Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Το Μη Επανδρωμένο F-16 (X-62A Vista) εκτέλεσε επιθετικούς ελιγμούς μάχης κατά F-16...

Το Μη Επανδρωμένο F-16 (X-62A Vista) εκτέλεσε επιθετικούς ελιγμούς μάχης κατά F-16 – Εντυπωσιασμένος ο Υπουργός ΠΑ των ΗΠΑ

X-62 VISTA Φωτογραφία US DOD / USAF

Σε μια πραγματικά ιστορική εξέλιξη, στις 2 Μαΐου, ο Υπουργός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Frank Kendall επισκέφτηκε την αεροπορική βάση Edwards για να μιλήσει με τη Σχολή Δοκιμαστικών Πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας και να συμμετάσχει σε δοκιμαστική πτήση με το X-62A VISTA, ένα τροποποιημένο μη επανδρωμένο μαχητικό F-16 το οποίο το χειρίζεται αποκλειστικά τεχνητή νοημοσύνη (AI) και να συμμετάσχει σε δοκιμές αερομαχίας από την οποία έμεινε και ο ίδιος έκπληκτος.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Frank Kendall γνώρισε από πρώτο χέρι τις δυνατότητες του X-62A VISTA (Variable In-flight Simulation Test Aircraft).

Το Μη Επανδρωμένο F-16 (X-62A Vista) εκτέλεσε επιθετικούς ελιγμούς μάχης κατά F-16 - Εντυπωσιασμένος ο Υπουργός ΠΑ των ΗΠΑ
X-62 VISTA Φωτογραφία US DOD / USAF

Το VISTA έχει σχεδιαστεί για να δοκιμάζει στα άκρα την αυτόνομη εναέρια μάχη και άλλες καινοτόμες δυνατότητες σε πραγματικό χρόνο, ενσωματώνοντας τη μηχανική εκμάθηση (Machine learning) με την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (AI). Αυτή η τεχνολογία αιχμής αναπτύχθηκε με βάση το πρόγραμμα Air Combat Evolution (ACE) της DARPA των ΗΠΑ.

Ο Frank Kendall εξέφρασε τεράστια εμπιστοσύνη στις αυτόνομες δυνατότητες του X-62A μετά την πτήση του, δηλώνοντας: «Η ιδέα για μη επανδρωμένη μάχη αέρος-αέρος ήταν ένα όνειρο εδώ και δεκαετίες, αλλά η πραγματικότητα παρέμενε ένα μακρινό όνειρο μέχρι πρόσφατα. Το 2023, το X-62A έσπασε ένα από τα πιο σημαντικά εμπόδια στην πολεμική αεροπορία παγκοσμίως. Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή, η οποία έγινε δυνατή χάρη στα επιτεύγματα της ομάδας ACE που το αναπτύσσει».

X-62 VISTA Φωτογραφία US DOD / USAF

Η δοκιμαστική πτήση περιελάμβανε μια επίδειξη αερομαχίας όπου το X-62A έφτασε σχεδόν μύτη με μύτη με ένα επανδρωμένο F-16 ενώ τα δύο μαχητικά εκτελούσαν τάχιστους επικίνδυνους ελιγμούς σε κοντινή απόσταση για να προσομοιώσουν ένα σενάριο μάχης υψηλής πίεσης.

Αυτή η πτήση όχι μόνο δοκίμασε τις δυνατότητες του αεροσκάφους, αλλά χρησίμευσε και ως περαιτέρω επιβεβαίωση της πίστης του Αμερικανού υπουργού Κένταλ στην τεχνητή νοημοσύνη, καθώς παρατήρησε τα πλεονεκτήματα της απουσίας άγχους ακόμη και κατά τη διάρκεια πολύ επιθετικών ελιγμών εναντίον ενός «εχθρικού» μαχητικού αεροσκάφους.

X-62 VISTA Φωτογραφία US DOD / USAF

«Η πτήση ενίσχυσε την πεποίθησή μου ότι έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο στην δημιουργία της μη επανδρωμένης πολεμικής αεροπορίας», παρατήρησε ο Kendall. «Στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, θα υπάρξουν δύο τύποι Πολεμικών Αεροποριών – αυτοί που ενσωματώνουν αυτή την τεχνολογία στα αεροσκάφη τους και αυτοί που δεν την ενσωματώνουν και πέφτουν θύματα αυτών που την κάνουν. Είμαστε σε έναν αγώνα, πρέπει να συνεχίσουμε να τρέχουμε και εγώ είμαι βέβαιος ότι θα το κάνουμε».

Οι ΗΠΑ θέλουν να δημιουργήσουν όσο πιο σύντομα γίνεται μοίρες μαχητικών ελεγχόμενων από AI, με φιλοδοξίες να ετοιμάσουν την πρώτη μοίρα μέχρι το 2028. Η ταχεία πρόοδος στην τεχνολογία αυτόνομων πτήσεων υποδηλώνει ότι οι πιλότοι τεχνητής νοημοσύνης μπορεί σύντομα να ξεπεράσουν τους πραγματικούς πιλότους στην εναέρια μάχη, αναδιαμορφώνοντας τις μελλοντικές στρατιωτικές συγκρούσεις.

Exit mobile version