Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

ΕΚΤΑΚΤΟ: Το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο St.Nikolas (πρώην Suez Rajan) καταλήφθηκε από δύναμη του IRGC του Ιράν σύμφωνα με αναφορές

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

-Νεότερη ενημέρωση για το θέμα ΕΔΩ: https://nemesishd.gr/news/ektakto-to-iran-epivevaionei-tin-kataschesi-tou-ellinoktitou-dexamenoploiou-st-nikolas-proin-suez-rajan-ti-gnorizoume-mechri-tora/

Στενά του Ορμούζ – Το γεωπολιτικό τοπίο πήρε μια νέα δραματική τροπή με την πιθανή κατάληψη/πειρατεία του δεξαμενόπλοιου/πετρελαιοφόρου Suezmax «St Nikolas», παλαιότερα γνωστού ως Suez Rajan, υπό συνθήκες που υποδηλώνουν πιθανά αντίποινα από το Ιράν μέσω χρήσης δύναμης των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν(IRGC). Το πλοίο, που συνδέεται με την ελληνική εταιρεία Empire Navigation και φέρει σημαία των Νήσων Μάρσαλ, αποτελεί πλέον το επίκεντρο της διεθνούς προσοχής στην περιοχή μεταξύ Ιράν και Ομάν λόγω του ιστορικού του πλοίου στην διαμάχη ΗΠΑ-Ιράν.

Στο περιστατικό αυτό, όπως γνωρίζουμε από το Κέντρο Επιχειρήσεων Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) και την εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Diaplous Group, συμμετέχουν τέσσερα έως πέντε άτομα με μαύρες στρατιωτικές στολές και μάσκες, τα οποία απενεργοποίησαν τις κάμερες του πλοίου κατά την επιβίβαση. Το δεξαμενόπλοιο χωρητικότητας 159.000 τόνων (dwt), που κατασκευάστηκε το 2011, ήταν 47 ναυτικά μίλια ανατολικά του Σοχάρ του Ομάν, όταν πιθανότατα δέχθηκε ρεσάλτο.

Το πλήρωμα, που αποτελείται από έναν Έλληνα και 18 Φιλιππινέζους και μετέφερε φορτίο 145.000 μετρικών τόνων αργού πετρελαίου από το Ιράκ στην Τουρκία, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε αβέβαιη κατάσταση. Μετά την επιβίβαση, η Ambrey Analytics ανέφερε ότι το St Nikolas άλλαξε πορεία προς το Bandar-e-Jask του Ιράν, μια κίνηση που υποδηλώνει πιθανή εμπλοκή του IRGC (Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης), δεδομένου του ιστορικού τους να επιβεβάζονται σε πλοία που συνδέονται με τις διαμάχες ΗΠΑ-Ιράν.

Αυτό το περιστατικό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό δεδομένου του παρελθόντος του δεξαμενόπλοιου. Το 2023, οι ΗΠΑ κατέλαβαν το πλοίο, που τότε ονομαζόταν Suez Rajan, κατηγορώντας το IRGC ότι προσπάθησε να μεταφέρει λαθραία ιρανικό πετρέλαιο στην Κίνα κατά παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων. Η Empire Navigation, διευθέτησε τότε τη διαφωνία με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σχετικά με τη συμμετοχή του σκάφους στην παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων και το πλοίο απ’ ότι φαίνεται άλλαξε όνομα.

Το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, επικαλούμενο ξένα δημοσιεύματα, ανέφερε την επιβίβαση, αλλά απέκρυψε περαιτέρω πληροφορίες. Η πληροφορία όμως για τις μαύρες στολές θα μπορούσε να δείχνει ως υπεύθυνες τις δυνάμεις του IRGC καθώς διαθέτουν αντίστοιχη παραλλαγή.

Το St Nikolas είναι ένα δεξαμενόπλοιο τύπου «Suezmax», το μεγαλύτερο που μπορεί να πλέει στη Διώρυγα του Σουέζ πλήρως φορτωμένο. Η επικοινωνία με το πλοίο φαίνεται να έχει διακοπεί πλήρως μετά την πειρατεία.

Η εμπλοκή του IRGC, αν και δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα, προσθέτει ένα στρώμα πολυπλοκότητας σε ένα ήδη ασταθές σενάριο, κλιμακώνοντας πιθανώς τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ιράν στην περιοχή. Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας αλλά και του Υπουργείου Ναυτιλίας αναφέρουν ότι αυτή την στιγμή γίνονται προσπάθειες για να δοθούν περισσότερες λεπτομέριες για το περιστατικό που προς το παρόν έχει αναγνωριστεί ως πειρατεία.

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Πρόσφατες εξελίξεις

Απάντηση του ΥΠΕΘΑ στις προκλητικές δηλώσεις της Τουρκίας για τις έρευνες στην Κάσο

Την αντίδραση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας προκάλεσαν οι ευχαριστίες...

Η Απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών στα δημοσιεύματα για την Κάσο: «Ολοκληρώσαμε τις έρευνες – Κυκλοφορούν ψεύδη»

Συνέντευξη παραχώρησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στον...

Διαβάστε επίσης

Litening 5 και RecceLite XR: Τα ατρακτίδια στο μάτι της Πολεμικής Αεροπορίας

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα έχει γίνει μπαράζ παρουσιάσεων ατρακτιδίων...

RAMPAGE: Ο ισραηλινός πύραυλος που πρέπει να εξοπλίσει τα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας

Ο Rampage, προηγουμένως γνωστός ως "MARS", είναι η αερομεταφερόμενη...

UAV HERON Ι: Τα «μάτια» της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο

Το HERON I είναι ένα από τα σημαντικότερα συστήματα...

Υποβρύχια A26 Blekinge: Η νέα υποβρύχια δύναμη της Σουηδίας

Τα υποβρύχια Α26 κλάσης Blekinge, γνωστά και ως Α26,...

Παρατηρώντας την Τουρκική ναυτική βάση αποβατικών στην Φώκαια

Καμία θέση αντιαεροπορικών συστημάτων δεν φαίνεται να υπάρχει στην...

UAV Patroller: Οι δυνατότητες του νέου αποκτήματος της Ελλάδας

Το UAV Patroller διαθέτει εντυπωσιακά τεχνικά χαρακτηριστικά που το...

ΑΣΕΠΕ | ΕΜΒ-145Η Erieye: Τα «μάτια και αυτιά» της Ελλάδας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο

Ο στόλος των αεροσκαφών ΕΜΒ-145Η Erieye της Πολεμικής Αεροπορίας,...

IVECO: Δυναμική παρουσία στην DEFEA 2023 με προτάσεις για τον Ελληνικό Στρατό

Ανάμεσα στους κολοσσούς της παραγωγής στρατιωτικών οχημάτων στην αμυντική...

Εξελίξεις