Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Τι θα γίνει με Ελληνικά F-35 και Τουρκικά F-16 – Ο Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη εφ’όλης της ύλης

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Αθήνα, Ελλάδα – Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Γιώργο Κουβαρά στην οποία μεταξύ άλλων μίλησε και για το αίτημα της χώρας μας για αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ.

Σε ερώτηση για το αποτέλεσμα της επίσκεψης του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών στην κατοικία του Πρωθυπουργού στην Κρήτη σχετικά με τα F-35 και το αντίστοιχο αίτημα της Τουρκίας για F-16, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε:

Τι θα γίνει με Ελληνικά F-35 και Τουρκικά F-16 - Ο Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη εφ'όλης της ύλης
Photo by Prime Minister GR (X)

«Για να απαντήσω, λοιπόν, ευθέως στο ερώτημά σας: η Ελληνική Κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα τεκμηριωμένο αίτημα για την απόκτηση αεροσκαφών F-35. Εκτιμώ ότι αυτό το αίτημα είναι ώριμο και θα εγκριθεί κατά την άποψή μου σχετικά σύντομα από τις αμερικανικές αρχές, δηλαδή από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ήδη έχει εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη του Κογκρέσου, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με μια σημαντική αγορά η οποία θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικά την Αεροπορία της χώρας.

Το αίτημα είναι απολύτως ώριμο να εγκριθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και μιας και με ρωτήσατε για τα F-16 της Τουρκίας, θέλω να επαναλάβω ότι οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας δεν ετεροπροσδιορίζονται, ούτε είμαστε εμείς αυτοί που θα βάλουμε κάποιο φρένο ή έχουμε τη δυνατότητα να επηρεάσουμε την πώληση αμυντικού υλικού σε μια άλλη χώρα.

Αυτό το οποίο έχουμε αναφέρει πολλές φορές είναι το αυτονόητο: ότι σε μια συμμαχία δεν γίνεται αμυντικό υλικό, αεροσκάφη εν προκειμένω, να χρησιμοποιούνται, παραδείγματος χάρη, για υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Αλλά εγώ κρατώ το καλό κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων των τελευταίων μηνών και θέλω να πιστεύω ότι αυτές οι εποχές της μεγαλύτερης έντασης έχουν πια μείνει πίσω μας και ανήκουν στο παρελθόν» δήλωσε ο Πρωθυπουργός σε σημεία της συνέντευξης.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα