Άγκυρα, Τουρκία: Σε μια απόφαση ορόσημο, η φιλοδοξία της Σουηδίας να ενταχθεί στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) έλαβε σημαντική ενίσχυση καθώς η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου ενέκρινε την αίτησή της. Αυτή η απόφαση, που ελήφθη την Τρίτη, σηματοδοτεί μια κρίσιμη αλλά όχι τελική φάση προς την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο 19 μηνών που η Άγκυρα πίεζε για συγκεκριμένα μέτρα από τη Στοκχόλμη, εστιάζοντας σε Κουρδικές ομάδες που θεωρούνται ως κίνδυνοι για την ασφάλεια από την Τουρκία.
Η συγκατάθεση της επιτροπής, υπό την επιρροή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωθεί την αίτηση της Σουηδίας στην επόμενη νομοθετική φάση. Το θέμα περνά τώρα στη γενική συνέλευση του τουρκικού κοινοβουλίου, όπου η πλειοψηφική παρουσία του AKP και των «συμμάχων» του αναμένεται να ευνοήσει την υποψηφιότητα αν δεν αλλάξει κάτι. Η τελική απόφαση ανήκει στον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, η υπογραφή του οποίου θα σημάνει το τέλος μιας περίπλοκης διαδικασίας που έχει δυσκολέψει τους δεσμούς της Τουρκίας με τους δυτικούς συμμάχους της.
Ο Φουάτ Οκτάι, πρόεδρος της επιτροπής, επεσήμανε ότι ο χρόνος διεξαγωγής της ψηφοφορίας είναι στη διακριτική ευχέρεια του προέδρου του κοινοβουλίου. Επιπλέον, μια επικείμενη διακοπή δύο εβδομάδων στις αρχές Ιανουαρίου μπορεί να αναβάλει περαιτέρω την απόφαση. Απαντώντας στην έγκριση της επιτροπής, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τόμπιας Μπίλστρομ εξέφρασε αισιοδοξία σχετικά με την προοπτική ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, εξήρε την απόφαση της τουρκικής επιτροπής, τονίζοντας την πιθανή ενίσχυση του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Σουηδίας. Έκανε έκκληση στην Τουρκία και την Ουγγαρία, η οποία καθυστερεί επίσης τη διαδικασία επικύρωσης, να επισπεύσουν τις εγκρίσεις τους.
Η αναβολή της έγκρισης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αποδίδεται εν μέρει στην κόντρα του Τουρκού Προέδρου Ερντογάν με τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα το Κογκρέσο των ΗΠΑ που εμποδίζει την προμήθεια από την Τουρκία 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16V και κιτ αναβάθμισης για τον υπάρχοντα στόλο της. Παρά την έγκριση του Λευκού Οίκου, η πρόταση αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια από το Κογκρέσο, την ελληνική ομογένεια και άλλους παράγοντες στις ΗΠΑ.