με την λήξη του Μεγάλου Πολέμου η Ευρώπη μπήκε σε μια δίνη νέων συστημάτων πολιτικής και ιδεολογίας. Ένα από αυτά ήταν το πολιτικό σύστημα του μέχρι πρότινος σοσιαλιστή Μουσολίνι, ο φασισμός. Μετέπειτα ακολούθησαν και άλλα, κυρίως υιοθετώντας στοιχεία του φασισμού. Έτσι έγινε στην περίπτωση και της Γερμανίας όπου ο φασισμός πήρε ίσως την χειρότερη μορφή, αυτήν που σήμερα μας είναι γνωστή ως ναζισμός που ερμηνεύεται όμως ως εθνικός σοσιαλισμός.

Η ερμηνεία του τελευταίου όρου έχει μεγάλη σημασία

Διότι βλέπουμε ότι συγχέονται όροι που στον 21ο πρώτο αιώνα μας φαίνονται αντίθετοι και εδώ είναι το μεγάλο μπέρδεμα. Ο φασισμός ήταν ένα νέο σύστημα που επεκτάθηκε διαφορετικά ανά την χώρα που τον υιοθέτησε. Ενώ πολλά στοιχεία του βρίσκονταν και σε χώρες που σήμερα χαρακτηρίζουμε ως “αντιφασιστικές”.

Ένα από αυτά τα στοιχεία που έχει να κάνει και με την Ελλάδα είναι ο ολοκληρωτισμός. Το καθεστώς δηλαδή της 4ης Αυγούστου. Το καθεστώς που κάποιοι σήμερα προσπαθούν να συνδέσουν με τον ιταλικό φασισμό, παραποιώντας την ιστορία του αλλά και αυτήν του Ιωάννη Μεταξά.

Το καθεστώς της 4ης Αυγούστου, η γνωστή ως δικτατορία του Μεταξά είχε και αυτήν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Ένα από αυτά για παράδειγμα ήταν ο χαιρετισμός. Όμως το να χαρακτηρίζεται σήμερα ο Μεταξάς ως φασίστας είναι εντελώς λανθασμένο. Τα στοιχεία που συνέδεαν την 4η Αυγούστου με τον φασισμό ήταν μόνο ο ολοκληρωτισμός. Αυτός δεν είναι απόδειξη φασισμού. Ολοκληρωτισμό είχε και το πολιτικό καθεστώς στην Σοβιετική Ένωση.

Το ΟΧΙ του Μεταξά και της Ελλάδας

Η παραποίηση που επιχειρείται λοιπόν είναι ότι ο Μεταξάς θα έλεγε ναι. Και αυτό στηρίζεται στην λανθασμένη άποψη ότι ο Μεταξάς ήταν φασίστας αλλά και στην πλήρη παράβλεψη των συμφερόντων των καθεστώτων. Ουσιαστικά ο Μεταξάς όπως και άλλοι ηγέτες ολοκληρωτικών ή φασιστικών μορφωμάτων, ήταν πιστός στα συμφέροντα της χώρας του και όχι της ιδεολογίας. Ο Φράνκο για παράδειγμα ανταπέδωσε την βοήθεια του Άξονα στέλνοντας εθελοντές αλλά κράτησε την Ισπανία έξω από την δίνη του πολέμου.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, παρά την στάση ουδετερότητας ο Μεταξάς φρόντισε να βρίσκεται πιο κοντά στo Ηνωμένο Βασίλειο, με το τελευταίο να προσφέρει εγγύηση προστασίας το 1939. Την ίδια στιγμή μετά την χειροτέρευση των Ελληνοϊταλικών σχέσεων ο Μεταξάς και το καθεστώς του προσπάθησαν και έως ένα βαθμό πέτυχαν να ετοιμάσουν την χώρα για μια ιταλική επίθεση.

Τα ξημερώματα λοιπόν της 28ης Οκτωβρίου ο Ιταλός πρέσβης συναντά τον Ιωάννη Μεταξά και στην γλώσσα της διπλωματίας, την γαλλική του παραδίδει το Ιταλικό τελεσίγραφο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα πρέπει να επιτρέψει την είσοδο ιταλικών στρατευμάτων αλλιώς θα υπάρξει πόλεμος. Ο Μεταξάς απάντησε στα γαλλικά “Alors, c’est la guerre” που μεταφράζεται ως “Άρα έχουμε πόλεμο”. Στην συνέχεια έγινε η ενημέρωση του Βασιλιά, της κυβέρνησης, του Βρετανού πρέσβη και η επιστράτευση για την ενίσχυση των στρατευμάτων που ήδη πολεμούσαν στην Πίνδο.

Συμπεράσματα…

Στην ιστορία λοιπόν ο Μεταξάς δεν είπε ακριβώς την λέξη “ΟΧΙ” και πως άλλωστε θα μπορούσε όταν μιλούσαν γαλλικά. Στην ερώτηση όμως “συμφωνείτε να εισέρθουν τα ιταλικά στρατεύματα”, η απάντηση ήταν ΟΧΙ. Ήταν το ΟΧΙ που βροντοφώναξε ολόκληρος ο Ελληνικός λαός (ανεξαρτήτως ιδεολογιών) την επόμενη μέρα. Ήταν το ΟΧΙ που ένωσε τον Ελληνικό λαό που μέχρι πρότινος ήταν στα μαχαίρια.

Σε μια χώρα που η ιστορία της έχει τεράστια σημασία, είναι αδιανόητο κάποιοι για ιδεολογικούς σκοπούς να την παραποιούν. Η προσπάθεια να πείσουν ότι ο Μεταξάς θα έλεγε ναι πέφτει στο κενό. Προκύπτουν ερωτήματα. Αν είχε σκοπό να πει ναι, γιατί προσπαθούσε να είναι κοντά διπλωματικά και στρατιωτικά με το Ηνωμένο Βασίλειο; Γιατί ετοίμαζε τον στρατό που πριν από το τελεσίγραφο ήταν ήδη παραταγμένος και είχε εντολές επιχειρήσεων; Υπάρχουν κι άλλα περισσότερα που αμφιβάλλω ότι μπορείτε να απαντήσετε.

Στην Ελλάδα του 1940 είπαν όλοι ΟΧΙ, πάλεψαν για αυτό και κάθε 28η Οκτωβρίου τους τιμάμε. Αναρωτιέμαι πραγματικά που είναι τα κείμενα “διαμαρτυρίας” για το Σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπεντροπ, όπου 2 ολοκληρωτικά καθεστώτα η Ναζιστική Γερμανία και η Σοβιετική Ένωση συμμάχησαν και επιτέθηκαν στην Πολωνία χωρίζοντας την στη μέση. Άραγε Γερμανία και Ρωσία τιμούν την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ή μέσα στο κλίμα παραποίησης της ιστορίας τα παραπάνω δεν έγιναν ποτέ;

Η άποψη του αρθρογράφου δεν εκφράζει απαραίτητα το NEMESISHD.GR και δημοσιεύεται στα πλαίσια της ελευθερίας της έκφρασης

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Πρόσφατες εξελίξεις

00:02:23

Λουκασένκο: «Κανένα πρόβλημα μεταξύ Λευκορωσίας και Ουκρανίας» – Τι ανέφερε για τις δυνάμεις στα σύνορα

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο (Aleksandr Lukashenko) ανακοίνωσε...

Διαβάστε επίσης

JDAM: Οι ικανότητες, οι εκδόσεις και η λειτουργία της βόμβας ακριβείας

Οι κατευθυνόμενες βόμβες JDAM ή καλύτερα οι συλλογές/κιτ καθοδήγησης...

LPD κλάσης Albion: Ποια είναι τα αποβατικά που αποσύρει το Βρετανικό Ναυτικό

Εν μέσω των περικοπών που γίνονται στο Βρετανικό Ναυτικό...

Η Αίγυπτος πλησιάζει την Τουρκία ή την Ελλάδα; | ΕΡΕΥΝΑ

Τις τελευταίες μέρες πολλά ΜΜΕ και ιστοσελίδες στην Ελλάδα...

H-3 Airstrike: Όταν το Ιράν βομβάρδισε το δυτικότερο άκρο του Ιράκ

Κατά τον Πόλεμου του Ιράν-Ιράκ, η Πολεμική Αεροπορία του...

AAV-7 | Ερωταπαντήσεις για την προοπτική ένταξης του στον ΕΣ

Στο άρθρο αυτό θα κάνουμε μια μικρή ανασκόπηση για...

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Πως η Τουρκία έπεσε σε παγίδα

Απο το 1974 στην Κύπρο, η Τουρκική μπότα μολύνει...

Εξελίξεις