Το Ιράν έχει ενεργοποιήσει νέες προηγμένες συσκευές φυγοκέντρησης ως άμεση απάντηση σε αυτό που χαρακτήρισε ένα ψήφισμα με πολιτικά κίνητρα που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των Διοικητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ/IAEA). Το ψήφισμα επέκρινε το Ιράν για ανεπαρκή συνεργασία με τον οργανισμό και ανέφερε ότι υπάρχουν ύποπτες κινήσεις, ωθώντας την Τεχεράνη να υπερασπιστεί τις πυρηνικές δραστηριότητές της ως ειρηνικές και σύμφωνα με τα εθνικά και διεθνή δικαιώματα, με πράξεις όμως που δείχνουν το αντίθετο.
Κατά τη διάρκεια μιας κοινοβουλευτικής συνεδρίασης σήμερα, Κυριακή, ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Mohammad-Bagher Qalibaf ανακοίνωσε ξανά επίσημα την ενεργοποίηση αυτών των φυγοκεντρητών, χαρακτηρίζοντάς την ως απαραίτητο αντίμετρο.
«Οι ενέργειες των τριών ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ έχουν υπονομεύσει την αξιοπιστία του ΔΟΑΕ και έχουν διαταράξει την εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ του Ιράν και του Οργανισμού», υποστήριξε.
Λεπτομέρειες για τις ενέργειες του Ιράν
Ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του Ιράν (AEOI) και το Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσαν ότι η χώρα έχει αρχίσει να θέτει σε λειτουργία έναν νέο «αισθητό αριθμό» προηγμένων φυγοκεντρητών. Αυτά τα μηχανήματα είναι κρίσιμα για τον εμπλουτισμό ουρανίου, μια διαδικασία που είναι σημαντική για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, αλλά επίσης ικανή να παράγει εμπλουτισμένο ουράνιο σε επίπεδο όπλων – έναν ισχυρισμό που το Ιράν έχει επανειλημμένα αρνηθεί.
Το ψήφισμα του ΔΟΑΕ κατά του Ιράν
Το ψήφισμα του ΔΟΑΕ, που εγκρίθηκε την Πέμπτη, κάλεσε το Ιράν να αντιμετωπίσει επειγόντως τις ανησυχίες του εποπτικού οργανισμού σχετικά με τα αδήλωτα ίχνη ουρανίου που έχουν βρεθεί σε άγνωστες μέχρι τώρα τοποθεσίες. Το ψήφισμα τόνισε τη σημασία της συνεργασίας για να διασφαλιστεί ότι τα πυρηνικά υλικά δεν εκτρέπονται από τους ειρηνικούς σκοπούς που έχει το Ιράν.
Συγκεκριμένα, το ψήφισμα έδωσε εντολή στον ΔΟΑΕ να συντάξει νέα λεπτομερή αξιολόγηση των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής χρήσης ή παρουσίας αδήλωτων υλικών σε μια στιγμή που η κατάσταση γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν συνεχίζει να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη μετά τις ανταλλαγές πυρών μεταξύ Ιράν-Ισραήλ αλλά και την εμπλοκή των υποστηριζόμενων από το Ιρανικό IRGC, Χούθι, εναντίον του Ισραήλ, των ΗΠΑ και πλοίων από όλο τον κόσμο.
Το Ιράν απέρριψε το ψήφισμα ως άδικο και μίλησε για πολιτικά κίνητρα, κατηγορώντας τις ΗΠΑ και τρία ευρωπαϊκά έθνη —τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία— ότι ανακατεύτηκαν στον ΔΟΑΕ για να προωθήσουν τις δικές τους ατζέντες.
Κλιμάκωση στην πυρηνική αντιπαράθεση
Η ηγεσία του Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του Καλιμπάφ, επέκρινε το ψήφισμα του ΔΟΑΕ με τον ισχυρισμό ότι βλάπτει την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία. Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου υποστήριξε ότι τέτοιες ενέργειες αναγκάζουν έθνη όπως το Ιράν να υιοθετήσουν μέτρα που διασφαλίζουν την εθνική τους ασφάλεια.
Παρά τις αντιρρήσεις του όμως το Ιράν δήλωσε ότι θα συνεχίσει τη συνεργασία του με τον ΔΟΑΕ στον τομέα των διασφαλίσεων, όπως είχε συμφωνηθεί προηγουμένως, μη θέλοντας απ’ ότι φαίνεται να έρθει σε ένα επικίνδυνο αδιέξοδο, το οποίο πιθανότατα θα βάραινε πλέον τη νέα ηγεσία των ΗΠΑ υπό τον Τραμπ, η οποία έχει προειδοποιήσει ακόμα και για χρήση πυρών κατά του Ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.