Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανέφερε μια σημαντική αλλαγή στις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν, υποδηλώνοντας μια επιτάχυνση στο πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου του. Σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση επαλήθευσης και παρακολούθησης του ΙΑΕΑ, το Ιράν αύξησε την παραγωγή ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού. Αυτή η κίνηση αντιστρέφει μια προηγούμενη μείωση της παραγωγής που είχε παρατηρηθεί από τα μέσα του 2023.
Η έκθεση εκτιμά ότι το απόθεμα του Ιράν σε εμπλουτισμένο κατά 60% ουράνιο ανέρχεται πλέον σε 128,3 κιλά, σημειώνοντας αύξηση 6,7 κιλών από την προηγούμενη αξιολόγηση του οργανισμού. Αυτό το επίπεδο εμπλουτισμού είναι σημαντικό καθώς φέρνει το ουράνιο πιο κοντά στο ποσοστό που χρειάζεται για να χρησιμοποιηθεί ως πυρηνικό όπλο. Το πρότυπο για το ουράνιο τέτοιας ποιότητας είναι συνήθως όταν φτάνει εμπλουτισμό περίπου 90%.
Τις τελευταίες εβδομάδες, το Ιράν φέρεται να έχει τριπλασιάσει την παραγωγή του σε υψηλά εμπλουτισμένο ουράνιο με την αλλαγή αυτή να έχει επιβεβαιωθεί σύμφωνα με το REUTERS που έλαβε πληροφορίες από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.
Σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), περίπου 42 κιλά ουρανίου εμπλουτισμένου έως 60% είναι η ποσότητα στην οποία δεν μπορεί να αποκλειστεί η κατασκευή πυρηνικής βόμβας. Το Ιράν έχει ήδη αρκετό ουράνιο εμπλουτισμένο έως και 60% και εάν εμπλουτιστεί περαιτέρω θα μπορεί θεωρητικά να κατασκευάσει τρεις πυρηνικές βόμβες.